Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Četvrta osnovna škola u Brčkom prva počela sa edukacijom učenika programskim jezikom “SCRATCH” Istaknuto

4 osnovna edukacija programiranje 1JU "Četvrta osnovna škola" Brčko distrikta BiH prva je škola u Distriktu koja je danas počela sa upoznavanjem učenika četvrtog razreda sa programskim jezikom za djecu "SCRATCH".

 

Biti u koraku sa savremenom tehnologijom

 

Zumka Grabus, direktorica "Četvrte osnovne škole" u Brčko distriktu BiH kazala je da zahvaljujući Centru za održivi razvoj (COR) Brčko distrikta BiH djeca će moći naučiti kako i na koji način razmišljati, te biti u koraku sa savremenom tehnologijom.

 

"Imalio smo sreću da smo upoznali Edina Mujačića na seminaru COR-a i evo danas smo krenuli sa novim načinom razmišljanja s obzirom da djeca danas konstantno koriste telefone, tablete, računare i sl. Na ovaj način će naučiti nešto novo, te kako programirati preko programa "SCRATCH" igricu, animaciju itd. Ovo je prvi korak i mi planiramo saradnju i na višim nivoima. Danas je samo uvodno predavanje gdje će predavači predstaviti taj program djeci četvrtih razreda. Oni koji su zainteresovani moći će sada u martu u našoj školi poslije nastavnih obaveza krenuti na besplatnu edukaciju i imati će priliku dva puta sedmično da dolaze kako bi završili kurs iz "SCRATCHA". Podsjećam, naša škola dobila je i dva robota tako da ćemo ove godine krenuti i sa robotikom. Pet škola u BiH dobilo je robot i mi smo jedna od tih", kazala je Grabus za "infobrcko".

 

Zumka Grabus dir 4 osnovna brcko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladi i tehnologija

 

Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj Brčko distrikta BiH kazao je da živimo u doba gdje su promjene tehnologija, znanja veoma brze i da je na tom polju potrebna saradnja svih aktera formalnog, neformalnog obrazovanja, biznisa i vlasti kako bi se uspjelo da djeca budu u koraku sa tehnologijama i znanjem potrebnim za 21 vijek.

 

"COR se bavi pitanjima takozvanim "STEMA", (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) i radimo te programe širom BiH. Bilo nam je drago kada nas je menadžment Četvrte osnovne škole iz Brčkog pozvao da probamo nešto zajedno uraditi i osmislili smo plan koji počinje danas za četvrte razrede. Za njih ćemo obezbijediti programiranje za sve učenike koji su zainteresovani za rad u programskom jeziku "SCRATCH" koji je najpoznatiji svjetski programski jezik za djecu. Mi smo prvi u BiH počeli sa tim raditi i zadovoljstvo nam je da to možemo realizirati i u saradnji sa ovom školom i njihovim učenicima", kazao je Mujačić za "infobrcko".

 

Edin Mujacic dir COR Brcko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodajući da je ovo samo početak i da će uskoro ponuditi obuku i za starije učenike.

 

"Ovo je samo početak i mi ćemo u suradnji sa menadžmentom osnovne škole ponuditi i za starije razrede obuku iz novih tehnologija i nauke. Djeca će imati uvid šta se dešava širom svijeta vezano za najbolje prakse, najbolje tehnologije, ali i drugačiji način učenja. Škole u BiH imaju još uvijek problem zbog toga što su bazirane samo na memorisanju znanja, dok u modernom svijetu taj sistem se napušta i ide se ka sistemu da se nauči učiti. Mi želimo da kroz eksperimente i praktični rad koje ćemo voditi sa starijim razredima pokažemo čemu služi fizika, tehnologija najnovija i da vide šta to u životu znači. Plan nam je da sa učenicima radimo i sa solarnim instalacijama, vjetroturbinama i mnogim drugim sličnim stvarima", kazao je Mujačić.

 

Pozitivno za učenike

 

Aida Kavazović, učiteljica četvrtog razreda u Četvrtoj osnovnoj školi kaže da će ovo biti korisno za sve učenike i da mnogi od njih pokazuju zaintersovanost za tehnologiju i obuku u "SCRATCH" programu.

 

4 osnovna edukacija programiranje 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Danas djeca vole da koriste računare, tablete i ovo će biti jako pozitivno za njih. Naša škola je prva u okviru Brčko distrikta BiH koja je uključena u ovaj sistem. Učenici ovog razreda, inače, pohađaju informatiku vanredno i jako su zainteresovani za ovaj projekat. Sretni su i nadam se da će iz ovoga svega izaći pozitivan ishod", kazala je Kavazović.

 

4 osnovna edukacija programiranje 14 osnovna edukacija programiranje 34 osnovna edukacija programiranje 4

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com