Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 13 Maj 2020

Maj 1990 / Tri decenije od čuvenog događaja: Dodavanje s Marakane, šut u Maksimiru, gol na Grbavici

  • Objavljeno u BiH

nsa fudAko loptu primimo u šesnaestercu Marakane, volejem je uputimo ka Maksimiru, mreža će se zatresti na Grbavici. Nije pravilo, mada… Ako ove stadionske toponime sagledamo malo šire, jer oni jesu metafora za Beograd, Zagreb, Sarajevo i ako se vratimo cijelih 30 godina unazad, na početak maja 1990. godine, onda možda možemo pretpostaviti o čemu pričamo, piše Inforadar.

 

 

Više...

Djelatnici NVO “Posavina bez mina” započeli s aktivnostima obnavljanja protuminske signalizacije

  • Objavljeno u Brcko

 

Djelatnici udruženja „Posavina bez mina“ od 2005. godine konstantno obavljaju svoje iz oblasti upozoravanja od mina i pomoć žrtvama, a u sklopu toga rade i hitno obilježavanje sumnjivih površina koje je neophodno dok proces deminiranja ne bude završen.
S obzirom da u posljednje vrijeme, zbog situacije s koronavirusom, građani sve više izlaze u prirodu, ovo udruženje je odlučilo da u suradnji s BH MAK-om podijeli letke i izvrši obnavljanje protuminske signalizacije na području Distrikta i Županije Posavske, rekla je predsjednica udruženja Svjetlana Pavlović.

karte s minskom situacijom i s novopostavljenim znakovima. Obići ćemo pojedina udruženja koja su u velikom kontaktu sa stanovništvom, da njima damo letke kako bi oni podijelili stanovništvu. Također ćemo posjetiti i ključne ljude u nekoliko općina i u Posavskom kantonu i Brčko distriktu kako bi im skrenuli pažnju da se financiranje u području deminiranja mora nastaviti, s obzirom na to da je ove godine jako puno novca preusmjereno na borbu protiv Covida-19“, ističe Pavlovićeva.

Pavlovićeva ističe kako mine ne zastarjevaju i s godinama ne gube svoja svojstva te ih u BiH ne bih trebali zanemarivati.

„U BiH imamo još 80.000 mina zakopano u zemlji, a u samom Brčkom imamo preko 13 kvadratnih kilometara sumnjive površine. Oko dva posto teritorija naše država zaraženo je minama, tako da moramo da nastavimo s deminiranjem, pogotovo zato što se BiH obvezala potpisivanjem Konvencije o zabrane mina da će država biti slobodna od utjecaja od mina do 2025. godine“, upozorava Pavlovićeva.

Djelatnici Udruženja Posavina bez mina, danas su započeli s aktivnostima na području Dubrave i Cerika, a u sljedećim danima će nastaviti s aktivnostima u drugim dijelovima Distrikta i Posavine. Predsjednica udruženja apelira na građane da se odgovorno ponašaju i ne skidaju znakove upozorenja na mine, jer su oni postavljeni s razlogom.

 

Više...

Brčko: Vrtići počinju sa radom u ponedjeljak

  • Objavljeno u Brcko

 

Vrtići u Brčkom počinju sa radom u ponedeljak 18. maja, uz mjere predostrožnosti izdate od strane Kriznog štaba Vlade Brčko distrikta, prenosi Radio brčko.

Direktor vrtića „Naša djeca“ Jasna Jovičić je istakla je u toku anketa roditelja koji žele od ponedeljka poslati djecu u vrtić, te da će se do kraja dana znati tačan broj mališana koji će u ponedeljak biti u objektu.

„U skladu sa time i mjerama Kriznog štaba ćemo izvršiti i raspored zaposlenih. Odradićemo i sve druge mjere koje su nam prepisane, a kada je ova situacija sa korona virusom u pitanju“, istakla je Jasna Jovičić.

Ona je naglasila da više od desetoro djece neće biti u jednoj prostoriji.

Dodala je da upis djece u vrtić za sljedeću školsku godinu teče prema planu.

„Upis je počeo u ponedeljak, 11. maja, a vrši se i putem intereneta, ali i u našim prostorijama, gdje smo takođe mjere predostrožnosti i za one koji primaju prijave i koje dolaze“, rekla je Jasna Jovičić.

Međutim potpune dokumente za upis, roditelji će donositi tek u avgustu.

Više...

Ukinut karantin u Brčkom, za studente besplatno testiranje

  • Objavljeno u Brcko

karantui88Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH danas je na telefonskoj sjednici donio naredbu kojom se sva lica koja ulaze na teritoriju Brčko distrikta BiH iz inostranstva, na osnovu rješenja sanitarnog inspektora, upućuju u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Ovom naredbom ukinuta je naredba o karantinu koja je ranije bila na snazi, a lica koja se trenutno nalaze u karantinu bit će upućena također u kućnu samoizolaciju.

 

 

Više...

Srbija: Pola miliona građana prijavilo se za 100 eura državne pomoći u prva tri sata

 

Za prva tri sata pola miliona građana Srbije se prijavilo za isplatu jednokratne državne novčane pomoći u iznosu od 100 eura putem portala Uprave za trezor, saopštilo je danas Ministarstvo finansija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prijavljivanje je počelo jutros putem veb-sajta www.idp.trezor.gov.rs.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da pravo na novčanu pomoć imaju svi punoljetni državljani Srbije, sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji.

Potrebno je samo da unesu broj lične karte, matični broj, kao i da izaberu banku preko koje žele da im se isplati novac, bez obzira na to da li imaju otvoren račun ili ne.

U petak, 15. maja, će početi prijava telefonskim putem, preko kontakt-centra, čiji će broj telefona biti objavljen u petak ujutru.

Primaoci penzija i novčane socijalne pomoći su automatski prijavljeni za isplatu ove novčane pomoći, koja će za njih početi od petka 15. maja.

U cilju podrške građanima u vremenima krize izazvane pandemijom koronavirusa, Vlada Srbije donijela je odluku da svim punoljetnim državljanima koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, omogući dobijanje jednokratne pomoći od 100 eura u dinarskoj ‘protuvrijednosti’.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com