Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Internetom kruže kompromitirajući sadržaji bh i brčanskih zvaničnika Istaknuto

internte323 "Nikad nije bilo knjige o humoru koju bi napisao komičar" kazao je Arthur Sheekman, i to je tačno.

 

Šta je karikatura? Karikatura je crtež, prikaz ili opis koji pretjerujući u prikazivanju prirodnih obilježja (preuveličavanje, umanjivanje i iskrivljavanje), pojavu subjekta čini smiješnom ili apsurdnom radi zabave ili kritike, odnosno predstavlja duhoviti (ironički, satirički, metaforički i sl.) komentar određene situacije.

 

Pojavom interneta danas je svima omogućeno da se kroz karikaturu izrazi, istovremeno kritikujući ili ukazujući na neku osobu, djelo, stanje kroz satiričan ili drugi način. Ta pojava nije zaobišla ni BiH, a ni Brčko distrikt BiH.

Danas smo svjedoci prisustva velikog broja kompromitirajući sadržaja mnogih bh i brčanskih zvaničnika koji su na karikaturalni način prikazani od amaterskih i profesionalnih autora.

 

U štampanim medijima prije je ta pojava bila velika i uglavnom to je bilo jedino mjesto gdje je masa, odnosno čitalac mogao vidjeti karikaturu nekog političara koji je prikazan na specifičan i satiričan način. Ta pojava polako se gasila, jer je tu ulogu danas preuzeo "globalni internet" i omogućio i amaterima da se izražavaju kroz taj stil što pojedini amaterski autori ne "odskaču" od profesionalnog djela. Ta djela danas u svakom momentu možemo vidjeti.

 

Amaterski i profesionalni autori iz BiH i Brčko distrikta BiH itekako imaju materijala za svoj rad. Istaknuti funkcioneri sa katastrofalnim potezima koji vode svoj narod i zemlju u propast uvijek su bili potencijalni kandidati za ovaj vid izražavanja. Autorima karikatura političari su sami napravili plodno tlo i veliki rasadnik za prikazivanje određenog stanja kako u BiH tako i u Distriktu.

 

Da li se zvaničnici pronalaze u tome i da li ih je sramota što svoj trag ostvaljaju u takvom svjetlu, oni najbolje znaju. A, da se pita javnost, vjerovatno bi odgovorili da njih nije sramota što će biti na pečatu istorije jednog karikaturalnog vremena.

 

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com