Menu

Trump o ubistvu Soleimanija: Nismo to uradili da započnemo, nego da zaustavimo rat Istaknuto

trump 2Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa

 

 

Sjedinjene Američke Države su ubile glavnog iranskog generala, odgovornog za upravljanje regionalnim operacijama Teherana, radi zaustavljanja rata, a ne kako bi ga započeli, izjavio je u petak američki predsjednik Donald Trump.

 

“Ono što su Sjedinjene Američke Države uradile jučer, trebalo je uraditi već odavno”, kazao je Trump, aludirajući na ubistvo komandanta snaga Qudsa Qassema Soleimanija, koji je ubijen rano jutros u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

 

“Nismo to uradili da započnemo, nego da zaustavimo rat”, rekao je američki predsjednik.

 

Komandant Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u napadu u Bagdadu, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopćilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

 

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

 

U napadu je ubijen i zamjenik komandanta Hashd al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis.

 

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

 

(AA)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com