Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Petak, 17 April 2020

U istom danu dobio otkaz i tražio odgodu kredita

  • Objavljeno u BiH

radnj„Martovski kredit su mi redovno naplatili, sad za april još uvijek nisu ništa, s tim što sam dobio opciju da mogu da se izjasnim da li želim grejs period, moratorij, tako da, tek, treba da se obratim banci, pa da oni odluče da li će to da dozvole. Vidjećemo, nadam se da će da mi dozvoliti“, kaže Nikola Cvijović, vlasnik banjalučkog kafića Eklektik, koji kaže da će definitivno zatražiti odgodu plaćanja kredita.

Više...

U jeku pandemije diskusija o lažnim bolovanjima

  • Objavljeno u BiH

bolo“Prvi put se, napokon, dešava reakcija javnosti na tu vrstu bolovanja”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, komentarišući vlastitu objavu da je oko 550 zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo koji koriste bolovanje u jeku borbe protiv pandemije korona virusa.

 

Više...

BiH: Brašna neće faliti

  • Objavljeno u BiH

brasno vreceU poslovni krug Klasa u Sarajevu stigao je teretni voz pun pšenice. Transport je organiziran u saradnji sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine u cilju efikasnije isporuke pšenice i sigurnog snabdijevanja tržišta brašnom i proizvodima od brašna.

 

 

Više...

Brčko: Kineska ambasada donirala 4.000 maski

  • Objavljeno u Brcko

2020 04 17 Gradonacelnik Milic i ministarka GudeljevicKomandantu Kriznog štaba i gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću, danas je Ankica Gudeljević,ministarka civinih poslova u Savjetu ministara BiH uručila 4.000 maski koje je ovoj lokalnoj zajednici pripalo iz kontigenta pomoći koji je Bosni i Hercegovini dionirala Narodna Republika Kina.

Više...

BiH proizvela svoj respirator, kompanija iz Gradačca spremna i za serijsku proizvodnju

  • Objavljeno u BiH

 

Tim stručnjaka iz kompanije TMD iz Gradačca proizveo je prvi prototip respiratora za vještačku ventilaciju, za koji sada slijedi niz testiranja i dobijanja dozvola kako bi u konačnici mogao biti stavljen u upotrebu.

Iz ove kompanije uvjereni su da će uređaj u cijelosti biti funkcionalan, a nakon dobijanja odobrenja spremni su na serijsku proizvodnju.

Za okvirno jedan mjesec 40 gradačačkih stručnjaka iz nekoliko oblasti uspjelo je napraviti prototip respiratora koji predstavlja potporu u vještačkom disanju teško oboljelih pacijenata.
Prototip je nastao na osnovu respiratora koji im je ustupljen iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a sastavljen je od komponenti koje su proizvedene u BiH i inozemstvu.

"Mi trenutno imam prototip koji ide na testiranje i očekujem da će ta procedura biti završena za dvije sedmice. Nakon što tim stručnjaka koji je sastavljen od inžinjera, anesteziologa i pulmologa kaže da je uređaj funkcionalan uslijedit će atestiranje, certificiranje i dobijanje određenih dozvola uz koje će respirator biti spreman za tržište, odnosno bh. zdravstveni sistem. Nadam se da će te procedure ići po hitnom postupku kako bismo relativno brzo proizvod mogli imati na tržištu", kazao je za Klix.ba direktor kompanije TMD Adem Hanić.

Kompleksan posao

Iza tima kompanije TMD nalazi se izuzetno kompleksan i zahtjevan posao, ne samo sa tehničkog, već i zdravstvenog aspekta.

"To je kompleksna mašina koju nije jednostavno napraviti, niti se u rad smije pustiti tek tako jer u slučaju njene neispravnosti može doći do smrtnog ishoda kod pacijenta, a s druge strane može svakako i spasiti život ako je urađena po svim protokolima", pojašnjava Hanić.

Kada je riječ o prototipu prvog bh. respiratora, naš sagovornik ističe da je on sastavljen od komponenti koje su proizvedene u BiH i inozemstvu.

"Svaka mašina ima domaće i inozemne komponente jer niko nije sposoban da sve radi sam. Kada govorimo o respiratoru, naš je softver i određene komponente koje možemo proizvoditi, a u serijskoj proizvodnji planiramo uključiti i još neke firme iz Bosne i Hercegovine", dodao je Hanić.
Kako je naveo, mogućnosti ove kompanije su izrazito velike, tako da je otvorena mogućnost odgovora potrebama zdravstvenog sistema u našoj, ali i svim ostalim zemljama svijeta. Među 750 zaposlenih nalazi se više od 40 inžinjera elektrotehničke i mašinske struke, uz magistre i doktore.

"Znanja i pameti imamo sasvim dovoljno, a sa strane smo ojačani ekspertima iz oblasti zdravstva, prava i ekonomije tako da nama proizvodnja ovakvog uređaja ne bi predstavljala nikakav problem. Koliko uređaja možemo na mjesečnom nivou proizvesti stvar je tržišta i organizacije. Nakon što naš uređaj plasiramo, BiH neće imati problema s nabavkom respiratora. Naravno, naše tržište je malo, tako da smo u potpunosti spremni na izvoz jer mi smo 100 posto izvozna kompanija", naglasio je Hanić.

Svaka kriza pruža i određene šanse, a to su u epidemiji koronavirusa prepoznali i iz gradačačke kompanije.

"Očekujem da ćemo izaći jači iz ove krize, samo trebamo biti oprezni i pametni", potcrtao je direktor kompanije koja djeluje u oblasti automobilske industrije.

Značaj za bh. zdravstveni sistem

Domaća proizvodnja respiratora od iznimnog značaja bi bila za zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini koji se suočava s brojnim problemima. U vremenu pandemije koronavirusa izuzetno je teško doći do prijeko potrebnih uređaja, što su nam potvrdili i iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

"UKC Tuzla trenutno raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora za aktuelni broj stanovnika, a proceduru nabavke novih uređaja dosad nismo uspjeli okončati. Sa nivoa kliničkog centra ići u direktnu nabavku je izuzetno teško, imali smo obećanja krajem marta da bismo aparate mogli dobiti tek sredinom juna, ali se nismo mogli upustiti jer je to izuzetno dug period", kazao je za Klix.ba direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Proizvodnja respiratora u našoj zemlji, prema Jusufovićevim riječima, predstavljala bi veliki tehnološki napredak, a olakšala bi veoma tešku i kompleksnu nabavku veoma skupih aparata na vanjskom tržištu.

"Ovu ideju (proizvodnje respiratora u BiH, op.a.) podržavam, ali bez tačne tehničke i kliničke provjere takvi aparati se ne mogu pustiti u funkciju. Nadam se da imamo institute i mjerodavne stručnjake da takvu stvar mogu završiti do kraja", istakao je Jusufović.

Prema Jusufovićevim riječima, da bi se respirator pustio u funkciju kao vještačka potpora mehaničkom disanju potrebno je da on prođe jednu vrlo strogu proceduru. Nadležna tijela koja se bave tim poslom moraju dati atest i certifikat kojim se potvrđuje da je respirator siguran za pacijente.

 

Više...

Pucao s balkona prijeteći komšijama i policajcima

  • Objavljeno u BiH

 

Stanovnici ulice Fra Franje Milićevića u Mostaru u strahu su nakon što je sinoć I. M., njihov susjed, pucao s balkona svog stana uzrak i prijetio im, prenosi Avaz.

Navodno je ispalio više od 20 hitaca. Kako su nam rekli, prijetio je i policajcima koji su intervenirali na licu mjesta, a kojima nije htio otvoriti vrata svog stana. Kako su nam kazali, u strahu su, jer ne znaju šta može učiniti s obzirom na to da ima oružje.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrđeno nam je da su sinoć u 23:05 sati zaprimili prijavu o tom događaju te su nam potvrdili da je I. M. (58), odranije poznat policiji po činjenju krivičnih djela, vrijeđao policijsku patrolu s balkona uputivši im pogrdne riječi.

- Daljnje operativne radnje su u toku - kratko nam je rečeno iz MUP-a HNK.

Više...

Mladić se popeo na vrh skele na crkvi u namjeri da izvrši samoubistvo

  • Objavljeno u BiH

 

Policajci u Kotor-Varoši spriječili su protekle noći mladića iz mjesta Vrbanjci u namjeri da počini samoubistvo.

- Osoba mlađe životne dobi popela se 50 minuta nakon ponoći na vrh skele koja se nalazi na pravoslavnoj crkvi, skinula odjeću sa sebe i namjeravala da skoči – saopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka, prenosi Fena.

Brzom reakcijom policijskih službenika i obavljenim razgovorom, uspjeli su odgovoriti mladića od namjere da skoči i sigurno su ga spustili sa skele.

Utvrđeno je da se radi o osobi inicijala A. N., koju su zbrinuli nadležni u Službi hitne medicinske pomoći.

Više...

Čerkez: Kraj epidemije daleko, mjere ćemo popuštati narednog mjeseca

  • Objavljeno u BiH

 

Daleko je Bosna i Hercegovina od kraja epidemije, rekao je danas Goran Čerkez, pomoćnik u Federalnom ministarstvu zdravstva, odgovarajući na pitanje "Avaza" kada bi se tako nešto moglo očekivati u našoj zemlji s obzirom na to da Srbija već daje određene procjene. Pojasnio je, međutim, da bi, prateći situaciju u regionu i svijetu, i u BiH uskoro trebalo početi sa popuštanjem mjera.

- Kraj epidemije je za sve još daleko, čuli smo i izjave Svjetske zdravstvene organizacije, mnogih ministara zdravlja unutar EU, kao i kriznih štabova, mislimo da je stabilizacija prava još daleko. Činjenica je da će određene mjere koje će se popuštati i koje će dolaziti na red, učiniti život lakšim, ali daleko smo još od kraja epidemije - rekao je Čerkez.

Naveo je kako bi se ublažavanje mjera moglo očekivati narednog mjeseca.

- Vidjet ćemo može li se nešto ranije uraditi, ali bismo u svakom slučaju od narednog mjeseca trebali početi s ublažavanjem ako situacija ostane stabilna, a mi prvenstveno mislimo na zdravlje, svjesni smo i ekonomskog problema za svaku zemlju koja je dovedena u probleme zbog virusa Covid-19 - rekao je Čerkez.

Čerkez nije želio iznositi podatke o testiranjima pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), rekavši da može potvrditi samo da je testirano 12 uposlenika te agencije, piše Avaz.

Kada je riječ o testiranju zdravstvenih radnika, uposlenika staračkih domova i policije, Čerkez je pojasnio da se ona provode prema indikacijama, istaknuvši da su oni pod stalnim nadzorom.

- Zdravstveni radnici imali su više od 500 testiranja. Što se tiče pripadnika MUP-a i drugih zanimanja, to posebno ne vodimo, svaka osoba koja ima epidemiološke indikacije, može biti testirana - rekao je Čerkez.

Porast broja oporavljenih
Inače, u protekla 24 sata u FBiH je testirano ukupno 549 osoba, od kojih je 18 bilo pozitivno. U ovom bh. entitetu koronavirus je potvrđen kod 681 osobe.

- Kada je riječ o kantonima, najviše je slučajeva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (215), Tuzlanskom (82) i Sarajevskom kantonu (90). To su kantoni koji prednjače i ZDK ima 81. Trenutno u našem bolničkom sistemu imamo 69 pacijenata, dok je na respiratoru devet osoba. I dalje raste broj oporavljenih tako da smo sada trenutno na 84 oporavljena sa jednim novim smrtnim slučajem - rekao je Čerkez.

Ukupno su u FBiH testirane 8.473 osobe.

Poređenje s drugim zemljama
Čerkez je naveo i kako je urađena analiza poređenja s Velikom Britanijom, Italijom, Francuskom i Albanijom, koja je pokazala da je 20. dana od 100. potvrđenog slučaja u svim ovim zemljama došlo do eksponencijalnog rasta, dok je BiH i dalje zadržala linearni rast.

- Važno je naglasiti da je nakon 10. smrtnog slučaja u ovim zemljama dolazilo do naglog rasta, dok u BiH imamo kontinuirani linearni rast. Kada govorimo o obolijevanju, moramo reći da je ta brojka na 100.000 stanovnika u FBiH 28, dok je u RS značajno viša 36,7 - rekao je Čerkez.

Dodao je kako je situacija bolja i u poređenju sa susjednim zemljama.

Kako predstoji vikend, Čerkez je pozvao građane da se drže mjera i da, ukoliko izlaze iz svojih domova, obavezno nose maske i rukavice te da drže distancu od dva metra kako bi se situacija držala stabilnom.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com