Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 21 Oktobar 2021

Brčko: Do kraja godine četiri projekta izgradnje i sanacije stambenih objekata

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjelenje za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja ove godine je imao tri javna poziva koji se odnose na dodjelu novčanih sredstava za pomoć objekata koji su porušeni ili oštećeni u ratu ili za pomoć ljudima koji se žele integrirati na razini lokalne zajednice. Šefica Odjeljenja Ljubica Ilić kaže kako je po javnom pozivu integracije koji je realiziran, pravo na novčana sredstva u iznosu od 150.000 maraka ostvarilo ukupno 15 korisnika.

 

Preostala dva javna poziva odnose se na pitanje obnove ratom porušenih i oštećenih stambenih jedinica, od kojih je jedan okončan.

 

„Očekujemo da će se vjerojatno danas objaviti preliminarna lista. Za ovaj javni poziv iz Proračuna je izdvojeno 200.000 KM i od svih prijavljenih kandidata, 46 ispunjava uvjete, s tim da se lista realizira do razine raspoloživih sredstava u Proračunu“, rekla je Ilić.

 

Realizacija trećeg javnog poziva ušla je u završnu fazu, a preliminarna lista će najvjerojatnije biti objavljena krajem tekućeg mjeseca. Za ovaj javni poziv izdvojeno je 300.000 KM, a opće uvjete, od svih prijavljenih, ispunjava ukupno 167 kandidata.

 

Ilić je pojasnila kako korisnik po jednom javnom pozivu može dobiti najviše 27.000 KM.

 

Pored spomenutih javnih poziva, resorno odjeljenje u ovoj godini realizira i nekoliko projekata izgradnje i sanacije stambenih jedinica, čija se realizacija privodi kraju.

 

„Jedan od značajnih projekata je izgradnja dviju stambenih zgrada s po 60 stanova na Prutačama u okviru projekta CEB II, za koji je trenutno raspisan tender za njihovo projektiranje. Otvaranje pristiglih ponuda očekujemo 4. studenog. Osim toga, imamo raspisan i tender za sanaciju devet stambenih jedinica za Rome za koje očekujemo da će otvaranje ponuda biti 29. ovog mjeseca“, kaže Ilić.

 

Prema njenim riječima, Odjeljenje trenutno radi i na realizaciji sanacije jednog stambenog objekta za Rome koji bi trebao biti okončan do kraja godine te RHP projekta koji obuhvaća pet kuća, odnosno izgradnju tri i sanaciju dvije kuće, a što bi, prema najavama, također trebalo biti realizirano do kraja tekuće godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: “Brčansko srce” obilježilo svjetski Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

  • Objavljeno u Brcko

 

Članice udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“ Brčko, danas su na Trgu Mladih dijelile građanima ružičaste vrpce, povodom „Ružičastog oktobra“, svjetskog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Nažalost, u Brčkom i dalje raste broj oboljelih od ove opake bolesti.

 

Predsjednica Udruženja „Brčansko srce“ Brčko Ramiza Musić u izjavi medijima kazala da se broj žena oboljelih od karcinoma dojke, nažalost, povećava, da na godišnjem nivou on u Brčko distriktru iznosi od 30 do 35 novooboljelih i pozvala sve žene na preventivne ljekarske preglede.

 

Musić je kazala da posebno zabrinjavanja podatak da sve češće obolijevaju mlađe osobe i dodala da je odnedavno u udruženju na raspolaganju pokretni mamograf.

 

Halida Bešić, kojoj je prije dvije i po godine dijagnosticiran rad dojke, nakon čeka je uspješno operisana, kazala je da se sada dobro osjeća i da svo svoje slobodno vrijeme provodi u udruženju baveći se raznim aktivnostima i edukacijama.

 

Iz udruženja su ponovo pozvali sve žene da barem jednom godišnje urade pregled dojke i papa test, jer otkrivanje bolesti na vrijeme uveliko znači i njeno izlječenje.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Projekat "Pomoć i njega u kući"

  • Objavljeno u Brcko

 

 

Program za njegu i pomoć u kući je otvoren u cilju pružanja psiho – socijalne pomoći, individualne njege, društvene pomoći i pomoći u kući građanima Brčko distrikta BiH, koji su članovi Crvenog krsta/križa, prema katalogu, vrstama i načinu pružanja pomoći i njege u kući što je detaljno opisano u Pravilniku o utvrđivanju kriterija, mjerila i postupaka za članove Crvenog krsta/križa kojima se pruža pomoć i njega u kući.

 

Cilj je omogućiti njegu i pomoć u kući za osjetljive kategorije društva, prvenstveno starije osobe, osobe sa onesposobljenjem i osobe sa hroničnim bolestima, kod kojih je evidentirano stanje potrebe za tuđom njegom i pomoći. Namjera ovog programa je poboljšati zdravstveni i socijalni status starih i bolesnih lica, pružiti im mogućnost da što duže ostanu u poznatom okruženju vlastitog doma, pomoći porodicama lica koja su u stanju potrebe za kućnom njegom, zatim podizanje nivoa mentalnog zdravlja, ublažavanja posljedica samoće te sprečavanje društvene isključenosti.

Više...

Brčko: Redizajnirana internetska stranica Tužilaštva – Web sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim

 

Zahvaljujući tehničkoj i finansijskoj podršci, koju je kroz projekat Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa osiguralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, nedavno je redizajnirana službena internetska stranica Tužilaštva Brčko distrikta BiH http://jt-brckodistriktbih.pravosudje.ba.

 

Uz novi vizuelni format, koji bi korisnicima trebao dodatno olakšati pretraživanje objavljenih informacija, cjelokupan sadržaj stranice prvi put je prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Kroz tzv. “dark mode” korištenje ovog kanala komunikacije značajno je olakšano slabovidnim osobama, a istovremeno su podržani i programi koje slijepe i slabovidne osobe koriste prilikom pristupa internetu.

Podižući standarde javnih usluga na još viši nivo, Tužilaštvo Distrikta u najvećoj mjeri zaokružuje provedbu Strategije Vijeća za postupanje s osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima u BiH.

 

Službena stranica Tužilaštva Distrikta jedna je od rijetkih web lokacija u pravosudnoj zajednici na kojoj se, po pripadajućim tužilačkim odsjecima (opći kriminal, ratni zločini, privredni kriminal i korupcija) mogu pronaći sve potvrđene optužnice, a uz zvaničnu facebook stranicu predstavlja mjesto za redovno objavljivanje saopćenja za javnost i drugih aktuelnih informacija o radu ove pravosudne institucije. Transparentnim odnosom prema javnosti i građanima, kroz postojeće i nove kanale komunikacije, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastoji doprinijeti jačoj međusobnoj interakciji institucija i građana u demokratskom društvu i daljnjem jačanju javnog povjerenja.

Više...

Nova redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH narednog četvrtka

  • Objavljeno u Brcko

 

Redovno, petnaesto zasjedanje Skupštine Distrikta biće održano u naredni četvrtak 28,oktobra sa početkom u 10 sati. Prijedlog dnevnog reda, utvrdili su danas predsjednici klubova zastupnika na pripremnom sastanku, obuhvata 52 tačke među kojima su i rasprave o nacrtu Zakona o električnoj energiji, Zakona o javnoj imovini, te onog o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Potom izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama zaposlenih u pravosuđu, te Pravobranilaštvu Distrikta, kao i izmjene Zakona o lovstvu. Svi pobrojani zakoni ulaze u proceduru drugog čitanja, odnosno konačnog usvajanja.

 

"Tu je i nacrt izmjena Zakona o državnoj službi u organima javne uprave, koji predlažu opozicione sparlamentarne stranke, kroz prvo čitanje, a koji je već od ranije u procesu usvajanja, od strane brčanske Vlade, i treba ući u redovnu skupštinsku proceduru", rekao je predsjedavajući današnjeg pripremnog sastanka, dopredsjednik Skupštine, Ivo Filipović.

 

Inače zastupnici će razmotriti i petnaestak odluka o javnim interesima kojima se odsigurava realizacija značajnih infrastukturnih projekata u Distriktu. Ovoga puta zastupnici su u dnevni red uvbstili i izvješataje o radu Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko za proteklu godinu, kao i Izvještaj o radu Zavoda za planiranje i projektovanje, u prvih šest mjeseci ove godine. Raspravlja će se ovoga puta o samo tri revizorska izvještaja, zbog želje zastupnika da ih temeljitije izanaliziraju. Inače na sjednici je uvrštena diskusija o budžetu Distrikta za narednu godinu, o čemu večeras od 17 sati će biti održana i prva javna rasprava, u velikoj sali Skupštine Distrikta.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Hoće li u BiH doći do rasta kamata za kredite, šta bankari savjetuju građanima?

  • Objavljeno u BiH

 

Kamate na kredite su na historijski niskom nivou i one neće dalje padati, ali ni rasti, što najviše zanima naše građane, kaže za Faktor Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

 

Prema njegovim riječima, priča o povećanju kamata na kredite kako fizičkim tako i pravnim licima u BiH prelila se iz susjedstva.

 

- Sve je počelo kada je guverner Hrvatske narodne Boris Vujčić nedavno u intervjuu na HRT-u pomalo nespretno kazao da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope, mogle rasti od 10 do čak 20 posto. Naravno, naši građani su se uplašili da bi se nešto slično moglo desiti i u BiH.

 

Dok god je ponuda novca veća od potražnje kredita, kamate neće rasti. Kome ćete povećavati visinu kamate ako nije gužva za kreditima. S obzirom na sve trenutne procjene, očekivati je da u narednih nekoliko godina, tamo sve do 2025. godine, ne bude povećavanja kamata - ističe Kutle.

 

Ipak, naš sagovornik ima savjet za bh. građane.

 

- Svi oni koji imaju kredite u čijim ugovorima je promjenjiva kamata treba da traže fiksnu kamatu. Time bi preduprijedili bilo kakve promjene na globalnom finansijskom tržištu koje mogu imati posljedice i na BiH - savjetuje Kutle.

 

On smatra da bi bilo dobro za bh. društvo da se govori o povećanju kamata. Objašnjava i zašto.

 

 

- To bi, u prijevodu, značilo stabilnost države, kako u ekonomskom tako i političkom smislu, jačanje privrede, finansijski kapacitet građana... - podvlači Kutle.

 

Izvor: Faktor

Više...

Premijera dokumentarnog filma “Bolo komandant”

  • Objavljeno u Brcko

123232 

Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan”, Brčko distrikt BiH u saradnji sa Udruženjem boraca “Senahid Bolić Bolo” Olovo i Organizacijom ratnih vojnih invalida 92.-95.

 

Olovo, organizuju premijeru dokumentarnog filma “Bolo komandant”, čija projekcija će biti upriličena u petak 22. oktobra 2021. godine u 14:30 sati u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, na adresi Islahijet broj 3.

 thumbnail 2777

Više...

Brčko: Puštanje u rad tri područna vatrogasna doma sredinom sljedeće godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Prema riječima predstojnika Odjela za javnu sigurnost Bogdana Bratića, Proračunom za 2022. godinu planirana su sredstva u iznosu od 300.000 KM za završetak radova na izgradnji područnih vatrogasnih domova u Sandićima, Bijeloj i Prutačama. Bratić ističe da ukoliko Proračun bude usvojen do kraja tekuće godine, stavljanje u funkciju ovih objekata, čija je izgradnja započela krajem 2017., može se očekivati sredinom iduće godine.

 

„Za odraditi su preostali vanjski radovi na pojedinim domovima, poput asfaltiranja, uređenje okolnih dijelova doma, postavljanje ograda na određenim dijelovima i slično, dok su svi unutarnji radovi i nabava namještaja za opremanje domova završeni“, kazao je Bratić.

 

U proceduri je i nabava tri nova vatrogasna vozila za potrebe ovih domova te prijam potrebnih zaposlenika kako bi se otvaranjem i stavljanjem u funkciju vatrogasnih domova, poboljšalo djelovanje i učinkovitost vatrogasne službe, a sustav zaštite i spašavanja u Distriktu podigao na višu razinu.

 

„U nekom narednom planu smo mogli bismo raditi na tome da ti domovi ne budu samo vatrogasni domovi nego da ih definiramo kao domove zaštite i spašavanja. Planiramo da u suradnji s drugim institucijama pokušamo osigurati možda po jedna kola hitne pomoći i medicinsko osoblje u svakom domu koji bi mogli u slučaju nekih nezgoda izaći na teren s profesionalnom vatrogasnom jedinicom“, rekao je Bratić.

 

Na ovaj način bi se smanjilo vrijeme potrebno za intervenciju spasilačkih službi i izlazak na teren u udaljenijim naseljima Distrikta.

 

Za izgradnju sva tri vatrogasna doma, s vanjskim uređenjem, iz Proračuna distrikta je izdvojeno oko 1,8 milijuna maraka.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

LED rasvjeta uskoro u Brčko distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Temeljem Zakona o javno-privatnom partnertstvu u Brčko distriktu BiH, a kroz konrektne aktivnosti vladinog Odjela za komunalne poslove, Brčko distrikt bi trebao uskoro da umjesto postojeće, sukcesivno dobije novu, odnosno LED rasvjetu.

 

Šef Odjela za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Majazudin Vehabović za Radio Brčko je potvrdio da je prije dvije godine urađena studija, u međuvremenu razrađena, a u pripremi je tenderska dokumentacija za izbor privatnog partnera.

 

„Tek nakon dobijanja potrebne saglasnosti za ovaj projekt od Vlade Brčko distrikta moglo bi se pristupiti izboru privatnog partneta i obavljanju radova“, pojasio je Vehabović.

Glavne karakteristike LED rasvjete su energetska učinkovitih ovih proizvoda za osvjetljenje koji štede energiju, zaštita okoliša i smanjenje troškove održavanja. Uz sve pobrojano, LED rasvjeta traje mnogo duže od tradicionalnog rasvjete.

 

Vehabović je kazao da će konkretni benefiti za Brčko distrikt biti mnogo manja potrošnja električne energije u ovom segmentu i bolja osvijetljenost.

Dorađena studija podrazumijeva, umjesto tradicionalne, uvođenje LED rasvjete na cijelom prostoru Brčko distrikta, a zahvaljujući odredbamna Zakona o javnom privatnom partnerstvu investitor daje potrebna sredstva i garanciju.

 

Rok za izvođenje radova koji bi mogli početi na proljeće je 180 dana.

 

Na ovaj način 17.500 postojećih svjetiljki u Brčko distriktu bilo bi zamijenjeno LED rasvjetom.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Vlada Brčko distrikta BiH održala dvije redovne sjednice

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je okončala treći nastavak 28. redovne sjednice usvojivši prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH namijenjenih za liječenje specifičnih bolesti.

 

Ovim programom obuhvaćena su liječenja van Brčko distrikta BiH po preporuci Komisije FZO, za liječenja koja nisu moguća u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH niti u zdravstvenim ustanovama okruženja s kojima FZO Brčko distrikta BiH ima ugovor.

Nakon okončanja 28. redovne sjednice otvorena je i 29. redovna sjednica na kojoj je usvojen Zaključak o davanju saglasnosti Javnom preduzeću „Putevi Brčko“ za izgradnju semafora na lokacijama MZ „4. Juli“ i MZ „Brka“ te je usvojena Odluka o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu kapitalne donacije JP „Komunalno Brčko“ d. o. o. Brčko distrikt BiH u svrhu nabavke novogodišnjih ukrasa.

 

Na sjednici je usvojen prijedlog Odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava za samozapošljavanje u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2021. godini. Također je razmatrana potreba realizacije programa stambenog zbrinjavanja porodice poginulog borca, ratnog vojnog invalida i člana porodice ratnog vojnog invalida, kao i demobilisanog borca i članove porodice umrlog demobilisanog borca na osnovu kriterija usvojenih 2020. godine, a iz sredstava osiguranih u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2021. godinu te je Vlada odobrila utrošak tih sredstava za realizaciju i okončanje postupaka započetih u toku kalendarske 2020. godine.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com