Menu

Pokret SPD Brčko: Obezbjediti socijalno ugroženim i penzionerima pakete sa osnovnim životnim namirnicama u visini bar najniže penzije u FBiH Istaknuto

k8 miPokret socijalne pravde i demokratije podržava vladu i Krizni štab na provodjenju mjera u suprostavljanu pandemije virusa korona. Mi ne želimo politizirati ovo stanje gdje nam je potrebno jedinstvo i solidarnost na svim nivoima. Mi se zelimo oglašavati sa prijedlozima na poboljšanju stanja i mobiliziranju građana u odbrani od pandemije bez obzira na stranačke dresove i nacionalnu pripadnost i druge prisutne podjele. Želimo posebno istaći angažovanje najčitanijih portala Otisak.ba, infobrcko.com i eBrcko.net te i drugih u njihovom maksimalnom angažovanju u nastaloj kriznoj situaciji gdje građane pravovremeno informišu o mjerama zaštite i odlukama kriznog štaba te nesebično pomažu građanima kroz protok informacija o povećanju cijena i suzbijanju te pojave kao i informacije o dostavljačima hrane isl. Poslije ove krize aktuelna vlast bi trebala obezbjediti određenu naknadu za njihov veliki udio u borbi protiv pandemije virusa korona.

 


SPRIJEČITI PRIVREDNIKE DA OTPUŠTANJEM RADNIKA STVARAJU UŠTEDE


Takođe apelujemo da informisanjem obavijeste javnost u slučaju mogućnosti otpuštanja radnika, gdje podržavamo najave u entitetima da nakon završetka krize nadležne institucije ne trebaju pomagati takvim poslodavcima koji su radi ušteda otpuštali radnike, te da se Krizni štab sa inspektoratom maksimalno posveti tom pitanju nepotrebnom otpuštanju radnika. Hitno se moraju tražiti rješenja u kojem bi zaštitili se i privrednici a pogotovo radnici jer su to kategorije koje zavise jedni od drugih. Ovo stanje je još teže jer je Zavod za zapošljavanje reducirao svoj rad.

 

STAVITI NA RASPOLAGANJE VOLONTERE KRIZNOM ŠTABU I CRVENOM KRSTU ZA POTREBE GRAĐANA


Mi se ovom prilikom posebno obraćamo Kriznom štabu Brčko Distrikta BiH da odmah i bez odlaganja angažuju na volonterskim poslovima svi oni koji su primljeni po ugovoru o povremenim poslovima i stave se na raspolaganje Kriznom štabu i Crvenom krstu koji se hrabro nosi sa svojim volonterima sa ovom nedaćom. Svi koji su dobrog zdravstvenog stanja i koji su životne dobi ispod 30 godina a odbiju ove poslove treba odamh raskinuti ugovore sa njima i vratiti ih kući. Od Kriznog štaba očekujemo da sa biroa za zapošljavanje angažuju sve nezaposlene koji se mogu angažovati na neophodnim poslovima u toku ovog vanrednog stanja kao naprimjer poljoprivredni i veterinarski tehničari, medicinski tehničari i svi sa VSS u ovim djelatnostima, vozači teretnih vozila, KV radnici određenih neophodnih zanimanja te NK radnici na poslovima održavanja čistoce grada u javnim preduzećima isl. Mi posebno apelujemo na potrebu ovog angažovanja jer Krizni štab i kordinacionalna tijela sa nivoa BiH i entieta najavljuju da će tek za otprilike za 15 dana biti veoma kritično i da za najugroženije kategorije treba da se obave sve neophodne pretpostavke da ne budu sami te da im se pruži potrebna podrška i pomoć pogotovo u uslovima ukoliko im se zabrani kretanje kao u susjednim zemljama.

 

POMOĆ PENZIONERIMA I SOCIJALNO UGROŽENIMA BAR U VISINI NAJNIŽE PENZIJE U FEDERACIJI BiH


Želimo još jednom na kraju ovog saopštenja potencirati naš raniji apel da licima u stanju socijalne potrebe sa spiskova centra za socijalni rad i penzionerima do iznosa garantovane penzije u Federaciji BiH ili bar do najniže penzije u Federaciji BiH a do tog iznosa bi se odnosilo i na penzonere iz RS-a, da se obezbjede paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim pozrebama koje bi organizivao Krizni štab i distribuira zajedno sa Crvenim krstom. Ovo smatramo nužnim i solidarnim jer novčanim jednokratnim pomoćima nećemo postići cilj jer ova aktivnost obezbjeđuje da se paketi i dostave na kućni prag ugroženih što je poseban čin i briga vlasti i društva prema ovim stanovnicima. Svakako pomoć je potrebna u dostavi hrane i lijekova i onima koji su u samoizolaciji a kojih će biti sve više. Zato požurimo sa ovim aktivnostima da ne zakasnimo i stanje bude još teže.

 

Pokret SPD Brčko

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com