Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

U Distriktu sutra protesti poljoprivrednika, Pašalić: Nema potrebe za protestima Istaknuto

Poljoprivrednici traktoriUdruženje poljoprivrednika Brčko distrikta BiH sutra će sa početkom u 9 sati ispred CIPS-a u Brčkom održati proteste zbog kakao navode niza neregularnosti prema njima od strane vlasti.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH je reagovao nakon prve najave da će se protesti održati 8. marta i kazao da ne zna o čemu je riječ, jer je isplaćeno 30 miliona maraka podsticaja za posljednje tri godine.

 

Odmah nakon toga član Udruženja poljoprivrednika Slavko Blažević kazao je da je izjava gradonačelnika neistina i da je isplaćeno tri miliona maraka manje.

 

“Ukoliko dopusti da se realizuju navodne reforme sistema podsticaja i evidentiranja poljoprivrednih gazdinstava, te ogluši o ostale zahtjeve – ponovo će imati “traktorijadu” umjesto proizvodnje, a armiju nezadovoljnih spremnih na još radikalnije proteste”, poručio je prošle sedmice član Udruženja Slavko Blažević.

 

Šef Odjela za poljoprivredu u Vladi Brčko distrikta Adnan Pašalić na današnjoj konferenciji za novinare kazao da su ispoštovali sve dogovore sa poljoprivrednicima, te da nema razloga za najavljene proteste dodajući da je nelogičan protest, jer prošle godine osiguran je i isplaćeno poljoprivrednim proizvođačima preko dvanaest miliona maraka.

 

“Produžen je za mjesec dana i rok za ažuriranje podataka prema zahtjevima poljoprivrednika. Ako bude potrebno bit će produžen za još dodatno razdoblje. Do petnaestog ovog mjeseca će pripremiti jedan materijal i nakon petnaestog marta će i ovo Udruženje i sva ostala udruženja poljoprivrednika biti konsultovana i ti materijali će im biti dostavljeni. Održati ću i jedan sastanak s poljoprivrednicima na kojem ćemo razgovarati šta oni vide kao probleme. Na sutrašnje proteste ja nisam pozvan. Napominjem, ja sam spreman za razgovore sa poljoprivredniciima o svim temama”, kazao je Pašalić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com