Menu

SDA: Neprihvatljivo da na čelu tri najistaknutije funkcije u pravosuđu nema nijednog Bošnjaka Istaknuto

bakir izetbegovic govornica-600x397Stranka demokratske akcije (SDA) zahtijeva od Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) da prilikom imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, a posebno čelnih funkcija, striktno poštuje ustavni princip proporcionalne zastupljenosti.

 


Iz ove stranke smatraju da je posljednja odluka VSTV -a kojom je imenovan predsjednik tog tijela pokazuje da VSTV o tome ne vodi računa.

 

"Neprihvatljivo je da na čelu tri najistaknutije funkcije u pravosuđu nema nijednog pripadnika iz reda bošnjačkog naroda. U BiH postoji dovoljno profesionalaca iz svih naroda tako da principu proporcionalne zastupljenosti nije teško udovoljiti ukoliko se to želi", dodali su iz SDA.

 

Pozivali su VSTV da javnosti objasni čime su se rukovodili kod dosadašnjih imenovanja čelnih ljudi pravosudnih institucija.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com