Menu

Ko je Armin Laschet, čovjek koji bi mogao naslijediti Angelu Merkel Istaknuto

arnArmin Laschet je danas izabran za lidera vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Njemačkoj. Njemački mediji ga opisuju kao 59-godišnjeg političara odanog dugogodišnjoj kancelarki i stranačkoj kolegici Angeli Merkel.

Od 2012. godine Laschet, inače pravnik po struci, je jedan od pet zamjenika predsjednika CDU-a. Izjašnjava se kao katolik, a porijeklom je iz rajnske oblasti. Smatra je da je uvijek bio pouzdan partner stranačkom predsjedniku. To se odnosilo i na Angelu Merkel dok je bila predsjednica stranke, kao i na njenu nasljednicu Annegret Kramp-Karrenbauer, piše Deutsche Welle.

 

Kada je Merkel bila suočena s oštrim kritikama stranačke opozicije zbog odluke da omogući dolazak stotina hiljada migranata i izbjeglica u Njemačku 2015. godine, Laschet joj je ostao vjeran politički partner.

 

Sebe je nazvao političarom koji se zalaže za, kako je naveo, umjerenost i izbjegavanje ekstremnosti. Poručio je da se "okreće ljudima i da im ne okreće leđa". Zagovara društvenu koheziju i socijalno-tržišnu ekonomiju.

 

U utrci za stranačkog predsjednika podržao ga je ministar zdravstva Jens Spahn. Objavili su program "#Impulse2021." koji sadrži deset tačaka. Ciljevi su, između ostalog, podstaći novu ekonomsku dinamiku, poboljšanje obrazovanja, nulta tolerancija za kriminal i ekstremizam.

 

Posvećen je Evropskoj uniji i transatlantskoj saradnji. Podržava snažniji njemačko-francuski angažman i bolju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u trgovinskoj i klimatskoj politici.

 

Rođen je u Aachenu i smatra se političkim veteranom. Između ostalog, bio je zastupnik u Parlamentu Evropske unije od 1999. do 2005. godine. Svrstava se među najzaslužnije za pobjedu CDU-a na pokrajnskim izborima 2017. godine u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Nakon izbora formirao je vlast sa strankom Slobodni demokrati (FDP) koja je najprepoznatljivija po vrlo liberalnoj ekonomskoj politici.

 

Time je sa vlasti u spomenutoj saveznoj pokrajini svrgnuta Socijaldemokratska partija (SPD) koja je u ovom dijelu Njemačke vladala 50 godina. Ova pobjeda je bila pozitivan zamah za CDU koji se tada suočavao s velikim izazovima.

 

Za razliku od protukandidata za partijskog predsjednika Friedricha Merza i Norberta Rottgena nikada se nije javno sporio s Merkel.

 

Laschetova politička karijera nije bila bez poraza. Pa tako 1998. nije izabran u Bundestagu, a 12 godina kasnije nije izabran za čelnika CDU-a u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Poraz mu je nanio upravo Rottgen.

 

DW je podsjetio da je do sada bilo pravilo da onaj ko bude izabran za predsjednika stranke, onda biva izabran i za kancelara. Međutim, još nije jasno da li će on biti kancelar, s obzirom na to da je trenutno premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

 

Podsjećamo, Laschet je danas izabran za predsjednika CDU-a. Od 991 delegata na online kongresu, povjerenju mu je u drugom krugu glasanja dalo njih 521, a Merzu 466. Četiri delegata bila su suzdržana, a Rottgen je eliminisan u prvom krugu glasanja.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com