Menu

Budžet Brčko Distrikta umjesto razvojni u službi vladajuće oligarhije

dflogo Iako je do kraja godine ostalo tri mjeseca jasno je da je ovogodišnji budžet Brčko Distrikta od 229 miliona KM trošen u najvećoj mjeri za podmirivanje predizbornih obećanja stranaka i partija koje su od budžeta Brčko Distrikta napravili privatni fond koji mogu trošiti do mile volje i za to nikome ne polagati račun.


Do kada?

Podsjećamo javnost da je od 229 miliona KM koliko iznosi budžet za ovu godinu realizacija kapitalnog budžeta sramotno mala, sredstva budžeta se uglavnom troše na plate zaposlenih u administraciji koje zahvataju oko 30% budžeta Distrikta, često nepotrebne materijalne troškove i u značajnoj mjeri vrlo upitne i problematične grantove raznim udruženjima.

S druge strane, nekoliko miliona maraka je dato za kupovinu socijalnog mira: udruženjima nezaposlenih, boračkim udruženjima i nevladinim organizacijama u kojima su već godinama udobno smješteni partijski poslušnici, od kojih neki već gaze šestu deceniju života.

DF Brčko želi da na ovaj način upozori sve građane Distrikta i sve institucije koje su zadužene za sprovođenje zakona da je ovakav način odnosa vladajuće većine prema sredstvima građana nedopustiv, da pojedinci svjesno guraju Distrikt u propast kako se njihova organizirana pljačka javnih sredstava nikada ne bi otkrila. Najbolji primjer koji ovo potvrđuje je „slučaj Bobar banka" o kome se Vlada i skupštinska većina ne žele ozbiljno baviti, a sa ciljem vraćanja opljačkanih 25 miliona KM i procesuiranja svih odgovornih za gubitak ovih sredstava.

Krajnje je vrijeme da opljačkani, obespravljeni, poniženi i do prosjačkog štapa dovedeni građani shvate da nekompetentna i korumpiranana vlast, kao i politika nacionalnih podjela u Brčkom sve skupa gura u propast. Građani Brčko distrikta BiH moraju ovakvoj politici reći zbogom i smjestiti je na smetljište sramne istorije Brčkog, gdje joj je i mjesto.

Stav DF-a Brčko je da Distrikt samo putem funkcionisanja institucija može obezbijediti zakonitu kontrolu trošenja budžeta, da se mora spriječiti da budžet bude privilegija pojedinaca i partija vladajuće većine koji od toga imaju golemu korist, dok Brčko Distrikt tone kao Titanik.

DEMOKRATSKA FRONTA
BRČKO DISTRIKT BiH

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com