Menu

1DFCD746 9EA3 4077 ADF1 294E42DB4878

4565988C C436 47F5 80EA 33A9CB25097E

Ambasador Japana i Odjelu za javnu sigurnost Distrikta uručio vozila za spašavanje Istaknuto

japanoprema Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa danas je zvanično uručio tri specijalna vozila za spašavanje ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću.

Ambasador Ogawa kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku zajedno s ministrom Mektićem najaviti završetak projekta i isporuku tri specijalna vozila za spašavanje u slučaju poplava zajedno s kompletnom opremom.

"I sami znate da Japan nažalost često ima priliku susresti se sa prirodnim katastrofama kada je riječ o zemljotresima, vulkanima, tajfunima i sl.", rekao je Ogawa.

Ova tri vozila, čija je ukupna vrijednost blizu dva miliona KM, osigurana su u sklopu tzv. neprojektne pomoći Vlade Japana kako bi doprinijela jačanju kapaciteta relevantnih institucija za odbranu od poplava. Ova tehnološki napredna vozila koja su proizvedena u Japanu mogu biti korištena kao komandni centar za upravljanje operacijama spašavanja od poplava i opremljena su gumenim čamcima, led lampama, zračnim kompresorima i kompletnom opremom za ronjenje.

Krajnji korisnici opreme su uprave civilne zaštite RS i FBiH i Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH, čiji direktori/rukovodioci su također prisustvovali ceremoniji i oficijelno preuzeli opremu na trajno korištenje.

japan vozila

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak zahvalio se na doniranoj opremi narodu Japana.

"Predmet donacije je bio kombi koji se može koristiti i kao komandno vozilo u slučaju elementarnih nepogoda. Tu su još i čamac s motorom, tri ronilačka odijela, boce za ronjenje, prsluci, LED reflektor i nekoliko agregata. Uglavnom cijela oprema koja bi bila dovoljna jednom timu za spašavanje na vodi i pod vodom", rekao je Solak.

On je dodao da Federalna uprava Civilne zaštite radi preventive mora biti spremna na odgovor.

"Moramo biti opremljeni i osposobljeni. Federalna uprava je uložila ogromna sredstva i napore za osposobljavanje svojih ljudi", zaključio je Solak.

Ovaj projekat zajednički su implementirali Ministartsvo sigurnosti i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Dok je Ministarstvo sigurnosti bilo zaduženo za nabavku ovih namjenskih vozila, Ministarstvo civilnih poslova BiH bilo je odgovorno za realizaciju dijela granta koji se odnosi na zdravstveni sektor tj. nabavku sofisticirane medicinske opreme za četiri bolnice u BiH. Ova dva ministarstva radila su u tijesnoj saradnji sa agentom kojeg je Vlada Japana angažovala za postupak nabavke i to kako bi osigurali da donirana oprema odgovara specifičnim potrebama krajnjih korisnika.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474