Menu

Golić: Zbog pada budžeta svi konkursi će biti poništeni

bulevar-banka Podsjećanja radi, apelaciju sudu podnio je brčanski HSS zbog činjenice da prilikom usvajanja budžeta sjednici nisu prisustvovala najmanje tri poslanika iz reda hrvatskog naroda, kako predviđa Statut. Njihov korak podržali su i PDP i SP, a evo kako na presudu suda gleda jedan od aktera Siniša Golić.

Presuda Apelacionog suda potvrdila je ono na što smo ukazivali, kaže Siniša Golić, ističući da će presuda ostaviti ozbiljne posljedice prevashodno po političku situaciju u Brčko distriktu a možda i po sam Brčko distrikt, u zavisnosti od toga šta se bude radilo poslije presude. Golić smatra da su tri moguća problema, a jedan je zasigurno politička odgovornost, na kojoj će oni i insistirati.

"Tu kao prvo mislim na predsjednika Skupštine Đorđa Kojića, članove zakonodavne komisije koji su trebali da posluže kao alibi za usvajanje ovakve odluke, a naravno da ni Vlada i gradonačelnik ne mogu izbjeći odgovornost. Da u Brčkom postoji iole političke odgovornosti gradonačelnik i predsjednik Skupštine bi podnijeli ostavke", kazao je Siniša Golić, predsjednik OO PDP Brčko.

Kao drugu stavku Golić navodi krivičnu odgovornost jer se ništa nije desilo slučajno i iz neznanja.

"Napravljen je najveći prekršaj – prekršen je statut Brčko distrikta i moguće je da će se pokrenuti pitanje krivične odgovornosti onih koji su doveli do ovoga", kazao je Golić.

No, kao najveći problem Golić podcrtava problem u funkcionisanju samog Brčko distrikta. Trenutno je prioritet naći rješenje kako život u Distriktu ne bi stao. Smatra da se budžet u ovom periodu teško može usvojiti, dakle privremeno finansiranje se nameće kao jedno od logičnijih rješenja.

"To će stvoriti niz problema. Svi konkursi će morati biti poništeni. Problem u obrazovanju će eskalirati. Nema podsticaja u poljoprivredi i u privredi. Jednostavno novca nema", kazao je Golić.

Što se tiče političkog rješenja Golić ističe da je ono isključivo na onima koji su u vlasti.

"Pokazali su da ne znaju i da ne žele. Da li će ponovo nastaviti da im glava bude više u pijesku nego iznad pijeska pokazat će vrijeme. No, smatram da rješenje postoji. Mi smo ga nudili i prije 1. aprila ali nas niko nije slušao. Nadam se da će nas više slušati u vremenu pred nama", kazao je Golić.
(tekst: bdctv)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com