Menu

Vojnović: Ovo što se desilo HDZ-u je izazvalo zemljotres na političkoj sceni u Distriktu Istaknuto

uros foto sds facebookZastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroš Vojnović /SDS/ povodom istupanja zastupnika Tomislava Stjepanovića iz HDZ-a u HDZ 1990 i prelazak u nezavisne zastupnike kazao je da skupštinsku većinu veže koalicioni sporazum i da će se vidjeti kakav rezultat će dati funkcionisanje na ovim osnovama dodajući da sve što se desilo HDZ-u, izazvalo je zemljotres na političkoj sceni u Distriktu.

 

"Nas veže koalicioni sporazum. Vidjet ćemo kakav rezultat će dati funkcionisanje, na ovim osnovama, Vlade i Skupštine u narednom periodu, naročito u kontekstu obaveze donošenja budžeta do kraja marta. Ovo što se desilo HDZ-u je izazvalo zemljotres na političkoj sceni u Distriktu. Svi učesnici u skupštinskoj većini će morati donijeti svoje stavove svjesni činjenice da u Brčkom ni jedan politički subjekat sam ne može odlučivati, jer mora uvažavati i opredjeljenje druga dva naroda, te da će i u budućnosti biti usaglašavani i prihvaćeni zajednički stavovi", kazao je Vojnović.

 

Zajednički stav vladajuće koalicije nakon jučerašnjeg sastanka skupštinske većine saopštio je i predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

 

„Nakon svih rasprava donijeli smo odluku da nastavimo raditi u dosadašnjem sastavu, u koaliciji u kojoj je i HDZ sa svoja dva zastupnika. Dogovorili smo da dodatna nerazumijevanja koja imamo raspravimo u narednim danima, ali ono što je najvažnije za javnost jeste da ova koalicija ostaje na okupu", kazao je Kadrić.

 

Također, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivica Filipović /HDZ/ kazao je da vjeruje da će i dalje biti skupštinske većine bez obzira što su ostali sa dva zastupnika HDZ-a. On je uvjeren da u politici nekada dva zna biti više od tri, te da je u skladu sa zakonom sve moguće.

 

Podsjećamo, Tomislav Stjepanović, bivši zastupnik i član HDZ Brčko distrikta BiH na konferenciji za novinare saopštio je da je prešao u HDZ 1990.

 

Prelaskom Stjepanovića u HDZ 1990 Brčko najvljena je i moguća prekompozicija vlasti unutar predstavnika hrvatskog naroda i upućen je zahtjev prema Skupštini Brčko distrikta BiH da se HDZ Brčko povuće sa vlasti.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com