Menu

Dodik: Prije će Inzko otići odavde nego što će meni zabraniti ulazak u EU Istaknuto

dodiiiiČlan Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske razmotri izvještaj o radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Komentarisao je i najavu Valentina Inzka o zabrani ulaska u zemlje EU.

Dodik je izjavio da će predložiti da visoki predstavnik Valentin Incko "dođe i čuje ljude, jer je to njegova obaveza"."U Aneksu 10 piše da će visoki predstavnik podnositi izvještaje Vijeću sigurnosti i nekim drugim, te potpisnicama Aneksa, a potpisnica Aneksa je i Republika Srpska. Da nije bilo tog potpisa nikad ne bi bio visoki predstavnik", rekao je Dodik novinarima u Srpcu.Komentarišući najavu Ambasade Rusije u BiH da će na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira /PIK/ postaviti pitanje opravdanosti daljeg angažmana OHR-a u BiH, Dodik je upitao ko može da vidi opravdanje u svemu tome.Reagujući na Inzkov "apel članu Predsjedništva BiH da promijeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu sa imenom Radovana Karadžića ili da se u suprotnom suoči sa zabranom putovanja u zemlje EU", Dodik je rekao da će prije Inzko otići odavde nego što će njemu zabraniti ulazak u EU.Dodik je kazao da Inzka više niko ozbiljno ne shvata, te da je pitanje da li vrijedi i komentarisati njegove stavove."Zamislite da on sebi dozvoli da mene 24 puta pomene na sjednici Vijeća sigurnosti. To govori o mržnji i to nije normalno. Mogao je da napiše neki izvještaj koji je smislen, da kaže šta su otvoreni problemi. Ja nisam prvi koji govori da je BiH neodrživa i da je propala zemlja. Mediji su puni toga. Sa druge strane, hvala mu što me pominje, nije mala stvar da vas pominju 24 puta na zasjedanju Vijeća sigurnosti u bilo kojem kontekstu", naveo je Dodik.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com