Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 28 Oktobar 2021

Policija BD: Od 1. novembra na snazi obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila

  • Objavljeno u Brcko

 

U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima od 01. novembra tekuće godine do 01. aprila naredne godine, na snazi je obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”.

 

Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima prema navedenom pravilniku, smatra se:

– pneumatike za zimsku upotrebu 8MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili

– pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim kotačima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za posatavljanje na najmanje dva pogonska kotača ili

– pneumatike za ljetnu upotrebu na svim kotačima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska kotača.

 

 

Pod zimskim uslovima na putevima, podrazumijeva se situacija kada:

– pada snijeg i nalazi se na kolovozu,

– na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega,

– pada kiša i ledi se na kolovozu,

– je kolovoz zaleđen.

 

 

Oprema za saobraćaj u zimskim uslovima:

Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u periodu od 01.11.tekuće godine do 01.04. iduće godine.

Pozivamo vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze, a istovremeno doprinijeti ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

 

Više...

Odjeljenje za privredni razvoj uskoro treba da dodijeli 1,3 miliona KM nevladinim udruženjima sporta i kulture

  • Objavljeno u Brcko

 

Na prvi javni poziv za dodjelu sredstava nevladinom sektoru od strane Vladinog Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu dostavljeno je 130 aplikacija od strane NVO, UG i fondacija, od kojih je njih 85 zadovoljilo kriterije.

 

Ukupan iznos raspodjele sredstava u prvom krugu predviđen za nevladine organizacijacije iz oblasti sporta i kulture u Brčko distriktu iznosi 1,3 miliona KM.

 

Šef Vladinog Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da će ova sredstva biti dodjeljivanja udruženjima putem ugovora nakon sjednice Vlade Brčko distrikta naredne sedmice.

 

Gudeljević je za Radio Brčko pojasnio da je glavni uslov za dobijanje sredstava društvena opravdanost i transparentnost u radu brčankih UG, NVO i fondacija sporta i kulture.

 

Nakon prvoga, do kraja godine biti će raspisan i drugi javni poziv za brčanska nevladina udruženja sporta i kulture, za koji je preostalo još oko 600.000 KM.

 

Gudeljević je na kraju zaključio da, iako se sada sredstva dodjeljuju prema novim kriterijima vezanim za novi zakon o utrošku budžeta Brčko distrikta, ukupan iznos sredstava za ove namjene je na nivou prethodnih godina.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Okončana 14. redovna sjednica brčanske Skupštine

  • Objavljeno u Brcko

 

Tokom prijepodnevnog djela zasjedanja zastupnici brčanskog Parlamenta apsolvirali su tri preostale tačke sa ranije započete 14. redovne sjednice.

 

Najznačajnije je usvajanje Zaključka kojim se obavezuju javna preduzeća i institucije, formirane od strane Distrikta da objavljuju sve račune i transakcije, odnosno plaćanja koja obavljaju.

 

„Ovo smo učinili kako bi svim građanima bile dostupne i vidljive transakcije, ugovori i drugi vidovi plaćanja, jer je i to takođe trošenje budžetskog novca. U ovom smislu prihvatili smo korekciju da iz računa koje treba svaki od subjekata prikazati na svojoj veb stranici, budu izuzeti oni koji se odnose na komunalne, PTT i usluge tele-operatera“, istakao je u ime predlagača PDP-a, predsjednik Siniša Golić.

 

Usvajanjem navedenog Zaključka stvoreni su preduslovi da i predsjednik opozicione Socijalističke Partije povuče svoj prijedlog o formiranju javnog registra svih računa koje plaćaju, ne samo JP i institucije, već i brčanska Vlada, s obzirom da se na internetskoj stranici vlade objavljuju sve javne nabave i s njima u vezi, budžetskih izdvajanja.

 

U zavšnom dijelu prijepodnevnog zasjedanja, direktor JP “Komunalno” uglavnom je odgovarao na set pitanja opozicionih zastupnika, koja su se kretala od utroška sredstava, do prijema stalnih i zaposlenika po ugovoru.

 

Popodne će biti započeta 15. redovna sjednica, čiji Dnevni red ima 52 tačke. Zastupnici će, između ostalog, razmotriti i set zakona u prvom i drugom čitanju, među kojima je najznačajniji Zakon o električnoj energiji Brčko distrikta BiH.

 


“Ovo je veoma važan zakon koji treba usvojiti, jer nas na to obavezuje prilagođavanje zakona spram onih u Evropskoj uniji, što je jedan od zahtjeva kako bi BiH ispunila uslove iz mape puta ka ulasku u Evropsku uniju”, rekao je predsjedavajući današnjeg zasjedanja, dopredsjednik Skupštine Distrikta, Ivo Filipović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Kinezi grade najveću vjetroelektranu u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Izgradnja vjetroelektrane Ivovik, instalirane snage 84 MW, trebala bi početi iduće godine, rekli su kineski investitori na nedavnom sastanku s lokalnim vlastima općine Tomislavgrad. Ivovik, čija će izgradnja koštati 130 miliona eura, bit će najveća vjetroelektrana i dosad najveća investicija u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

 

Vjetroelektranu Ivovik razvijat će dvije kineske tvrtke – China National Technical Import & Export Corporation i Powerchina Resources Ltd. Nalazit će se na području Tomislavgrada i Livna. Predviđena godišnja proizvodnja električne energije vjetroelektrane Ivovik iznosi 236,6 GWh, prema dosadašnjim izvještajma. Ovo će biti treća vjetroelektrana na području općine Tomislavgrad, priopćeno je iz lokalne administracije nakon sastanka s predstavnicima kineskih investitora.

 

Projekte izgradnje vjetroelektrana Ivovik i Orlovača prošle godine odobrila je Vlada FBiH. Početkom 2020. godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je inicijalnu saglasnost za izdavanje energetske dozvole za Ivovik, kao i za vjetroelektranu Orlovaču, snage 42,9 MW, koji se planiraju graditi u općinama Tomislavgrad i Livno. Predviđena godišnja proizvodnja električne energije na Orlovači je 99 GWh.

 

Izvor:Indikator.ba

Više...

Zabilježena efikasnost u borbi protiv ilegalnih migracija i šverca

  • Objavljeno u BiH

 

Granična policija BiH u proteklih devet mjeseci zaplijenila je 46 kilograma marihuane, evidentirala više od 20 krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje ljudi i organizovanje grupa ili udruženja za krijumčarenje migranata, a značajni rezultati ostvareni su i u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

 

“Ova krivična djela najčešće su zabilježena u zoni nadležnosti Terenske kancelarije Istok – Višegrad, u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Zvornik, a zatim i u zonama nadležnosti terenskih kancelarija Sjeverozapad – Gradiška i Jug-Čapljina”, izjavila je Srni portparol Granične policije BiH Franka Vican.

Ona je navela da je za ta krivična djela podneseno je 19 izvještaja nadležnom tužilaštvu, osumnjičeno je 31 lice, od kojih je 17 lišeno slobode.

 

Prema riječima Vicanove, granična policija je u ovom periodu realizovala niz operativnih akcija, a među njima je i učešće u sprovođenju međunarodne akcije “Galeb” koja se odnosila na razbijanje lanca organizovanog krijumčarenja ljudi.

U ovoj akciji, u kojoj su učestvovali pripadnici Granične policije BiH, Policije Brčko distrikta i MUP-a Hrvatske, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, uhapšeno je 10 lica.

 

“Granična policija BiH je u devet mjeseci ove godine evidentirala 120 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te više od 60 prekršaja po istom osnovu. Tom prilikom ukupno je privremeno oduzeto 46 kilograma marihuane”, precizirala je Vicanova.

 

Osim toga, istakla je, u najvećoj akciji Granične policije BiH pod nazivom “Eskobar”, usmjerenoj na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa u vezi sa neovlaštenim prometom droga, otkriveno je oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj marihuane, koja je distribuisana i na unutrašnjem i na tržištu EU.

 

U operativnoj akciji “Marihuana” otkriveno je 330 stabljika marihuane, veća količina spida, automatske puške, pištolji, razna municija i drugo.

 

Granična policija je prilikom kontrole teretnog motornog vozila na graničnom prelazu otkrila oko 40 kilograma marihuane.

 

Kada je riječ o neovlaštenom prometu ili držanju oružja, Granična policija je otkrila 14 krivičnih djela, u kojima je privremeno oduzet veći broj pušaka, poluautomatskih pušaka i automatskih pušaka, pištolja, te puščane, pištoljske i lovačke municije.

 

Viccanova je napomenula da je Granična policija BiH za devet mjeseci zaplijenila i privremeno oduzela 141.941 kutiju cigareta bez akcizne markice, procijenjene vrijednosti oko 717.115 KM i 533 kilograma rezanog duvana, čija je vrijednost procijenjena na 43.706 KM.

 

Privremeno oduzete cigarete i duvanski proizvodi najčešće su pronađeni i otkriveni u blizini granične linije između Crne Gore i BiH, a zaplijenjeni proizvodi se prema naredbi Suda BiH čuvaju ili deponuju na sudski depozit do okončanja postupka protiv lica koja su zatečene u krijumčarenju ove robe.

Više...

Urnebesna komedija „Ja (o) meni“ u brčanskom Domu kulture 3. novembra

 

Urnebesna komedija u kojoj igraju: Mina Lazarević i Srđan Ivanović biće odigrana u Brčkom u Domu kulture 3. novembra sa početkom u 20 časova.

 

„Ja (o) meni“ je uobičajeni vapaj svakog pojedinca kada se sretne sa administracijom na ovim prostorima pa tako i izvjesnog Blagoja Panajotovića (Srđan Ivanović) koga pozivaju u regrutni centar gde ga dočekuje lekar-psihijatar po činu kapetan Ljudmila Krga (Mina Lazarević) i tu kreće niz peripetija i urnebesnih situacija da se dokaže da li je gospodin Panajotović sposoban ili doživotno nesposoban …

 

Njima je za ovo trebalo 75 min., a koliko dugo će vas držati ovaj utisak, vidjećemo…

Više...

Policiji Brčko distrikta BiH donirana vrijedna IT oprema

  • Objavljeno u Brcko

 

Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je od Savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA) posredstvom Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, pristigla donacija IT opreme vrijednosti veće od 28.000 maraka.

 

Ova donacija je uslijedila kao rezultat kontinuirane dobre i uspješne saradnje između Savezne kriminalističke policije Njemačke (BKA) i Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na provođenju zajedničkih istraga.

 

Policija Brčko distrikta BiH je veoma zahvalna na vrijednoj donaciji koja će doprinijeti poboljšanju opremljenosti i unapređenju njenog rada, efikasnijoj borbi protiv svih vrsta kriminala i stvaranju sigurnijeg okruženja, uz očekivanje da će istovjetna saradnja u oblasti istraga sa Saveznom kriminalističkom policijom Njemačke biti nastavljena i ubuduće.

Više...

Izabrani članovi Skupštine Privredne komore u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Na održanom izboru članova Skupštine Gospodarske komore izabrano je 37 članova od kojih će kasnije na skupštini biti izabrano predsjedništvo i Upravni odbor Komore. Tim povodom je predsjednik brčanske Gospodarske komore Dragan Đukić rekao kako su preliminarni rezultati potvrdili kvalitetan rad dosadašnjih rukovodećih tijela.

 

„Izbori su još jednom pokazali i potvrdili da je dosadašnje rukovodstvo radilo na ispravan način i pružalo dobru podršku gospodarstvenicima Brčkog. To su pokazali i preliminarni rezultati izbora koji potvrđuju da je dosadašnji rad bio dobar i kvalitetan, te mogu reći da su izabrani skoro svi isti ljudi koji su rukovodili Gospodarskom komorom i u prethodnom razdoblju“, kazao je Đukić.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak je održavanje kontstitutivne skupštine koja će kao finalni produkt dati imena novog predsjedništva i Upravnog odbora brčanske Gospodarske komore.

„Sada čekamo službeni zapisnik s jučerašnjih izbora, za koje mogu spomenuti da su provedeni u korektnoj atmosferi i u skladu s rokovima koji su predviđeni. Kada dobijemo taj zapisnik, sazvat ćemo konstitutivnu sjednicu skupštine na kojoj će biti izabrani novi organi upravljanja Gospodarske komore“, rekao je Đukić.

Očekuje se da će proces izbora novih tijela upravljanja Gospodarskom komorom Brčko distrikta biti završen do kraja studenog tekuće godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko distrikt Bosne i Hercegovine na putu prema samoodrživosti kroz energetski sektor

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji USAID-a d u Bro distriktu BiH održana je konferencija pod temom „Organizovan i regulisan energetski sektor Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Put prema samoodrživosti“ na kojoj su, između ostalih, prisustvovali predstavnici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, javnih preduzeća, državnih institucija, Privredne komore Brčko distrikta BiH te supervizor za Brčko distrikt BiH gospodin Michael Scanlan.

 

U svom obraćanju direktorica misije USAID BiH Courtney Chubb kazala je da zemlje širom svijeta rade na transformisanju svojih sistema, odnosno prelasku sa konvencionalnih, fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, te da je u Brčko distriktu BiH napravljen značajan napredak, naročito kada je riječ o prijedlogu Zakona o električnoj energiji.

„Nadam se da će ovaj zakon biti ubrzo donesen i da će Distrikt napredovati dalje, u vidu zakona o obnovljivim izvorima energije, o energetskoj efikasnosti i plinu. Provedbom zajedničkih preporuka koje se tiču pojednostavljenja postupaka izdavanja dozvola za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, Brčko distrikt BiH će privući brojne investicije. Želim pohvaliti lidere Brčko distrikta BiH i građane jer su primjer šta je to što se može zajednički uraditi, koje se pozitivne promjene mogu napraviti i vjerujem da će Distrikt postati model, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za zemlje u regiji“, istakla je direktorica Chubb.

 

U svom obraćanju gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da se Vlada Distrikta opredijelila za stvaranje zakonodavnog okvira za obnovljive izvore energije što je dobra pretpostavka za intenzivniji ekonomski razvoj Distrikta.

 

„Vrlo ozbiljno smo pristupili procesu izrade novog zakona o obnovljivim izvorima energije jer postoji veliko interesovanje poslovne zajednice i građana Distrikta za ovakvim propisom. Današnju konferenciju doživljavamo kao još jedan podsticaj i podršku uloženim naporima kako bismo do polovine naredne godine imali usvojen zakon i krenuli u operativne aktivnosti odnosno razvijanje ovog dijela sektora“, istakao je Kadrić.

 

Više...

Usvojen Zakon o pčelarstvu, Vlada odobrila donaciju studentima generacije s područja Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 30. redovnoj sjednici usvojila Zakon o pčelarstvu Brčko distrikta BiH s ciljem zaštite pčela i njene uloge u prirodi kao i regulisanja pčelarske djelatnosti.

 

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kazao je da je donošenje Zakona započeto još u prethodnoj Vladi.

„Početkom ove godine mi smo usvojili plan usvajanja zakona za ovu godinu. Odjeljenje je imalo u planu tri zakona i ovo je prvi koji je kompletno završen i danas usvojen. Do sada ta oblast nije bila zakonski regulisana, nije postojao nijedan pravilnik niti je bio raniji Zakon o pčelarstvu. Prilikom izrade Zakona uključili smo i sva tri udruženja pčelara koja aktivno djeluju na teritoriji Distrikta i uvažili neke njihove prijedloge. Prijedlog Zakona koje je predložilo Odjeljenje doživio je samo manju ispravku u članu 4., a ostalo je sve ostalo kao što je bilo i u prijedlogu koji su svi građani i udruženja mogli vidjeti na zvaničnom sajtu Vlade“, kazao je Ninković.

Prema njegovim riječima, nakon usvajanja Vlade, Zakon o pčelarstvu ide u skupštinsku proceduru i njegovo prvo čitanje očekuje se na narednoj skupštinskoj sjednici. Ovim zakonom propisuje se, pored ostalog, držanje i uzgoj pčela, način i uslovi za postavljanje pčelinjaka, uspostavljanje i vođenje katastra pčelinjih paša, zdravstvena zaštita pčela, uspostavljanje evidencije pčelara i pčelinjaka, oblast udruživanja i organizovanja pčelarskih organizacija i druga pitanja koja su od značaja za oblast pčelarstva na teritoriji Brčko distrikta BiH.

 

Vlada je na sjednici usvojila Odluku o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članu uže porodice umrlog demobilisanog borca na području Brčko distrikta BiH koji ima za svrhu da se na transparentan način utvrdi, između ostalog, korisnik prava, vrstu i visinu pomoći, postupak ostvarivanja prava, uslov za ostvarivanje prava, način ostvarivanja prava, visinu sredstava pomoći, izvor sredstava pomoći, naziv organizacije koja prima grant, rok u kojem sredstva moraju biti utrošena i rok za podnošenje izvještaja o utrošenim sredstvima granta vezano za pravo na novčanu pomoć demobilisanom borcu i članu uže porodice umrlog demobilisanog boraca na području Brčko distrikta BiH.

Usvojena je i Odluka o odobravanju programa utroška sredstava donacija Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za podršku aktivnosti odgovora na pandemiju COVID-19 i procesa vakcinisanja.

 

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojena je Odluka o odobravanju dodjele donacija pojedincima – studentima generacije, s područja Brčko distrikta BiH, čime se nastavlja dobra praksa dodjele novčanih nagrada studentima generacije iz Distrikta, te će Vlada za ovaj program izdvojiti 5.000,00 KM.

 

Korisnici sredstava će biti studenti generacije visokoškolskih ustanova čiji studij finansira država, entitet, kanton ili Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, a imaju prebivalište u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine najmanje godinu dana prije raspisivanja Javnog poziva za dodjelu novčane nagrade, i kojima je u periodu od 1. 10. 2020. do 30. 9. 2021. godine dodijeljen dokument o proglašenju studentom generacije prvog ciklusa studija.

 

Vlada je također usvojila Odluku o odobravanju programa utroška sredstava donacija za „Pozorišne susrete BiH u Brčkom“, kao i Odluku o odobravanju programa utroška sredstava finansiranja i sufinansiranja programa odnosno projekata od javnog interesa u Odjeljenju za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com