Menu

Princ iz Eleja 550x50

U Distriktu svoja prava ostvaruju i nacionalne manjine

Dajana 4U Bosni i Hercegovini trenutno postoji sedamanest nacionalnih manjina koje su neke od njih ugrožene i postavljene u neravnopravan položaj sa ostalim narodima. Brčko distrikt BiH u odnosu na druge dijelove BiH trenutno se može pohvaliti sa pozitivnim pomacima u rješavanju pitanja nacionalnih manjina.

 

Romi kao jedna od najugroženijih nacionalnih manjina u BiH u Distriktu nalaze se u boljem položaju.

 

Preko trnja do cilja

 

Dajana Đurić (25) je Romkinja do zaposlenja uspjela je doći zahvaljujući svojim naporima, trudu i stečenom obrazovanju. Diplomirala je na Univerzitetu za poslovne studije na Odsjeku za ekologiju i sada je trenutno na master studiju. Zaposlena je u Vladi Brčko distrikta BiH u Odjeljenju za obrazovanje Pedagoške institucije i obavlja funkciju referenta obrazovanja za romska pitanja.

 

“Na području Distrikta živi oko 2500 Roma i jedna smo od najvećih nacionalnih manjina u Distriktu. Pored nezaposlenja Romi imaju dodatan problem, a to je obrazovanje. Samo devet ih imamo na Zavodu za zapošljavanje sa srednjom školom i to je problem zašto se ne možemo zaposliti, jer ne obrazujemo se”, kazala je Dajana.

 

Kaže da je njezin put bio trnovit, ali da bez obzira na sve nije odustala od te borbe. Sa ocem je od malih nogu radila kao dimnjačar, a pored toga uključivala se i u razne nevladine organizacije kako bi svoje znanje nadograđivala.

 

“Moj put je bio trnovit i nisam odustala. Činjenica je da veliki broj mladih odlazi iz BiH u druge zemlje kako bi obezbijedii sebi egzistenciju. Ja nisam nažalost spadala u tu kategoriju. Počela sam od malih nogu uz oca da radim kao dimnjačar. Mimo svog radnog vremena bila sam uključena u dosta nevladinih organizacija gdje sam nadograđivala svoje kapacitete koje su, evo, danas isplivale na površinu i pomogle meni da se zaposlim u Odjeljenju za obrazovanje”, kazala je Dajana.

 

Državna diskriminacija

 

Sa diskriminacijom pri zapošljavanju se susretala, ali pored toga odlučila je da još jače ide naprijed.

 

“Postavljala sam sebi pitanja da li je problem što ne mogu naći posao zato što sam Romkinja!? Aplicirala sam na dosta konkursa i na jednom sam bila prekvalifikovana, drugi put je bila izmjena gdje su naveli da traže muško i konkurs je bio diskriminatoran, diskriminacija nad spolovima, ali nažalost u takvoj državi živimo. Nisam sebi dala zadovoljstvo da sjedim kod kuće i čekam, jer sama činjenica da ja unazad s ocem osam godina dosta ulazim u domaćinstva prilikom čišćenja dimnjaka i nikada ne znam na čija ću vrata pokucati i ko mene može odvesti do mog cilja, jer sam završila fakultet”, kazala je Dajana.

 

Dajana 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romi imaju bolji status u Distriktu

 

Kada je u pitanju rješavanje romskog stausa i problema u Distriktu Dajana naglašava da se ova lokalna zajednica nalazi u boljem položaju u odnosu na ostatak BiH dodajući da to potvrđuje i “Romski dom” u Brčkom koji je jedini u BiH.

“Unazad šest godina bavila sam se i problematikom romske populacije iz koje dolazim i Romi su u Distriktu nedovoljno informisani, nedovoljno obrazovani, ne znaju svoja prava. Međutim zahvaljujući projektima koji su došli u Brčko iz Evropske unije i drugih nevladinih organizacija koje se bave problemom romske populacije su realizovane i primjetan je pomak. Na području Distrikta bio je jedan projekat gdje sam imala zadatak da uspostavim komunikaciju romske zajednice i vladine institucije i da zajedničkim snagama riješimo problem koji se nalazi u romskoj zajednici. Kada je u pitanju Distrikt i položaj Roma u Distriktu on se pomjerio sa mrtve tačke gdje su institucije uradile akcioni plan na lokalnom nivou za Rome i trenutno čeka usvajanje. Imamo jedini “Romski dom” u BiH koji nam je dat na upravljanje. Ali, u Distriktu još dosta toga treba raditi za Rome”, kazala je Dajana.

 

Iskustva uzimati iz EU

 

Lutvo Muratović iz Brčkog je Rom i snalazi se kroz život prodavajući sjemenke. Kaže da dosta Roma u Brčkom prosi, jer nema obrazovanja, ali nema ni posla.

 

“Naša vlast bi trebala malo pogledati šta se dešava na ulicama i na one koji prose. Neka zaposle narod i neće prositi. Nas Rome kao da niko ne poštuje i ne cijeni nas. Dosta Roma mora prositi, jer nema od čega da živi. Takođe, činjenica je da se Romi moraju više aktivirati na svim stranama, a naročito u sticanju obrazovanja”, kazao je Lutvo.

 

Lutvo Muratovic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulaskom BiH u Evropsku uniju zasigurno bi se položaj Roma i ostalih nacionalnih manjina poboljšao, kaže Lutvo, a ta iskustva možemo uzimati iz susjedne Hrvatske.

 

“Kada bi BiH ušla u Evropsku uniju sigurno bi se moj život, život drugih Roma i nacionalnih manjina poboljšao. Iskustva možemo vidjeti iz drugih zemalja, EU, a nama je najbliža Hrvatska gdje nas dijeli samo rijeka Sava”, kazao je Lutvo.

 

Nacionalne manjine u vlastima Distrikta

 

Da se lokalna zajednica Brčko distritka BiH može pohvaliti pozitivnim pomacima na putu ka Evropskoj uniji je svakako i riješen status nacionalnih manjina koji su zastupljeni u Skupštini Brčko distrikta BiH koja se sastoji od trideset jednog zastupnika, od kojih dva zastupnika predstavljaju nacionalne manjine u Distriktu.

 

Jedan od njih je Albanac Ćazim Dačaj koji je kazao da je Distrikt pokazao da je u mnogim procesima pionir dobrih primjera, a to se odnosi i na nacionalne manjine.

 

“Distrikt je uspostavljen prije 16 godina i u mnogim procesima se pokazao kao pionir dobrih primjera za sve građane, ali i za nacionalne manjine. Nacionalne manjine su dobile mogućnost da putem lokalnih izbora mogu da budu članovi najvišeg zakonodavnog organa u Distriktu, tj. Skupštini. Mi imamo dvije pozicije i ravnopravno učestvujemo sa svim drugim građanima tako da imamo mogućnost i da budemo kandidati i za gradonačelnika i sl.”, kazao je Dačaj.

 

Dodajući da Distrikt u odnosu na druga mjesta u BiH prednjači u mnogim stvarima ističući da Brčko ima i prednost što se nalazi uz Hrvatsku, odnosno EU. Do sada je urađeno nekoliko projekata za EU s ciljem ostvarivanja boljeg statusa nacionalnih manjina i ostalih građana.

 

Cazim Dacaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most povezivanja

 

“Vjerujte da se u dosta stvari ne mogu pohvaliti općine, kantoni, entiteti kao Distrikt. Meni je poznata činjenica da je presudom Evropskog suda za ljudska prava “Sejdić- Finci” data mogućnost da i ti ljudi mogu biti kandidati za najviše čelnike u predsjedništvu BiH. Dobro je da svi politički subjekti uzimaju i uključuju nas da učestvujemo u Skupštini. Mi smo naslonjeni na Hrvatsku koja je u EU i taj most trebamo koristiti. Niz projekata radili smo za EU, a sve u cilju ostvarivanja još boljeg statusa nacionalnih manjina, ali i ostalih građana”, kazao je Dačaj.

 

Šta ostali kažu o položaju nacionalnih manjina!?

 

Mnogi građani su nezadovoljni zbog teškog ekonomskog stanja i rješavanje pitanja nacionalnih manjina vide kao problem koji neće biti tako lako riješen.

 

“Većina građana je nezadovoljna i vlasti sporo rješavaju mnoga pitanja koja su bitna za sve nas u BiH i Distriktu. Moje mišljenje je da oni nisu riješili svoje probleme, a kamoli pitanje nacionalnih manjina gdje mislim da ih uopšte i ne doživljavaju da postoje, Mislim da možda malo Distrikt prednjači od drugih, ali i to nije za pohvaliti”, kazala je Petra.

 

Ramiz naglašava ako vlasti nastave da rade kako treba i ne budu pratili kako rade evropske zemlje da u BiH i Distriktu značajnih pomaka neće biti još dugo godina.

 

“Prava teško ostvaruju i narodi koji su većina u BiH, a mogu zamisliti kako vlasti onda vode brigu o nacionalnim manjinama. Mislim da i ta pitanja koja rješavaju za nacionalnu manjinu rade nazor zbog Evropske unije. Ako vlasti nastave da rade pogrešno i ne budu pratili evropske zemlje u BiH i Distriktu značajnih pomaka neće biti još dugo godina”, kazao je Ramiz.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com