Menu

Racije u Australiji zbog terorističkog napada na Novom Zelandu Istaknuto

Policija je pretražila dvije kuće u Australiji u sklopu istrage terorističkog napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, objavio je BBC.


a5U terorističkom napadu u petak je ubijeno 50 i ranjeno desetine osoba, a Australac Brenton Tarrant (28) je otpužen za ubistvo. Vjeruje se da je djelovao sam u izvršenju terorostičkog napada. On je prethodno stigao iz Graftona udaljenog 600 km sjeverno od Sydneyja.

 

 

Vlasti u New South Walesu su pretražile dva imanja u predgrađima Sandy Beach i Lawrence u ponedjeljak ujutro.

 

"Primarni cilj aktivnosti je pribavljanje materijala koji može pomoći novozelandskoj policiji u aktuelnoj istrazi", saopćila je policija.

 

Australski mediji su saopćili da jedno od imanja pripada sestri Brentona Tarranta, a policija je potrvdila da su članovi njegove porodice sarađivali.

 

"Žao nam je svih porodica zbog ubijenih i povrijeđenih osoba", rekao je Tarrantov ujak Terry Fitzgerald.

 

Tarrant se u nedjelju pojavio na sudu gdje je optužen za ubistvo. Od tada je otpustio advokata i namjerava se braniti sam. Novo saslušanje je zakazano za april.

 

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je obećala da će promijeniti zakone o oružju nakon najgore masovne pucnjave u historiji Novog Zelanda.

 

Tarrant je legalno posjedovao pet komada naoružanja te je imao dozvolu. Problema sa zakonom ranije nije imao niti je bio pod prismotrom sigurnosnih službi, kako na Novom Zelandu, tako ni u Australiji.

(klix)

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com