Menu

Opozicija organizirala prvu "skupštinu naroda": Štitimo RS od vlasti koja je urušava Istaknuto

skup narPredsjednik SDS-a Vukota Govedarica poručio je večeras da postoje argumenti da je posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije, bila nelegalna i nezakonita i da će zbog svih dešavanja biti zatražena odgovornost.


Govedarica je na skupu u Banjoj Luci nazvanom "skupština naroda", koji je organizovao Savez za promjene, rekao da je da će se zvanično obratiti predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova Srpske Draganu Lukaču da bi dobili obrazloženje ko je doveo u parlament policiju "naoružanu bojevom municijom".

 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da parlamentarna većina u Narodnoj skupštini Srpske pokušava da plasira u javnost stereotip da "ima sve", dodajući da nemaju pravo oni koji tvrde da "broj ruku određuje poštivanje zakona".

 

"Nema veze koliko skupštinska većina broji poslanika. Čak i da ih je 83, svi oni moraju poštivati Ustav i zakone RS i nema pravo niko da, krijući se iza broja ruku, krši zakone, Ustav i Poslovnik Narodne skupštine", naglasio je Čavić.

 

On je naveo da konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta javnog sektora Republike Srpske iz godine u godinu identifikuje iste slabosti, ali i neke nove.

 

"Ovaj posljednji revizorski izvještaj konstatovao je da određene stvari nisu u skladu sa zakonom i zato ga je trebalo ukloniti. Mi više nemamo nijednu nezavisnu instituciju i onog trenutka kada se revizorima utjera strah, ugrožena je imovina svih", rekao je Čavić.

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je održavanje "skupštine naroda" najbolji pokazatelj da "građani hoće istinu" i prilika da narodni poslanici iskoriste demokratsko pravo da u kontaktu sa građanima kažu gdje je danas RS, zašto su bili onemogućeni da u Narodnoj skupštini govore o životnim pitanjima za Republiku Srpsku i svemu što ju je dovelo u veoma lošu poziciju.

 

On je dodao da su predstavnici Saveza za promjene odlučili da večeras građanima Banje Luke pokažu da na ovaj način "čuvaju i štite Republiku Srpsku od vlasti koja je "urušava, napada i ugrožava elementarna prava građana".

 

"Ovo je praznik demokratije, ovo je velika pobjeda digniteta i dostojanstva RS. Ovo je najbolji pokazatelj da smo na dobrom putu", rekao je Borenović i najavio da će se u narednom periodu ovakva dešavanja organizovati u cijeloj Republici Srpskoj.

 

Večerašnjom skupu u Banjoj Luci, osim lidera opozicionih stranaka, većeg broja opozicionih poslanika u Narodnoj skupštini RS, srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića, prisustvovali su i građani.

 

/agencije/

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com