Menu

U Brčkom počela likovna kolonija „Naiva na Savi“

likovna-kolonijka-642x336U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu", u Brčkom je danas počela Treća međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi". Sedam umjetnika iz BiH, Hrvatske i Srbije slikat će na staklu, platnu i papiru u prostorijama Udruženja ljubitelja umjetnosti (ULJUB) i na platou ispred zgrade Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Mladen Filipović, predsjednik ULJUB-a istaknuo je da su ove godine na likovnoj koloniji uspjeli spojiti dvije čuvene škole naivnog slikarstva, Hlebinsku i Kovačicu, iz koje dolaze po tri slikara. „ Iz Hrvatske su hlebinski slikari Stjepan Pongrac, Zlatko Kolarek i Josip Gregurić, dok su iz Srbije gosti iz Kovačice Pavel Hajko, Pavel Cicka i Zuzana Vereski. Svi umjetnici će slikati po slobodnom izboru motiva, a to su uglavnom prepoznatljivi motivi njihovog kraja", istaknuo je Filipović, kao jedini učesnik iz Brčkog.

 

Pavel Hajko je za temu uzeo vojvođanske motive – pijetlove i tikve koji su oduvijek bili simbol ravničarskog kraja odakle dolazi, ali i kao simbol njegove prve slike koju je naslikao kada je imao dvadeset i dvije godine. Njegov prijatelj Pavel Cicka odlučio se za ljudske figure, pejzaže i konje.

 

Iako je sa svojim slikama obišla cijeli svijet, Zuzana Vereski prvi put je u Brčkom. Umjetnica se oduševila našim gradom, prvenstveno radi njegove uređenosti i krajolika. Na koloniji će slikati naivu na platnu, koristeći „žive boje", cvijeće, godišnja doba..."Slikam sve iz života kako bih sačuvala ono što je nekad bilo. U mojim slikama je utkana ljubav kroz vrijeme i generacije koje dolaze", poručila je Vereski.

 

Svaki umjetnik naslikat će po dva rada koji će ostati u fundusu ULJUB-a.

 

"Nastali radovi će, zajedno sa radovima prethodnih kolonija, biti izloženi u Brčkom na velikoj izložbi koju planiramo upriličiti ove godine", poručio je Filipović, zahvalivši se Pododjelu za sport, kulturu i turizam na ukazanom povjerenju.

Likovna kolonija će trajati do 13. svibnja i otvorena je za sve ljubitelje slikarstva.

 

/Piše/foto: Ivana Pirić / Radio Brcko/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com