Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 20 Oktobar 2021

Donacija informatičkih setova za 150 škola

 

Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ i UNICEF u BiH opremiće 150 osnovnih i srednjih škola u BiH informatičkim setovima u vrijednosti od 720.000 dolara.

 

Donacija je integralni dio projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite u BiH, u odgovoru na pandemiju virusa korona”, koji se sprovodi već šest mjeseci zahvaljujući sredstvima USAID-a.

U prvoj fazi opremu će dobiti osam škola u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo, te Brčko distriktu, saopšteno je iz UNICEF-a.

Direktor Misije USAID-a u BiH Kortni Čab i šef Odjeljenja za obrazovanje UNICEF-a u BiH Sanja Kabil danas su donaciju od šest informatičkih setova koji se sastoje od laptopa, operativnog sistema i dodataka uručile Osnovnoj školi “Avdo Smajlović” u Sarajevu.

 

“Naš cilj je da se svakom djetetu omogući pristup i kontinuitet učenja, a škole da se opskrbe neophodnom opremom i znanjima, koja će unaprijediti opcije kombinovane nastave i kvalitetnijeg, inkluzivnog sadržaja”, rekla je Kabilova.

Više...

Reis Kavazović uručio muraselu novom sarajevskom muftiji Grabusu

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović danas je na svečanosti u Sarajevu dodijelio muraselu novoimenovanom sarajevskom muftiji Nedžadu ef. Grabusu, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Svečanosti upriličenoj u Baščaršijskoj džamiji prisustvovali su zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safet Softić, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, članovi Sabora, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice s područja Muftijstva sarajevskog.

 

Nakon zvaničnog preuzimanja murasele, Grabus je zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na povjerenju koje mu je ukazao imenovanjem na dužnost sarajevskog muftije.

- Dužnost sarajevskog muftije razumijem kao veliku čast i odgovornost - rekao je Grabus.

 

Reisu-l-ulema, u svojstvu vrhovnog muftije, imenuje i dodjeljuje muraselu muftijama. Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Murasela se daje osobama koje posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici. Uvođenje u muftijsku dužnost predstavlja značajan događaj za Islamsku zajednicu i muslimane.

 

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića na šestoj redovnoj sjednici 29. maja ove godine imenovao je dr. Nedžada Grabusa za muftiju sarajevskog.

 

Muftija Grabus rođen je 1968. godine u Travniku. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu na kojem je započeo svoju akademsku karijeru u svojstvu asistenta, a danas je redovni profesor, angažiran na Katedri za akaid, tesavvuf i uporedne religije. Bio je na studijskim boravcima u Norveškoj, Egiptu, Saudijskoj Arabiji i SAD-u.

 

Od 2006. do 2021. godine obavljao je dužnost muftije ljubljanskog i u tom periodu uspješno je vodio i realizirao važan projekat izgradnje Muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani. Autor je više knjiga i naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima.

 

Muftijstvo sarajevsko, pored Kantona Sarajevo (KS), pokriva općine koje po današnjoj teritorijalnoj organizaciji pripadaju Zeničko-dobojskom (ZDK), Srednjobosanskom (SBK) i Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), te dijelovima entiteta Republika srpska.

Više...

Objavljena preliminarna rang-lista stipendista za period 1.1.2021. - 30.09.2021. godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine objavilo je preliminarnu rang-listu stipendista Vlade Brčko distrikta BiH za period 1.1.2021. - 30.09.2021. godine.

 

Listu možete naći u rubrici Obavještenja na stranici Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH odnosno na linku: http://ob.bdcentral.net/Content/Read/studentske-stipendije-i-nagrade

 

Kandidat koji je nezadovoljan preliminarnom rang-listom ima pravo prigovora u roku od 8 dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste na oglasnoj tabli i na web stranici Odjeljenja za obrazovanje, u skladu sa članom 12 Odluke o kriterijima za dodjelu stipendija redovnim studentima Brčko distrikta bIh za period od 1.1.2021. do 30.09.2021. godine.

Više...

Lidl počeo tražiti prve radnike u BiH, objavili konkurs za dvije osobe u Sarajevu

  • Objavljeno u BiH

 

Njemački trgovački lanac Lidl je zvanično u Bosni i Hercegovini registrovan u martu ove godine, a sada su raspisali i konkurs za prve radnike koje će primiti u Sarajevu.

 

Ova kompanija za početak traži ukupno dva radnika za pozicije "Saradnik u odjelu zapošljavanja" i "Saradnik za Global Mobility".

 

Ono što bi ove osobe trebalo da rade je vođenje kompletnog procesa zapošljavanja od traženja kandidata do provjere i primanja, odnosno drugi zaposleni bi trebalo da radi na imigraciono-pravnim odredbama, komunikaciji radnika u BiH sa onima van granica države i slično.


Iz Lidla traže da radnik na ovoj poziciji ima minimalno srednju stručnu spremu i dvije godine iskustva u istom ili sličnom poslu, dobro poznavanje engleskog jezika, dok su poznavanje njemačkog jezika naveli kao prednost.

Ono što nude uposlenicima su: atraktivna primanja, sveobuhvatno uvodno školovanje, rad u pozitivnom i dinamičnom okruženju, moderno radno okruženje i lično usavršavanje i razvoj.


Detaljne informacije o ovim konkursima za posao možete pronaći na stranici MojPosao.ba. Konkursi su otvoreni do 30. oktobra ove godine.

 

Ovim budućim radnicima Lidla radno mjesto bi trebalo biti Maglajska 1, u sarajevskoj opštini Centar s obzirom na to da je firma registrovana upravo na ovoj lokaciji.

 

Izvor: Klix

Više...

U Brčkom do sada potpuno vakcinisano oko 14.000 ljudi

  • Objavljeno u Brcko

 

Od ukupnog broja stanovnika u Brčko distriktu, do danas je potpuno vakcinisano 21 odsto odnosno oko 14.000 ljudi, dok je prvu dozu primilo oko 25 odsto odnosno 16.000 osoba.

 

Među njima je najveći broj onih koji imaju 60 i više godina. Postotak vakcinisanih građana ispod 40 godina starosti je 17 posto.

Brčacima su trenutno su raspolaganju „sputnjik“, „sinofarm“ i „astra zeneka“ vakcine, dok bi u narednom periodu trebalo da stignu i vakcine kompanije „Fajzer“.

 

Oko 780 ljudi čeka vakcinaciju „fajzerovom“ vakcinom za koju se potrebno najaviti putem telefona na broj 0800 031 004, a sve ostale se, bez čekanja, mogu dobiti dolaskom na punkt za vakcinisanje u Omladinskom centru u Brčkom.

 

Na ovom mjestu se dnevno vakciniše oko 150 ljudi.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com