Menu

3ADA5CFC 6269 428B 9E24 2043DE95EE10HEINNER 702X90

Civilno društvo uključiti u reformske procese Istaknuto

mladiposaoPoslanik u Predstavničkom domu PSBiH i međunarodni sekretar SDP BiH Saša Magazinović na poziv socijaldemokratske grupacije u Evropskom parlamentu boravi u dvodnevnoj posjeti Briselu.

U okviru posjete Magazinović je učestvovao i na redovnom sastanku socijaldemokrata i predstavnika civilnog društva iz regije zapadnog Balkana sa rukovodstvom Partije Evropskih Socijalista i poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Ovim skupom potvrđeno je jasno opredjeljenje evropskih socijaldemokrata da svoje političko prisustvo u regiji dodatno pojačaju. U prilog tome govori i činjenica da je naredni veliki regionalni skup planiran već za manje od mjesec dana.

Evropski socijaldemokrati smatraju da ključ stabilnosti regije leži u stabilnosti Bosne i Hercegovine, te da se pristup Brisela prema BiH mora biti sa potpunim razumijevanjem situacije i odnosa unutar zemlje.

U raspravi je naglašeno da mehanizam koordinacije ni u kom slučaju ne smije biti uvod u nove pokušaje etničkih i teritorijalnih podjela, te da civilno društvo i javnost moraju biti uključeni u reformske procese.

Magazinović je na marginama skupa imao susrete sa liderima PES-a i evropskim poslanicima angažovanim na pitanjima vezanim za zapadni Balkan kao što su predsjednik PES-a Sergei Stanishev, predsjednik socijaldemokratske grupe u EP Gianni Pittella, evropski poslanici Tanja Fajon, Knut Fleckenstein, Afzal Khan i drugi sa kojima je bilo govora o konkretnim zajedničkim aktivnostima i podršci.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com