Menu

Picula: Bh. Hrvati će možda vječno trpjeti posljedice pogreške politike Zagreba '90-ih Istaknuto

tonino piculaTonino Picula, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu smatra da će bh. Hrvati dugo osjetiti posljedice pogrešne politike Zagreba prema BiH tokom '90-ih godina prošlog vijeka, da BiH treba urediti "dosljedno federalno" te da država mora biti balas između građanskog i nacionalnog.

 

 


"Mislim da je dosljedna federalizacija BiH načelo koje jedino može dugoročno osigurati ustavni balans, političku stabilnost pa i ekonomski napredak te države", rekao je Picula za Dnevnik.ba.

 

Picula je kazao kako smatra da se trenutna BiH udaljava od EU, ali ne vjeruje da se može dogoditi Dejton 2, te ističe kako je potrebno otkloniti dominaciju brojnijih naroda te pokušati izgrađivati građansko društvo.

 

"Srpski refleks za dominacijom, koji je uništio dvije zajedničke južnoslavenske države, namiren je u BiH uspostavom Republike Srpske, dok izrazita bošnjačka etnička većina u Federaciji BiH varira slične mehanizme nametanja svoje političke volje", rekao je Picula.

 

Picula smatra kako će bh. Hrvati dugo, a možda i vječno sjećati posljedice jedne pogrešne politike koju je Zagreb vodio devedesetih godina.

 

Od novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića očekuje racionalniju politiku prema BiH i tamošnjim Hrvatima nego što je to bio slučaj s Kolindom Grabar-Kitarović.

 

"Mislim da u Hrvatskoj postoji konsenzus o važnosti hrvatskog pitanja u BiH, ali se razilazimo u tome kako se prema njemu odnositi, kako ga i s kim rješavati. Sa stajališta socijaldemokracije, naše temeljno načelo je da branimo vladavinu prava, politički marginalizirane i društveno diskriminiranije, a Hrvati u BiH, kao najmanji konstitutivni narod, u jednom konfuznom sustavu, zaslužuju podršku u ostvarivanju svojih prava", rekao je Picula.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com