Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 26 Oktobar 2021

Pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost završili trening trenera u okviru projekta EU

  • Objavljeno u Brcko

 

Pripadnici Odjeljenja za javnu sigurnost završili trening trenera u okviru projekta “EU Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ravnateljstvo za civilnu zaštitu Republike Hrvatske I Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR provode projekt „EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije"

 

Projekt financira Europska unija kroz Instrument za pred pristupnu pomoć (IPA) u vrijednosti od 1,480 milijuna €. Opći cilj ovog projekta je smanjiti ranjivost na prirodne i druge katastrofe na svim nivoima Bosne I Hercegovine.
Projekt je podijeljen u pet radnih paketa. Kroz radni paket 2. pod nazivom "Obuka za interventne i spasilačke postrojbe" održana je obuka za traganje i spašavanje iz ruševina, obuke za spašavanje na vodi, obuke za kamp menadžment, terenska vježba i trening trenera.

 

Završna aktivnost radnog paketa 2. je Trening trenera koji se održao od 18. do 22. oktobra 2021. godine u Sarajevu.
Na Treningu trenera je sudjelovalo je 20 predstavnika korisnika Projekta (7 predstavnika iz Republičke uprave civilne zaštite, 7 predstavnika iz Federalne uprave civilne zaštite, 3 predstavnika Ministarstva sigurnosti i 3 predstavnika Odjela za javnu sigurnost-bezbjednost Distrikta Brčko).

 

Primarni ciljevi Trening trenera su:
Osnovno razumijevanje obrazovne teorije, dinamike grupe i načina učinkovite komunikacije
Poznavanje specifičnih potreba za obukom u odnosu na upravljanje katastrofama
Razvoj individualnih vještina u javnom govoru
Razvijanje grupnih vještina u procjeni treninga, dizajnu, pripremi, upravljanju i praćenja
Razvoj sposobnosti za organizaciju vježbe simulacije katastrofe
Sveukupno vođenje i upravljanje treningom.

 

Više...

Gradonačelnik na sastanku s UNDP-jem o realizaciji projekata utopljavanja javnih objekata

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je zajedno sa svojim saradnicima u zgradi Vijećnice održao sastanak sa zamjenikom rezidentne predstavnice UNDP-ja u BiH Stephen Kinloch Pichat i njegovim saradnicima na temu realizacije projekata utopljavanja javnih objekata na području Distrikta.

Gradonačelnik je naglasio da bi ova investicija bila dugoročno od velike koristi za Distrikt u smislu, kako je kazao, uštede na energiji.

„Vlada Distrikta je u prethodnoj godini počela jedan izvanredan projekat s UNDP-jem u BiH s opcijom da se ide u utopljavanje javnih objekata i skele su već postavljene na Gradskoj bolnici i na Domu zdravlja. Mi smo investirali 500.000,00 KM, udružena sredstva s UNDP-jem i projekat ide dobro. S obzirom da imamo dobro pozitivno iskustvo uložili smo dodatnih milion konvertibilnih maraka u budžetu za 2021. godinu i u fazi smo finalnih usaglašavanja i idemo u postupak utopljavanja zgrade Vlade, stare zgrade Policije, Doma kulture, odnosno Skupštine i eventualno i objekta gdje je smještena Direkcija za finansije. Ova investicija bila bi dugoročno od velike koristi za Distrikt u smislu uštede na energiji, odnosno na novcima koje angažujemo za zagrijavanje tih objekata tokom jedne godine“, kazao je Kadrić dodajući da je uvjeren da će se saradnja nastaviti i na realizaciji sličnih projekata u drugim oblastima.

 

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-ja u BiH Stephen Kinloch Pichat, također, kazao je da je jedan od glavnih benefita energetske efikasnosti ušteda.

 

„Jedan od važnih elemenata programa jeste upravo održivo upravljanje energijom vezano za klimatske promjene i on je od ključne važnosti zbog smanjenja emisija Co2, a samim tim se odnosi i na donošenje konkretnih promjena u životima svih ljudi koji žive u Distriktu. Isto tako umanjenje Co2 je jedan doprinos koji BiH treba dati u smislu nacionalnog smanjenja kojeg podržavamo i sada je to upravo aktuelna tema. Kada je u pitanju Distrikt već postoje konkretni primjeri ove naše saradnje, a također razmatramo kako možemo dalje da nastavimo i da proširimo saradnju van ovoga što već sada radimo“, kazao je Pichat.

Više...

Brčko: Započela finalna sedmica Frančeskovih dana posvećen poeziji i muzici

  • Objavljeno u Brcko

 

U sklopu nastavka manifestacije Frančeskovi dani, sinoć je u dvorani Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ upriličena večer poezije Nikole Šopa. Ovim događajem je ujedno i otvoren finalni tjedan Frančeskovih dana posvećen poeziji i glazbi.

 

„Mislim da bi ovo trebao biti udarni tjedan jer imamo jaku koncentraciju glazbe i poezije. Imamo Šopa, Tina Ujevića, te nekoliko zborova. S tim da ćemo događaj u srijedu odgoditi zbog Dana žalosti odgoditi najvjerojatnije za razdoblje poslije Fračeskovih dana“, kazao je fra Mirko Jozić, predsjednik HKD „Napredak“ Brčko.

 

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Katarina Marošević, koja je sinoć recitirala poeziju, ovom prilikom je istaknula da je hrvatski pjesnik Nikola Šop djelovao u 20. stoljeću hrvatske književnosti.

 

„Izabrali smo ga da s njim otvorimo ovaj tjedan jer je upravo jedan od pjesnika koji može predstaviti poeziju kroz 20. stoljeće zato što je istkan kroz modernog kršćanina. Pa kako se mi nalazimo u ovom inovativnom modernom svijetu zato smo ga i izabrali kroz Frančeska jer je bio upravo poznat po franjinim pjesmama“, pojasnila je Marošević.

 

Manifestacija se večeras nastavlja koncertom klasične glazbe na kojem će nastupiti Jasmina Kasumović na violini i Darija Jahić na klaviru, a za završetak tjedna i zatvaranje Frančeskovih dana, 31. listopada, predviđena je svečana misa u Župnoj crkvi u Zoviku s početkom u 11:00 sati te koncert zbora Pontanima koji će, s početkom u 18:00 sati, biti održan u brčanskom Domu kulture.

Više...

Stiže nam “prava zima” – kiša, snijeg i pad temperatura

 

U Bosni i Hercegovini danas prijepodne očekuje se mala do umjerena naoblaka, a u drugoj polovini dana postepeno naoblačenje u Bosni.

 

Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 15 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do 20 stepeni Celzijusa.

 

PROGNOZA ZA NAREDNE DANE
U srijedu u većem dijelu Bosne djelimično vedro. Sunčano u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između jedan i pet stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do 10. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između devet i 14, na jugu zemlje do 19.

 

Pretežno oblačno vrijeme u četvrtak u Bosni. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus jedan i četiri, na jugu zemlje do devet stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između osam i 13, na jugu zemlje do 18 stepeni.

 

U petak u Bosni dugotrajna magla ili niska naoblaka. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između minus jedan i tri, na jugu zemlje od pet do 10. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između devet i 14, na jugu zemlje do 20 stepeni Celzijusa.

 

DUGOROČNA PROGNOZA

Do kraja oktobra stabilne vremenske prilike prognoziraju se u većem dijelu Bosne i Hercegovine, osim na zapadu i jugozapadu Bosne, te u planinskom zaleđu Hercegovine, gdje može pasti malo kiše.

 

U prvih pet dana novembra izgledna je promjena vremena, prognozira se kiša širom zemlje, a snijeg na planinama. Prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od 6. novembra do kraja prognoznog perioda 9. novembra.

 

Izvor: Fokus

Više...

Štab za zaštitu i spašavanje dao saglasnost na nove Preporuke

  • Objavljeno u Brcko

 

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na zasjedanju dao saglasnost na Preporuke za davanje treće doze vakcine protiv COVID-19. Ove preporuke se, između ostalog, odnose na davanje treće vakcine osobama starijim od 65 godina, zdravstvenim radnicima koji rade kao prvi kontakt sa pacijentima, kao i osobama kod kojih je od druge doze vakcine iz primarnog procesa prošlo najmanje šest mjeseci.

 

Ujedno, Štab je dao saglasnost na Preporuke za revakcinaciju u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, za građane Distrikta koji su prvu dozu vakcine protiv COVID-19 dobili u inostranstvu. Revakcinaciji će moći pristupiti građani koji su se u inostranstvu vakcinisali prvom dozom vakcine protiv bolesti COVID -19, te su u mogućnosti da pruže dokaz o tome.

 

Štab za zaštitu i spašavanje naglašava da je primarna vakcinacija, prvom i drugom dozom, prioritet za sticanje kolektivnog imuniteta građana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te apeluje na stanovništvo da pristupi istoj na Punktu za vakcinaciju kako ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Više...

Otvorena buduća saradnja između Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Republike Indonezije

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je, zajedno sa glavnim koordinatorom Željkom Antićem, šefom Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Perom Gudeljevićem i šefom Kabineta gradonačelnika Mujom Hadžićem, održao sastanak sa ambasadorom Indonezije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Roem Konom i njegovim saradnicima, na kojem su razgovarali o potencijalnoj ekonomskoj saradnji između Distrikta i Republike Indonezije.

 

Prisutni članovi Vlade su imali priliku da se upoznaju sa ustavnom strukturom Indonezije, njenom ekonomskom i političkom organizacijom, te se razgovaralo o budućoj saradnji na polju privrednog razvoja između Brčko distrikta BiH i Republike Indonezije.
„Otvorili smo razgovore o mogućoj saradnji u vidu ulaganja investitora iz Indonezije u privredni potencijal Distrikta i dogovorili smo uvezivanje Privredne komore Brčko distrikta BiH sa indonezijskim privrednicima“ kazao je Kadrić.

 

Ambasador Kono je, između ostalog, iskazao interesovanje za infrastrukturne projekte koji se rade na području Distrikta te je ponudio tehničku pomoć njihovih inženjera, naručito po pitanju izgradnje autocesta. Na sastanku se također razgovaralo o mogućnosti da se Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i jedan grad u Republici Indoneziji pobratime, na čemu će se i raditi u budućem periodu.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com