Menu

Ivanić: Želimo li u EU, stranci moraju napustiti bh. institucije Istaknuto

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne smatra da će doći do krize vlasti na nivou BiH, niti ulaska SNSD-a u Vijeće ministara BiH.

 

Kazao je da kriza nije u strankama koje dolaze iz RS-a, te da imaju sedam zastupnika u Parlamentu BiH, a SNSD šest. Unutrašnji odnosi unutar SDA i unutar Federacije BiH mogli bi, ocijenio je, eventualno dovesti do krize partnera u vlasti u tom bh. entitetu.

 

- S obzirom na politički raspored ne vidim nikakvu drugu političku kombinaciju koja bi mogla dovesti do toga da se u Federaciji BiH napravi drugačija preraspodjela, ali je to ograničeno isključivo na federalni dio Vijeća ministara BiH - rekao je Ivanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

 

Smatra da neće biti veliki problem odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji je BiH dobila 9. decembra, jer se radi mahom o tehničkim pitanjima. Ističući da ipak ima i pitanja o kojima je moguće napraviti problem, a jedno od njih je i da li BiH planira promjene Ustava BiH, Ivanić je kazao da će sigurno po tom pitanju biti različitih pristupa.

 

- Ako hoćete da napravite problem, neće biti jedinstvenog odgovora. Ako želite da ga riješite, bit će moguć dogovor tako što će svako malo odustati od maksimalističkih cijeva i doći će se do minimuma zajedništva - naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Naglasio je da odgovori iz Upitnika nisu dovoljni za status kandidata, već da BiH mora učiniti pozitivne političke pomake.

 

- Citirat ću kolege iz Brisela koji su ponovili da nije realno očekivati napredak BiH dok ona ima OHR i strane faktore u vlastitim institucijama. To pokazuje da zemlja nije zrela. Suština jeste da, ako želimo biti zemlja kandidat, OHR se mora ugasiti, a strani predstavnici u institucijama BiH morat će napustiti ovaj prostor, u protivnom nećemo dobiti status kandidata. Oni koji o tome odlučuju, morat će birati ili jedno ili drugo - naveo je Ivanić.


Izvor: Fena

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com