Menu

Hoće li Momčilo Krajišnik posvađati boračku populaciju s ostalim "stvaraocima RS-a" Istaknuto

momPredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić uvjeren je da se borci neće saglasiti s inicijativom Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" za izmjene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

 

Čelnici političkih stranaka u RS-u na Palama su prije dva dana potpisali izjavu kojom su se obavezali da će riješiti, kako je navedeno, pitanje "stvaraoca ovog entiteta". U prijevodu to znači osigurati im značajne sume novca. Inicijativu je podnio presuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.Predsjednik Boračke organizacije RS-a Savčić u razgovoru za Glas Srpske ističe da je BORS svim opštinskim boračkim organizacijama nakon tog sastanka poslao inicijativu da se o njoj izjasne."Vjerujem da ćemo vrlo brzo od njih dobiti odgovor i tada će BORS izaći sa zvaničnim stavom, ali uvjeren sam da se borci neće saglasiti s inicijativom", rekao je.

 


On je objasnio da je inicijativom predviđeno da se u zakon uvodi posebna kategorija pod nazivom "aktivni učesnici u stvaranju/osnivanju Republike Srpske", koji bi imali ista prava kao i boračke kategorije.Savčić je naveo da bi, prema inicijativi, status stvaraoca trebalo da dobiju svi koji nisu bili borci."Dakle, poslanici, članovi radnih tijela Narodne skupštine, stručne osobe za pripremu i provođenje akata Skupštine, sudije sudova, članovi Predsjedništva RS-a, Vlade, ministri i njihovi zamjenici, sve izabrane i imenovane osobe, odbornici u lokalnim parlamentima, članovi kriznih štabova i organa autonomnih oblasti", naveo je.

 

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS-a s Krajišnikom (Foto: D. S./Klix.ba)

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS-a s Krajišnikom (Foto: D. S./Klix.ba)On je istakao da bi status trebalo da dobiju i članovi organa političkih stranaka koje su učestvovale u osnivanju Skupštine srpskog naroda i na kraju svi zaposleni u javnim ustanovama zdravstva, obrazovanja, informisanja i u humanitarnim organizacijama koje su osnovale RS ili lokalna zajednica.Komentarišući izjavu predsjednika Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčila Krajišnika da bi poslanici prvog saziva za pet i po godina, koliko nisu primali platu, trebalo da prime valorizovanu naknadu na osnovu poređenja s platom današnjih poslanika, Savčić je rekao da bi to otvorilo niz problema.Savčić je dodao da ga ovih dana veliki broj boraca pita kada će oni naplatiti svoje.Krajišnik je prije dva dana govorio o tome kako mnogi za koje traži naknadu danas žive veoma teško."Neću govoriti o imenima. Ljudi s najvišeg nivoa imaju penziju od 300 maraka i ne mogu da žive, ne mogu da kupe lijekove. Ima ih koji su izgubili obje noge. Neki su teško bolesni", izjavio je Krajišnik.


Ukazao je da im je potrebno osigurati novčanu naknadu za mandat u Narodnoj skupštini koji je trajao pet i po godina. Traženo je da nadoknađeni iznos bude jednak prihodima koje danas imaju zastupnici ovog entitetskog parlamenta.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com