Menu

Koliko je jaka iranska vojska? Projektili su njihov ponos, ali avijacija nije jača strana Istaknuto

ir66Iranski čelnici od petka upozoravaju da će ubistvo Qassema Soleimanija "žestoko osvetiti". Šta Teheran zapravo može učiniti kako bi naudio američkim interesima?

 

 


Iranska vojska, prema analizi britanskog Instituta za strateške studije, ima oko 532.000 aktivnih članova armije, od čega 350.000 vojnika u regularnoj vojsci i oko 150.000 vojnika u sklopu Revolucionarne garde, piše BBC.

 

Organizacija kopnene vojske

 

Također, iranska vojska može računati na oko 20.000 osoba u službi ratne mornarice koja je najviše fokusirana na očuvanje Hormuškog tjesnaca koji se našao u fokusu javnosti 2019. godine nakon niza incidenata koji su uključivali naftne tankere.

 

Revolucionarna garda kontroliše i Basij, dobrovoljnu jedinicu kreiranu za očuvanje "unutrašnjeg mira", a preko nje može biti mobilisano nekoliko hiljada vojnika za "vanjsku upotrebu".

 

Revolucionarna garda igra izuzetno važnu ulogu u očuvanju sistema islamske republike i to joj već decenijama, evidentno, ide od ruke. Iako ima manji broj vojnika od regularne armije, Revolucionarna garda se smatra moćnijom i važnijom.

 

Utjecaj i djelovanje na regiju

 

Jedinica Quds, koju je vodio likvidirani Soleimani sačinjena je od 5.000 ljudi i njen zadatak je djelovanje van Irana, u zemljama zapadno od granica, što uključuje Irak, Siriju, Liban...

 

Jedinica je bila raspoređena u Siriji gdje je pomagala snagama predsjednika Bašara al-Asada i šiitkism jedinicama privrženim vlasti u Damasku. U Iraku su podržavali šiitske snage koje su učestvovale u uništavanju Islamske države.

 

S druge strane, Washington smatra da Quds podržava i snage koje mnoge zapadne države vide kao terorističke, počevši od libanskog Hezbolaha do palestinskog Islamskog džihada.

 

Tehnologija pod sankcijama

 

Ekonomske sankcije prema Iranu uzrokovale su pad uvoza vojne opreme, pa se može reći da Iran u tom smislu kaska za ostatkom regiona. U brojevima, od 2009. do 2018. godine Teheran je uvezao tek 3,5 posto oružja kao Saudijska Arabija, tvrdi štokholmski MEđunarodni institut za istraživanje mira.

 

Većina iranskog uvezenog oružja i opreme dolazi iz Rusije i Kine.

 

Iran ima sposobnost lansiranja dalekosežnih projektila što je dio kompenzacije u slabijoj opremljenosti zračnih snaga. Zvanični podaci koje ima SAD govore kako Iran ima najrazvijeniji sistem dalekosežnih projektila, sa malim i srednjim dometom. Također, Iran je radio na razvijanju interkontinentalnih projektila, mada je on suspendovan nakon dogovora sa Washingtonom 2015. godine. S obzirom da je Donald Trump pdlučio poništiti dogovor, nije jasno da li je Teheran nastavio poštovati potpisano.

 

Ukratko, mnoge mete, uključujući Saudijsku Arabiju i Izrael te druge zemlje Zaljeva i Bliskog istoka su na dohvat ruke iranskim raketama. Sposobnost je prepoznao i Washington jer je u pojedinim zemljama regiona instalirao svoj sistem Patriot koji bi trebao da se nosi sa mogućim prijetnjama.

 

Iran je razvio i svoje dronove koji su već djelovali iznad Iraka i Izraela. Prošle godine iranski dronovi izveli su napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije.

 

Pored navedenog, Revolucionarna garda ima jedinicu namijenjenu za cyber napad.

 

Što je ovo važno?

 

Podsjetimo, zračne snage Sjedinjenih Američkih Država ubile su u petak Qassema Soleimanija, visokopozicioniranog generala vojske Irana.

 

Likvidacija dronom se dogodila u Bagdadu, a akciju je potvrdio zvanični Pentagon te iranska nacionalna televizija. Soleimani je bio na čelu elitne iranske formacije Quds.

 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Sjedinjene Američke Države danas nisu poduzele ništa da započnu rat, nego da ga zaustave.

 

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale s najviših razina u 18 mjeseci, dok su cijene nafte porasle zbog napetosti na Bliskom istoku.

 

Irak je država u kojoj se sukobljavaju američki i iranski interesi, a svoju stratešku politiku na tom podneblju provodi i Izrael koji želi umanjiti utjecaj Teherana na države Bliskog istoka.

 

Iran tradicionalno ima velik utjecaj na šiitsku populaciju u Iraku, naročito snažan nakon što je s vlasti svrgnut Saddam Hussein.

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com