Menu

NetzaPet 550x50

Džaferović očekuje da visoki predstavnik smijeni Dodika: On mora otići s političke scene Istaknuto

 

Završena je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu kojoj je prisustvovao i Milorad Dodik, međutim bojkotovao je odluke i neglasanjem blokirao rad ove institucije. Član Predsjedništva Šefik Džaferović je kazao da od međunarodne zajednice očekuje da riješi taj problem.

 

Na početku obraćanja nakon završene sjednice, Džaferović je rekao da "faktički nije donesena nijedna odluka".

 

"Tačke dnevnog reda su se uglavnom odnosile na pitanja vanjske politike, one idu u drugi krug. Neke tačke su se odnosile na pitanje odbrane, Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda. Usvojene su jedna ili dvije informacije gdje nije potreban konsenzus i gdje je moguće većinski donijeti odluku", pojasnio je Džaferović dešavanja tokom sjednice.

 

On je dalje pojasnio da na ovakav način Predsjedništvo BiH neće moći raditi i da je štetnost bojkota ove institucije očigledna.

"Radi se o jasnoj blokadi institucije Predsjedništva. Danas nismo mogli staviti tačku ni na imenovanje ambasadora. Tako da je institucija Predsjedništva BiH ugrožena. Ugrožena je nadležnost Predsjedništva i aktivnosti koje su pod ingerencijom Predsjedništva", rekao je on.

Ono što naglašava jeste da Dodik, osim što blokira rad Predsjedništva, on i zloupotrebljava ovu instituciju odbijanjem izvršavanja svojih ustavnih ovlaštenja. Zbog toga traži reakciju međunarodne zajednice.

"U onoj smo tipičnoj situaciji u kojoj treba da reagira onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Dejtonskog asporazuma. Ja očekujem da međunarodna zajednica, prije svega visoki predstavnik poduzme aktivnosti da bi se ova situacija razriješila", rekao je Džaferović.

On je kazao kako ove riječi znače da očekuje od visokog predstavnika da smjeni Milorada Dodika.

 

"Bez obzira na visokog predstavnika, ovdje postoje ljudi koji su pupčanom vrpcom vezani za ovu državu i koji neće dozvoliti retrogradnim politikama da prođu. I jedan savjet: Da dobro paze na Dejtonsku ravnotežu", rekao je.

Džaferović je prilikom obraćanja novinarima pokazao ljutnju i nervozu zbog Dodikovog ponašanja tokom sjednice zbog čega mu je jasno poručio da na njegov način neće biti moguće raditi.

 

"Gospodin Dodik će ili morati promijeniti svoju politiku i postati konstruktivan ili će morati otići sa političke scene. On mora znati da ugrožavanjem države, on ugrožava i Dejtonski sporazum, a da je time ugroženo i ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti", rekao je Džaferović.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com