Menu

Hrvatska odlučuje - Kolinda ili Milanović? Odnos prema BiH se vjerovatno neće mijenjati Istaknuto

kolii88Hrvatska danas odlučuje ko će joj biti predsjednik u narednom mandatu, aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili njen suparnik Zoran Milanović.

 

 


U današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora ko osvoji nešto više od miliona i 50 hiljada glasova birača postat će predsjednik Hrvatske, računica je s kojom se trenutno barata.

 

Prema posljednjoj predizbornoj anketi objavljenoj u petak 45 posto ispitanih glasat će za Zorana Milanovića, a 42 posto za Kolindu Grabar - Kitarović.

 

Bez obzir ko u konačnici odnio pobjedu, izjave Grabar-Kitarović i MIlanovića u predizbornoj kampanji, a posebno tokom televizijskih sučeljavanja, govore o tome da se trenutni hladni odnosi Hrvatske i BiH vjerovatno neće mijenjati.

 

To je posebno demonstrirala aktuelna predsjednica izjavom da bi njen partner za razgovore trebalo da bude Predsjedništvo BiH, ali kako je, kaže, Željko Komšić izabran legalno ali nelegitimno, ona zbog toga nema partnera za razgovor u Predsjedništvu BiH.

 

Iako je Milanović optužio Kolindu da je odnose sa Sarajevom upropastila, on je izjavom da su "džihadisti u BiH realnost", praktično pokazao da se od aktuelne predsjednice kada je riječ o viđenju situacije u BiH ne razlikuje baš mnogo.

 

"To je zemlja u kojoj je puno muslimana, ljudi odlaze u borbu na Bliski istok i vraćaju se indoktrinirani. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona, kaznenog progona, već zahtijeva usku saradnju sigurnosnih službi zemalja u regiji", rekao je, između ostalog, on.

 

Pravo birati danas će u Hrvatskoj ima 3,8 miliona birača u Hrvatskoj i inostranstvu, gotovo 5. 400 više u odnosu na prvi izborni krug. Kao i u prvom krugu, birači će moći glasati na ukupno 6.533 biračkih mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

 

Prve rezultate drugog izbornog kruga, Državno izborno povjerenstvo će objaviti večeras u 20 sati, a osvježavat će ih svakih pet minuta, umjesto svakih 10, kako je to bilo u prvom krugu.

 

https://www.klix.b

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com