Menu

Poslanici koji su tvrdili da budžet nije usvojen po Statutu Distrikta održali pres konferenciju Istaknuto

press-opo Skupštinski zastupnici Brčko distrikta BiH Ivan Krndelj, Petar Vrhovac, Siniša Golić, Miodrag Peranović i Perica Burgić koji su ove godine podnijeli Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH inicijativu za pokretanje postupka da budžet Brčko distrikta BiH za 2015. godinu nije usvojen po Statutu Distrikta što je i Apelacioni sud prošle sedmice to i potvrdio, danas su održali konferenciju za novinare i iznijeli još jednom svoj stav povodom toga.

Ivan Krndelj (HSS) kazao je da su upozoravali i bili otvoreni za saradnju i razgovore, ali skupštinska većina nije htjela razgovarati.

"Mi nismo mogli spriječiti donošenje takve odluke. Upozoravali smo, bili smo otvoreni za saradnju i razgovore, ali nije se htjelo razgovarati. Pojedinci su rukovođeni, vjerovatno nekim interesima i ti ciljevi sigurno će se objelodaniti, možda tek za godinu dana. Pokušali su da svjesno, planski, pored upozorenja, sruše temelje Distrikta, a to je Statut. Direkcija za finansije, koja je čuvar budžeta, koja je odgovorna za trošenje budžeta, Pravobranilaštvo, Revizija, Tužilaštvo i druge institucije, pa zar niko od njih nije znao ili nije htio da prizna da je Statut Brčko distrikta BiH prekršen. Pored ove odluke ne znam šta očekivati, jer očito da logike i zdravog razuma nije bilo do sada. Čujemo priče da se govori da će se otezati sa objavljivanjem odluke Apelacionog suda u Službenom glasniku Distrikta, da će se ponašati kao da postoji budžet i dalje i sl. sve samo da bi neke svoje ciljeve završili. To je meni neshvatljivo. Očekujemo da svako poduzme mjere, jer odluka je tu i ona se mora objaviti do kraja ovog mjeseca. Sve ostalo je ulazak u dubiozu", kazao je Krndelj.

Dodajući da ne treba plašiti ljude da će ostati bez plata, da neće funkcionisati zdravstvo, školstvo itd, jer kako naglašava oni znaju u čemu je problem.

"Ne teba plašiti ljude da će ostati bez plata, da neće funkcionisati zdravstvo, školstvo itd. i to su priče za malu djecu. Znaju oni u čemu je problem. Problem je u grantovima i upošljavanju i način kako su oni zamislili. Grantovima žele da kupe izbore i sa tim grantovima su sigurni da će biti ponovo u vlasti", kazao je Krndelj.

Perica Burgić (SP) kazao je da mu je drago da je pravno nasilje koje vlada tri godine u Distriktu prekinuto.

"Drago mi je što je došlo vrijeme da je pravno nasilje koje vlada ove tri godine prekinuto. Ovo nije prvi slučaj da je Apelacioni sud poništavao odluke i zakone koji nisu u skladu sa Statutom Distrikta. Ljudi su mislili da mogu da gaze sve pred sobom, odnosno osnovni dokumenat Distrikta, a da ne govorim o poslovnicima koji se redovno krše i sl. Od institucija koje imaju obavezu da štite sredstva građana Distrikta tražimo da odgovorno rade svoj posao. Da ima morala mnogi bi poslije ovoga ostavke dali", kazao je Burgić.

Siniša Golić (PDP) kazao je da će posvetiti posebno pažnju na Direkciju za finansije Brčko distrikta BiH dodajući da se više ne mogu praviti ludi.

"Posebnu pažnju posvetit ćemo obavezama, odgovornosti Direkcije za finansije i oni se ne mogu praviti više ludi. Ovo je poziv njima da paze šta rade. Poziv je i Tužilaštvu da konačno po službenoj dužnosti krene u preispitivanje ovog slučaja. Mi znamo ciljeve skupštinske većine. Po njima krivi su oni koji su uhvatili lopova, a nisu krivi lopovi i toj priči, takođe ćemo posebno posvetiti pažnju. Ne mogu biti krivi oni koji su na strani pravde, oni koji kažu da nešto nije u skladu sa zakonom. Krivi moraju da budu oni koji su nas u ovo stanje doveli. Imali su 6 mjeseci da troše ovaj nelegalni usvojeni budžet i to nisu čak uspjeli da potroše na način kako su zamislili. Ovdje je moral u politici prestao, jer danom objavljivanja ove odluke Đorđa Kojić više ne bi bio predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, a gradonačelnik Anto Domić najmanje što bi mogao da učini jeste da podnese ostavku na mjestu gradonačelnika", kazao je Golić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com