Menu

Hoće li Trump biti smijenjen i prije Bidenove inauguracije i prijeti li mu zatvor Istaknuto

tru7Američki mediji javljaju da navodno najuži članovi kabineta odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa razmatraju primjenu 25. amandmana kojim je definisano "uklanjanje" prvog čovjeka SAD-a s te funkcije prije završetka mandata.

Reporteri CBS-a i CNN-a imaju tvrdnje izvora da se ozbiljno razmatra ta ideja koja bi trebala biti predstavljena potpredsjedniku Mikeu Penceu. Za takvu proceduru potreban je pristanak većine članova kabineta Donalda Trumpa.Prema još nezvaničnim informacijama, takvu ideju su pokrenula četiri visokopozicionirana republikanca, a još dva zagovaraju ideju da Trumpa treba opozvati tzv. ubrzanim impeachmentom.Opciju "impeachmenta" Trumpa zagovaraju i demokrate, iako je do inauguracije novog predsjednika ostalo još trinaest dana.


To bi za Trumpa značilo doživotni kraj političke karijere u SAD-u, jer se više ne bi nikada mogao kandidovati i obnašati javne funkcije, ali zasigurno i suočavanje s ozbiljnim optužnicama.Po nastavku sjednice Senata nakon četverosatnih nereda i nezapamćenih scena u Washingtonu potpredsjednik SAD-a Mike Pence je kazao:"Odbranili smo naš Capitol Hill. Zauvijek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili, a oni koji su sijali haos nisu pobijedili. Nasilje nikad ne pobjeđuje! Pobjeđuje sloboda, a ovo je narodni dom. Svijet će ponovno svjedočiti otpornosti i snazi naše demokratije nakon nasilja i vandalizma bez presedana", poručio je Trumpov saradnik koji je dobio gromoglasan aplauz.Podsjetimo, Trumpove pristalice upale su u zgradu Kongresa, a njih je na okupljanje pozvao upravo Trump. Nakon toga ih je zamolio da odu kućama, ali u više navrata kazao da su pokradeni na izborima skupa s njim i da ih razumije, a novoizabranog predsjednika Joea Bidena nazvao je zlom.Svjetski zvaničnici širom svijeta osudili su nasilne demonstracije u Washingtonu nakon kojih su četiri osobe preminule, uz veliki broj povrijeđenih.Analitičari već špekulišu da bi Trump mogao završiti i s ozbiljnom optužnicom jer će zasigurno neko od demokrata tražiti njegovu krivičnu odgovornost za podsticanje nemira na ulicama Washingtona, koji su završili brutalnim scenama. Pretpostavlja se i da će se toj inicijativi za krivično gonjenje Trumpa priključiti i neki republikanci koji su digli ruke od Donalda Trumpa i njegove politike. Mnogi smatraju da je Donald Trump zbog svoje opasne politike i poteza završio s Republikanskom strankom.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com