Menu

Fly Fly goodbye

VI01 Mogu li da se kupe avionske karte u nepostojećoj agenciji koja se pri tom reklamira kao ovlašćeni agent nacionalne aviokompanije?

Iako je pitanje besmisleno, odgovor je još nelogičniji.

Može.

Piše: Miša Brkić danas.rs

 

Ako je neko planirao da avionom otputuje na kraći odmor na Maltu, mogao je u petak 27. 4. u 11 sati da svrati da kupi kartu u prodavnicu Fly Fly Travela u beogradskoj Knez Mihailovoj 4, na čijem izlogu stoji i reklama „ovlašćeni agent Air Serbia".

Ako je tog istog klijenta mrzelo da se „bakće po gradu", mogao je kartu da rezerviše i kupi na sajtu www.flyflytravel.com ili da se odluči za ponudu da prvomajske praznike provede u Grčkoj, na primer, all inclusive u hotelu Porto Carras Sithonia sa pet zvezdica od 275 evra po osobi.

Da je, kojim slučajem, taj isti Beograđanin pre kupovine odlučio da se raspita o performansama dotične turističke agencije i, recimo, kliknuo na sajt Agencije za privredne registre (APR) bio bi silno iznenađen. U Registru privrednih društava APR-a piše da je to – nepostojeća firma („pravno lice nije obveznik").

Ali ta nepostojeća firma ima prodavnicu u strogom centru Beograda na kojoj je jasno okačeno ime firme, ima „Travel word center" (sa jasno uočljivim imenom firme, u subotu 28. 4. 2018. godine) u novobeogradskoj ulici Omladinskih brigada 33A, ima zvanični korporativni sajt na kome mogu da se rezervišu i kupe avio karte i turistički aranžmani i reklamira se na TV Pink te iste subote (28. april, u 20.50h – kraj bloka reklama, 21.22h – početak bloka reklama: „Milano, avio karte, od 4.900 dinara"). Reklama na TV Pink pred i po završetku informativne emisije „minut dva" traje neprekidno šest meseci s marketinškim sloganima „putujte s nama" i „tri godine za redom najbolja turistička agencija jugoistočne Evrope". A nastavljena je i za prvomajske praznike reklamiranjem prodaje avio karata za nekoliko evropskih gradova.

Misteriozni „Kofer"

Samo vispreniji, obučeniji i znatiželjniji korisnici interneta primetili su da u ćošku na dnu desne naslovne strane korporativnog sajta Fly Fly Travel bez ikakve posebne napomene stoji oznaka jedne firme: Kofer Tours, Knez Mihailova 4. Beograd, MB: 20527684 i PIB: 106067839.

Ko se zaintrigira i poželi da proveri kakve veze ima Kofer Tours sa Fly Fly Travel može da se vrati na sajt APR-a i potraži podatke o toj firmi.

I šta vidi?

Pa vidi, na primer, da Kofer Tours i Fly Fly Travel imaju isti matični broj (MB – 20527684) i isti poreski broj (PIB – 106067839), da su registrovani na istoj adresi (Knez Mihailova 4. Beograd) i da su rođeni (osnovani) istog dana (21. 4. 2009). Fly Fly Travel je izbrisan iz registra APR-a, a Kofer Tours je aktivno privredno društvo koje ima – 34 tekuća računa.

Daljom pretragom u Registru privrednih društava otkriva se (pod stavkom „objavljeni dokumenti") istina: registrator Miladin Maglov 11. aprila 2018. godine doneo je rešenje kojim se u Registru privrednih subjekata briše poslovno ime Fly Fly Travel DOO Beograd (matični broj 20527684) i upisuje Kofer DOO Beograd (istog dana registrator dopunskim rešenjem BD 30756/2018. ispravlja grešku i upisuje tačno ime: Kofer Tours doo Beograd).

Dakle, Fly Fly – goodbye.

Da li je tako lako u APR-u igrati se s firmom po sistemu „pišem – brišem"?

Pravni stručnjak koji se bavi ovom vrstom posla kaže da firma koja duguje državi porez i doprinose ne može da se izbriše iz Registra APR-a. Ako državi ne duguje, može lako da se ugasi ili preimenuje. „A ako duguje dobavljačima, klijentima ili bilo kojim poslovnim partnerima nije nikakav problem da se izbriše iz Registra. APR to ne uzima kao razlog za odbijanje gašenja firme, pa dužnici mogu da traže naplatu svojih potraživanja u redovnom sudskom postupku", tvrdi ovaj stručnjak.

Zašto je izbrisan Fly Fly Travel? Šta je navelo vlasnika Bojana Stupara da se odrekne tako prepoznatljivog brenda koji je samo dva meseca ranije (22. februar 2018) bio u najužoj konkurenciji za prestižnu nagradu svetski poznate revizorsko konsultantske kompanije Ernst&Young, čime se pohvalio u saopštenju za javnost s naslovom „Kompanija Fly Fly osvojila finale EY Preduzetnik godine". Naslov saopštenja sugestivan je i dvosmislen pa može čitaoca da dovede u zabludu jer je za preduzetnika godine zapravo izabran Radovan Milojević, vlasnik kompanije Stublina. Na dodeli nagrada Igor Vujović Nađ, generalni direktor kompanije Fly Fly Travel, izjavio je: „Velika nam je čast što je EY prepoznao kvalitet kome stremimo u svakodnevnom poslovanju. Jako je važno ne samo za sve nominovane, već i za Srbiju da pokažemo svetu da je preduzetništvo veoma jaka grana kod nas i zato svi ponosno dajemo svoj doprinos poboljšanju te svesti".

Nagrađen pa nestao

Ako su kriterijumi žirija bili preduzetnički duh, inovativnost, strateško usmerenje, finansijski pokazatelji i nacionalni/regionalni domet kako je žiriju tako ozbiljne firme kao što je Ernst&Young promakao važan detalj koji će ubrzo dovesti do gašenja brenda „Fly Fly"? Ili, još gore – kako je EY sebi mogao da dozvoli takvu blamažu i u finale takmičenja uvede kandidata koji je samo mesec dana pre svečane dodele nagrade izgubio licencu za štampanje avio karata?

Jer, svetska platforma za zaračunavanja i poravnanja BSP (Billing and Settlement plan), koju je osnovala Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), zabranila je Fly Fly Travelu početkom ove godine da štampa (i prodaje) avio karte zbog neizmirenih dugova. BSP inače posluje po sistemu 14-dnevnog sravnjivanja računa i redistribucije novca pružaocima usluga (aerodromi, aviokompanije, rezervacioni sistemi), a Fly Fly Travel nije poštovao taj rok i zapadao je u stalnu docnju, pa je umesto njega sedam puta kao garant morala da „uskoči" Komercijalna banka. Pošto se na BSP platformi odmah upalila crvena lampica uz ime Fly Fly Travel, mnoge avio-kompanije promptno su ovog prodavca karata stavile na crnu listu. Zanimljivo je da je među prvima to učinila kompanija Turkiš erlajns koja je 2015. i 2016. godine nagradila Fly Fly Travel za uspešnu saradnju. Kad je uhvaćen „in flagranti" u prevari i izbačen iz BSP-a, Fly Fly Travel se opredelio za „inovativno" poslovno rešenje – kupio je firmu Elite Travel i nastavio sa štampanjem (prodajom) avio-karata. Ali, taj posao trajao je vrlo kratko. Naime, 31. januara ove godine i Elite Travel, zato što nije platio dugovanja prema BSP-ju, ušao je u default i isključen iz sistema.

Kompletan tekst možete pročitati: ovdje.https://www.danas.rs/nedelja/fly-fly-goodbye/

 

Danas smo kontektirati agenciju za komentar.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com