Menu

SDA: Zašto su se iz RS-a i Srbije baš sada sjetili da u pitanje dovedu naš decenijama jasan stav? Istaknuto

bbbb7Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

 

 


U ovoj stranci se pitaju zašto su se iz entiteta RS i susjedne Srbije baš sada "sjetili" da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

 

"Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD-a, u kojoj su kao cilj iznijeli ocjepljenje RS-a, kao i na deklaraciju SNS-a iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje RS-a Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu", navode iz SDA.

 

Smatraju da se očigledno radi o tome da neki žele da imaju pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Dejtona, kroz najave otcjepljenja ili formiranja novih entiteta.

 

"A nas pritiscima pokušavaju ušutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj - državu ravnopravnih građana. SDA nikome ne prijeti, niti misli do svog legitimnog cilja (Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana) doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima. Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije", kazali iz SDA.

 

Za kraj su iskazali vjeru da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana.

 

"Radit ćemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promoviranju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu", zaključeno je iz SDA.

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com