Menu

Asocijacija mladih SDA: Zlonamjerno je pripisivanje fašizma Mustafi Busuladžiću Istaknuto

sda-logoAsocijacija mladih Stranke demokratske akcije reagirala je povodom informacije da će se na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo iznova biti aktuelizirana rasprava o nazivu Osnovne škole "Mustafa Busuladžić" u Dobroševićima, saopćivši da određeni politički i propagandni krugovi ne odustaju od svog poduhvata.

 


"Najprije su falsificiranjem konteksta i zlonamjernim imputacijama fabricirali tezu o navodnom fašizmu Mustafe Busuladžića, po istom onom receptu po kojem su se njihovi ideološki preci obračunavali s političkim neistomišljenicima. To je ista ona totalitarna i huškačka mašinerija klevetanja i laži, čijom su žrtvom bili bošnjački intelektualci u Sarajevskom procesu, koji su lažno optuživani, a zatim proganjani i eliminisani iz javnog života, pod krinkom gnusnih objeda za fundamentalizam i prijetnju društvenom poretku", navode u saopćenju.

 

Čini im se, kako s saopćili, da u nemogućnosti političkog organizovanja, sarajevska ljevica postaje isprazna sintagma, podesna za okupljanje različitih islamofobnih grupacija, što iznova potvrđuje uporna kampanja javnog uznemiravanja učenika i nastavnika Osnovne škole ''Mustafa Busuladžić'' u Dobroševićima.

 

"Umjesto da preuzme ulogu konstruktivne opozicije i delegira važne komunalne i infrastrukturne projekte čija realizacija bi poboljšala kvalitet života građana u perifernim naseljima, 'urbana sarajevska ljevica' dosadu svoje političke marginalnosti pokušava kompenzirati jalovim politikantskim raspravama, ponavljajući laži i sumorne spinove o 'fašizmu usred Sarajeva', kao što to u danima njegove političke neizvijesnosti i potpune panike radi HDZ vođa Dragan Čović", stoji u saopćenju.

 

Iz Asocijacije mladih SDA ističu da je posve apsurdno od ovakvih tvrdnji braniti grad Sarajevo, u danima kada je svečano izložena sarajevska Hagada u Zemaljskom muzeju, u znak slavljenja višestoljetne multikulturalnosti, kojom se istinski ponosi svaki dobronamjeran građanin Bosne i Hercegovine.

 

"Optužbe za antisemitizam koje plasira rastrojeno podijeljena 'sarajevska ljevica' konstruišu se s ciljem rušenja ugleda glavnog grada Bosne i Hercegovine, u pokušaju da se evropska metropola antifašističke borbe novijeg doba pridruži listi gradova iz regiona, na čijim se trgovima prilikom javnih okupljanja i manifestacija i dalje slave ustaški i četnički pokreti", navodi se u saopćenju.

 

Ističu da se ta politička usiljenost naziva kvislinškom propagandom, čijih negativnih posljedica nisu svjesni njeni nosioci i promicatelji, koji svu svoju političku moć i integritet temelje na pokušajima promjene naziva jedne sarajevske škole, o čijem imenu neznalački i neargumentovano polemišu te namjerno ili ne izbjegavaju govoriti i o činjenici da je Skupština Kantona Sarajevo tražila zvanično mišljenje Instituta za historiju UNSA kao najreferentnije naučne institucije koja je dala pozitivno mišljenje o njegovoj biografiji i životu te da uštimane optužbe za antisemitizam nemaju veze sa historijom, naukom i činjenicama.

 

"Uvrste li u svoj politički i izborni program nazive škola i ustanova, 'sarajevski ljevičari' morali bi započeti dosljednu borbu za promjenu naziva niza javnih ustanova, ulica i trgova koje promovišu bestijalni imenik Haškog tribunala. Dok se više od četvrtine osnovnih škola u RS-u naziva po srpskim svecima, a njihovi direktori i nastavnici uskraćuju ustavno i civilizacijsko pravo upotrebe i izučavanja bosanskog jezika, histerija 'sarajevske ljevice' zbog naziva škole u Dobroševićima, propala je cirkuska tačka koja svoje protagoniste i aktere promovira u političke pigmeje, ujedinjene sarajevske dokoličare", stoji u zaključku saopćenja.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com