Menu

Četvrtak, 27 Oktobar 2022

Upriličen prijem učenika JU Tehničke škole Brčko u Gradskoj vijećnici povodom organiziranja omladinskog festivala filma u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović i šef Pododjeljenja za turizam, kulturu i sport Jakov Amidžić održali sastanak sa zaposlenicima i učenicima JU Tehnička škola Brčko, koji su prezentovali svoju ideju o organizovanju omladinskog festivala filma u Brčkom.

Učenici su prisutne upoznali sa radom njihove filmske sekcije koju vodi prof. Nusreta Džinić, kao i sa dosadašnjim ostvarenim rezultatima na državnim i svjetskim takmičenjima.

 

Vlada Distrikta će pružiti podršku realizovanju ove ideje učenika Tehničke škole Brčko, koja će podstaknuti mlade da pokažu svoju kreativnost i predstave svoj grad kao istinski Grad filmske umjetnosti.

Više...

JP “Komunalno Brčko”: Prikupljanje lišća u Gradskom parku

  • Objavljeno u Brcko

 

Prikupljanje otpalog lišća, s početkom jeseni, je jedan od redovnih zadataka, koji zaposlenici JP „Komunalno Brčko“ uspješno obavljaju.

 

Jesen pored toga što sa sobom donosi nove vremenske uslove, mokro, hladno i vlažno vrijeme, koje u kombinaciji sa otpalim lišćem na površinama kojima se kreću pješaci, donosi i veliku opasnost od proklizavanja i doživljavanja povreda.

Otpalo lišće se ne smije ostavljati na travnjacima jer sprječava da travnjaci u jesen i zimu dobiju dovoljno svjetlosti i zraka. Ispod pokrova od lišća često se skuplja vlaga što potiče truljenje. Rezultat su ogoljena mjesta na travnjaku ili povećano stvaranje mahovine.

Zbog toga su vrijedni radnici RJ Čistoća, tokom proteklih dana, pristupili prikupljanju i odvozu lišća sa prostora gradskog parka.

Takođe, izvršeno je i sađenje više od 4000 sadnica dvogodišnjeg zimskog cvijeća, te drvorednih sadnica lišćara i četinara, na za to predviđene prostore.

U narednom periodu će biti nastavljeno sađenje novih ružičnjaka i drugog cvijeća na prostoru Bulevara.

Ovim aktivnostima potvrđujemo čvrstu opredjeljenost svih zaposlenih u JP „Komunalno Brčko“, da naš grad učinimo i održimo mjestom za ugodan život.

 

Više...

Grade objekat u Bijeljini: Lidl u BiH ima novu upravu

  • Objavljeno u BiH

 

Njemački maloprodajni lanac Lidl promijenio je upravu za tržište Bosne i Hercegovine.

 

Prema posljednjim ažuriranim podacima Registra poslovnih subjekata novu upravu kompanije Lidl BH čine direktor Lis Tomasz Pawel kao direktor, te izvršni direktori Sunek Dejan, Kristijan Zajec i Mihaj Đotlo.

Nova uprava dolazi umjesto Allena Halimića i Rolanda Schreibera.

Podsjetimo, njemački Lidl je u septembru počeo izgradnju prvog objekta u BiH i to u Bijeljini.

Prema ranijim medijskim najavama, Lidl u BiH je planirao otvaranje najmanje šest prodajnih centara.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Ambasada SAD-a: Svaka akcija u pravcu disolucije BiH će voditi do teških posljedica

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se povodom održanih protesta u Banjoj Luci na kojima su poslane poruke o nezavisnosti entiteta Republika Srpska.

 

"Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. Oni su dio svake demokratije", poručili su iz ambasade.

 

Dodali su da nema opravdanja da se na standardne mjere koje osiguravaju integritet i odgovornost izbora odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koja se u ponedjeljak čula u Banjoj Luci.

 

"Oni koji traže dužnost u BiH trebaju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netačne informacije o izbornom procesu u BiH," piše u reakciji.
Istakli su da su SAD predane načelima Dejtona, da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje.

 

"Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice," zaključili su iz Ambasade SAD u BiH.

 

Izvor: Klix

Više...

Od 1. novembra u BiH obavezno posjedovanje zimske opreme

  • Objavljeno u BiH

 

U Bosni i Hercegovini je je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno u periodu od 01. novembra do 01. aprila, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla smanjuje vidljivost, pa su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK) vozače pozvali da voze maksimalno oprezno i drže odstojanje između vozila. Skrenuli su pažnju i na sitne odrone kamenja na kolovoz.

Do sutra za saobraćaj je zatvorena novoizgrađena dionica autoputa Tarčin - Ivan, a saobraćaj preusmjeren na magistralni put M-17 Tarčin - Bradina.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion "Asim Ferhatović Hase" do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Žitomislići - Počitelj, svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustave saobraćaja u terminima od 09 do 12 :15 sati i od 13 :15 do 15 sati.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje - Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje – Zijemlje – Ruišta - Mostar ili Nevesinje – Berkovići – Stolac - Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog radova na asfaltiranju danas od 07 do 16 sati obustavlja se saobraćaj na dionici regionalnog puta R-445 Zenica - Lašva. Za vrijeme ove obustave saobraćaj će se preusmjeriti na magistralni put M-17 Lašva - Zenica.

Na magistralnom putu M-17 na semaforiziranom raskršću u Konjicu, danas i sutra (27. i 28. oktobra) izvodit će se radovi na redovnom održavanju svjetlosne signalizacije, zbog čega je moguće sporije saobraćanje.

Na magistralnom putu Jajce - Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

 

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever - Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać - Bosanski Petrovac.

 

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

Izvor: AA

Više...

Crveni krst BDBiH: Uspješno realizovane dosadašnje projektne aktivnosti programa „Starenje i zdravlje – Njega i pomoć u kući“

  • Objavljeno u Brcko

 

Crveni krst Brčko distritka Bosne i Hercegovine aktivno sprovodi četverogodišnji projekat pod nazivom „Starenje i zdravlje – Njega i pomoć u kući“ koji je sa realizacijom počeo prošle godine. Program ima za cilj pružanja pomoći i usluga osobama treće životne dobi.

 

Volonteri Crvenog krsta angažovani na programu „Starenje i zdravlje – Njega i pomoć u kući“, u toku prošlog mjeseca obavili su preko 600 usluga pružanja pomoći i njege osobama treće životne dobi.

 

“Na području Distrikta preko 20 mjesnih zajednica je uključeno u ovaj program, a preko 45 aktivnih korisnika svakodnevno dobija određeni vid pomoći, rekao je Eldin Fazlović koordinator projekta „Starenje i zdravlje – Njega i pomoć u kući“, rekao je Eldin Fazlović, koordinator projekta “Starenje i zdravlje”.

 

Volonteri Crvenog Krsta Brčko pružaju sljedeće: zdrastvena njega, individualna njega, društvena pomoć, te pomoć u kući.

 

“Projekat finansira Vlada Brčko distrikta i Brčanski Crveni krst sa po 40 posto, dok 20 posto finansiraju korisnici programa sa simboličnom participacijom”, kazala je Dunja Bjeloš, glavni tehničar na projektu.

 

Plan je održati stabilnost u kriznim vremenima s obzirom na inflaciju i povećanje cijena, dodaju iz Crvenog krsta Brčko distrikta BiH, kako bi omogućili nastavak projektnih aktivnosti.

 

“Obavili smo niz razgovora sa nadležnim insitiucijama u Distriktu, sa željom da se dodatno podrže aktivnosti u projektu „Starenje i zdravlje – Njega i pomoć u kući“ jer s obzirom na stanje na terenu, broj korisnika je sve veći”, rekao je Denis Šehanović sekretar brčanskog Crvenog Krsta.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH se seli iz zgrade Osnovnog suda

  • Objavljeno u Brcko

 

Planiranjem sredstava u iznosu od milion konvertibilnih maraka u Prijedlogu budžeta za narednu godinu, Tužilaštvo Brčko distrikta je započelo aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje nove zgrade za potrebe ove pravosudne institucije.

 

“Tužilaštvo Brčko distrikta je jedno od rijetkih tužilaštava u Bosni i Hercegovini koje od svog formiranja pa do danas dijeli prostor sa Osnovnim sudom što ni kom slučaju nije pozitivna praksa iz savremenih pravosudnih sistema. Stim u vezi, Tužilaštvo je kao kapitalnu investiciju kandidovalo projekat izgradnje nove zgrade za ovu instituciju za šta je planirano da u naredne tri godine iz budžeta Distrikta budu izdvojena ukupno tri miliona KM”, istakao je Zekerija Mujakanović, glavni tužilac brčanskog Tužilaštva.

Već naredne godine će započeti izrada idejnog rješenja i priprema prostorno planske dokumentacije neophodne za početak građevinskih radova na ovom objektu.

Prema riječima glavnog tužioca projekat izgradnje nove zgrade Tužilaštva Brčko distrikta je trebao biti započet još 2014. godine kada je Europska unija kroz IPA fondove bila spremna da dijelom finansira ovu investiciju u iznosu od pola miliona eura, no nakon što su te godine našu zemlju pogodile katastrofalne poplave ta sredstva su preusmjerena u druge namjene.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com