Menu

Šepić: Aplikaciju za članstvo u EU smo već trebali dosad predati Istaknuto

senadsepicfoteljaPosljednjih dana u našoj zemlji aktuelna je tema predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Lično, duže vremena zagovaram što skoriju predaju bh. aplikacije.

Obrazlagao sam, i obrazložiću ponovo zašto mislim da je to ispravan put. Ohrabruje me da konačno možemo vidjeti više odlučnosti Predsjedništva i Vijeća ministara da preuzme odgovornost za budućnost ove zemlje i kroz najavu da će do kraja januara konačno predati aplikaciju. U EU mnogo je nepovjerenja prema sposobnosti BiH da aktivno i odgovorno učestvuje u narednim koracima prema članstvu u ovoj Uniji.

 

To je razumljivo i očekivano. Iza nas je decenija prokockanih prilika i praznih obećanja. Kako građanima, tako i prijateljima i partnerima u EU i šire. I baš iz tog razloga je važno da sadašnja bh. vlast pošalje aplikaciju što prije i time pokaže spremnost na drugačiju politiku nadalje i jasnu želju da stavi tačku na deceniju inat politike.

 

Što prije predamo zahtjev tim prije ćemo mi političari, ali i institucije, nevladine organizacije i akademska zajednica moći krenuti sa objašnjavanjem zemaljama članica EU da zaista zaslužujemo da naš zahtjev uzmu u razmatranje i da ga pozitivno tretiraju. Važno je da Evropska komisija što prije od zemalja članica dobije zeleno svjetlo da nam može poslati upitnik o kandidatskom statusu. Odgovaranje na nekoliko hiljada pitanja predstavljaće izazov i priliku za političare, administraciju i nevladin sektor od općinskog do državnog nivoa da se okupe oko jednog cilja: davanja što boljih i kvalitetnijih odgovora. Da se upoznaju, razgovaraju, sarađuju i na kraju, uspiju. A odgovori na pitanja, kada budu objavljena, predstavljaće dobru osnovu za spoznaju o mnogim stvarima koje u ovoj zemlji nisu uredu. Ali i o onim koje valjaju i koje su naša stvarna snaga.

 

Nedavno smo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH razgovarali o posljednjem izvještaju EU o napretku BiH i pozvao sam Vijeće ministara da što prije usaglasi Državnu strategiju integrisanja u EU. Sve zemlje na putu ka EU imaju takav dokument. U njemu treba biti precizno i usaglašeno ko, do kada i kako treba usvajati EU standarde, koji su u interesu građana i privrede u BiH. Obećali su da će to uraditi što prije i pratićemo taj posao intenzivno.

 

Hrvatska je nakon što je podnijela aplikaciju čekala oko pola godine na odgovor i dobivanje upitnika za dalju proceduru, Crna Gora je na odgovor i upitnik čekala skoro 9 mjeseci, moraćemo čekati i mi, ali čim prije podnesemo aplikaciju, tim ćemo ranije otpočeti taj proces. Crnoj Gori i Srbiji je od predaje aplikacije za članstvo do dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU trebalo nešto malo više od dvije godine. Siguran sam da i BiH, uz odgovorne i reformama predane vlade može uraditi isto. Time bi uhvatili korak sa susjedima. Ili barem ne bi za njima još više zaostajali. Stoga će biti posebno važno da se politika ne izgubi u starim navikama i inatima o prekrajanjima granica, majorizacijama i ''odbranama'' nacionalnih interesa. Na nama u parlamentu, na građanima ove zemlje, akademskoj zajednici i nevladinom sektoru, ali i medijima je da im ne dopustimo takvo nešto. I da ih natjeramo da im fokus ostane na, za građane važnoj reformskoj lopti, te golu i cilju ovog mandata u vidu približavanja EU. Ako budemo odlučni, odgovorni i dovoljno glasni da to uradimo, a imamo interes za to, uvjeren sam da to možemo napraviti i našu i budućnost naše djece učiniti puno izvjesnijom i sigurnijom.

Senad Šepić, direktor Političke akademije SDA i predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474