Menu

Borba za jedinstvo Hrvata: HSS Brčko sutra o aktuelnoj političkoj situaciji u Distriktu Istaknuto

Ivan Krndelj infoHrvatska seljačka stranka - Braća Radić /HSS/ Brčko distrikta BiH za sutra su najavili konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti niz informacija kada je u pitanju trenutna politička situacija u Brčko distriktu BiH.

 

 

Podsjećamo, Tomislav Stjepanović, bivši zastupnik i član HDZ Brčko distrikta BiH, sada nezavisni zastupnik u Skupštini Distrikta koji djeluje u okviru zastupničkog kluba HSS Braća Radić , u ponedeljak na konferenciji za novinare saopštio je da je prešao u HDZ 1990 zbog kako je naveo njihovog nerada, nebrige za mladima i mladim porodicama, nebrige za ostankom ljudi na ove prostore... 

 

Prelaskom u HDZ 1990 Brčko Stjepanović je najavio i scenarijo prekompozicije vlasti unutar predstavnika hrvatskog naroda.

 

Nakon toga skupštinska većina je održala sastanak i donijela odluku da nastavljaju raditi sa HDZ-om i njihova dva zastupnika na šta je odmah reagovao Tomislav Stjepanović, Pejo Mendeš i Ivan Krndelj /HSS/ koji su izjavili da su oni jedini i pravi legitimni većinski predstavnici Hrvata.

 

"Mi smo jedini legitimni predstavnici hrvatskog naroda na prostoru Brčko distrikta BiH. Takođe, iznenađen sam odlukom skupštinske većine da nastavljaju djelovati sa dva zastupnika iz HDZ-a Ilijom Marićem i Ivicom Filipovićem. Izjava Filipovića da je "u politici nekada dva više od tri" nije korektna i mogu slobodno reći da su takve matematike Hrvate u BiH debelo koštale", kazao je Stjepanović.

 

Povodom nastale situacije Stjepanović, Mendeš i Krndelj danas su uputili i pismo supervizoru za Brčko distrikt BiH od kojeg su zatražili i angažman sukladno ovlastima.

 

Ivan Krndelj je, takođe,  jučer između ostalog izjavio da se u naredna dva mjeseca očekuje prelazak još jednog zastupnika HDZ-a dodajući da ako skupštinska većina ostane pri stavu da funkcioniše sa manjinskim dijelom hrvatskog naroda bilo bi opasno po Distrikt.

 

"To je poništavanje svih demokratskih načela većinskog učešća i njihovog koalicijskog sporazuma koji kaže da mora biti većinska zastupljenost svih naroda. Ako dođe do preglasavanja većinskog dijela hrvatskih zastupnika onda to nije Skupština, nego "privatna firma pojedinaca koji se nikoga ne boje i koji misle da mogu da rade što hoće", kazao je Krndelj.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com