Menu

Rusija i Ukrajina danas bi trebale potpisati sporazum o deblokadi izvoza žitarica Istaknuto

 

Turska je saopćila da je postignut dogovor s Rusijom kako bi se Ukrajini omogućio nastavak izvoza žitarica preko Crnog mora.

 

U petak ga u Istanbulu trebaju potpisati Ukrajina, Rusija, Turska i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

 

Svjetska nestašica ukrajinskog žita od ruske invazije 24. februara ostavila je milione u opasnosti od gladi.

 

Zbog invazije su cijene hrane skočile, pa je dogovor o deblokadi ukrajinskih luka ključan. Oko 20 miliona tona žitarica zapelo je u silosima u Odesi.

 

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da će se još jedan krug pregovora pod vodstvom UN-a o deblokadi izvoza žitarica održati u Turskoj u petak - i da bi dokument "mogao biti potpisan".

 

Ali jedan ukrajinski zastupnik blizak pregovorima izrazio je oprez u pogledu dogovora.

 

"Još nemamo dogovor. Uopće ne vjerujemo Rusima. Zato pričekajmo do petka za konačnu odluku i da neće biti nekih odbijanja Rusa i promjena u zadnji čas", rekao je Oleksij Hončarenko, zastupnik u Odesi, u emisiji World Tonight radija BBC 4.

 

Američki State Department pozdravio je dogovor postignut uz posredovanje UN-a, ali je rekao da se usredotočuje na pozivanje Rusije na odgovornost za njegovu provedbu.

 

"Uopće nikada nismo trebali biti u ovoj poziciji. Ovo je bila namjerna odluka Ruske Federacije da hranu koristi kao oružje", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com