Menu

Značajnost uspostavljanja elektronskih usluga u BiH i Distriktu Istaknuto

Na sjednici održanoj 11. novembra, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je prijedlog ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske za uspostavljanje Ureda za nadzor i akreditaciju ovjerilaca, čije je formiranje predviđeno Zakonom o elektronskom potpisu još 2006. godine. Ovakvi potezi su nagovještaji za brži put ka uspostavljanju potpunog sistema elektronskih usluga u BiH.

 

Brčko distrikta BiH, također je imao Zakon o elektronskom potpisu međutim on je stavljen van snage zbog nesnalaženja lokalne zajednice. Međutim ovih dana pojavila se ponovo nova inicijativa za realizacijom ovog važnog propisa koji će omogućiti bolju i efikasniju javnu upravu, ali ujdeno gdje će i građani moći lakše da ostvaruju svoja prava bez dugih čekanja. Jedan od napredaka elektronskih usluga za građane, ali i institucije napravljen je u Pododjelu za matičnu evidenciju u Vladi Brčko distrikta BiH.

 

Elektronske usluge korisne za građane i institucije

 

Mato Itrić, šef Pododjela za matičnu evidenciju Vlade Brčko distrikta BiH kazao je da elektronske usluge pomažu kako građanima, tako i institucijama gdje sa jednim klikom dolaze do određenih dokumenata kako bi završili svoj posao.

 

“Ono što je najvažnije i što je uspio naš Pododjel da uradi jeste uvezivanje svih matičnih ureda na području Distrikta. Mi smo taj projekat realizirali i pokazao se dobro, posebno za naše građane. Da bi građanin dobio izvod ili uvjerenje on može dokument dobiti u bilo kojem matičnom uredu na području Distrikta. Mi smo do sada oko 150 hiljada osoba verificirali kroz elektronske podatke i naš prioritet je prije svega bila matična knjiga rođenih i knjiga državljana. Pred nama je još veliki posao i moramo izvršiti elektronske upise, jer mi, nprimjer, imamo matične knjige rođenih od 1884. godine, knjige vjenčanih 1886. godine, a umrlih od 1887. godine. Te podatke sve treba verificirati. Također, svi obrasci koji se koriste nalaze se i na stranici Vlade Distrikta i građani se tu mogu informirati, ali i skinuti i poslati”, kazao je Itrić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna od pozitivnih aktivnosti u 2016. godini Itrić ističe i pokretanje web servisa dodajući da su elektronske usluge i komunikacije ostvarene i sa Policijom Brčko distrikta BiH i Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.

 

“Jedna od dobrih aktivnosti koju smo ostvarili u ovoj godini je i web servis koji je počeo u oktobru ove godine. Tu je omogućena automatska provjera i potvrđivanje traženih podataka, dokumenata i sl. Korist imaju i građani koji ne moraju više čekati, ali i uposlenici koji odmah dobijaju tražene podatke. Također, poboljšanja su ostvarena i sa Policijom Distrikta gdje smo im odobrili korištenje naše baze državljana, a prošle sedmice smo zvanično uspjeli ostvariti tu saradnju i sa Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH”, kazao je Itrić.

 

Rad, rad i samo rad

 

Na radu uvođenja elektronskih usluga u BiH i Distriktu potrebno je još posla kako bi se u potpunosti uskladio sa zemljama Evropske unije (EU), naglašava Itrić.

 

“Nije svrha evidencija sama za sebe, nego da se ti podaci razmjenjuju. Koliko će to ići i kojim intezitetom ne mogu procijeniti i to zavisi na razini BiH. Od ovoga bi najveću korist imali građani. Sjetimo se da prije 15 godina uopšte nismo imali elektronsku evidenciju iz matičnih knjiga, kada su se dokumenti koristili iz knjiga, a danas smo u svijetu elektronike na kojem treba još raditi u budućnosti kako bi bili usklađeni sa zemljama EU”, kazao je Itrić.

 

Mjesne zajednice u svijetu elektronskih usluga

 

Predsjednik mjesne zajednice “Meraje” u Brčkom Maid Halilović kazao je da današnja tehnologija pruža velike mogućnosti i usluge društvu. Kada je u pitanju BiH Halilović naglašava da je potrebno još uložiti truda za uspostavljanje potpune elektronske komunikacije na ovim područjima.

 

“Mi danas živimo u 21. vijeku gdje smo okruženi velikim tehnološkim dostignućima koja nam olakšavaju u mnogim stvarima. Jedna od olakšica je i pružanje eletronskih usluga građanima gdje na jednostavan način mogu doći do traženog cilja. Kada je u pitanju BiH i Distrikt ima pomaka, ali još uvijek je potrebno raditi na tom polju kako bi se u potpunosti uvezao elektronski sistem. Naprimjer, dosta poslova za građane moglo bi se uraditi iz mjesne zajednice, ali još uvijek za određene usluge potrebno je otići u javnu instituciju. Znam da rade na tom polju kako bi učinili taj sistem efikasnim, ali još uvijek je potrebno uložiti rada na potpunu uspostavu i uvezivanju eletronskih usluga”, kazao je Halilović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EU je otišla daleko od BiH kada je u pitanju pružanje elektronskih usluga, kazao je Halilović, a to se posebno odnosi na usluge prema građanima.

 

“EU je davno uspostavila taj sistem i građani EU su u velikoj prednosti od nas. Oni bez čekanja, redova i gužvi iz svoje sobe dolaze do određenih dokumenata i završavaju poslove. Nažalost, mi smo još osuđeni da imamo velika nezadovoljstva od strane građana zbog sistema koji u velikom dijelu usporava završetak poslova. Nadam se da ćemo i mi sa velikim naporom države u bližoj budućnosti omogućiti građanima u potpunosti sistem elektronskih usluga”, kazao je Halilović.

 

Još ćemo gledati duge redove, čekanja i svađe

 

Mahir Krkalić iz Brčkog kaže da bi građanima BiH sigurno nakon uspostavljanja potpunog elektronskog sistema olakšalo, ali da će do tada još uvijek gledati redove ispred šaltera i slušati mnoge svađe između uposlenika i građanina.

 

“Primjetio sam da ima promjena u uvođenju eletronskih usluga, ali moje mišljenje je da je to još uvijek nedovoljno. Mislim da će BiH, ali i Distrikt dugo još čekati na usluge u kojima užvaju građani EU. Mi smo još uvijek suočeni sa dugim redovima gdje često slušamo i razne svađe između zaposlenika i onih koji čekaju da dobiju potreban dokument. Također, poznajem prijatelje koji žive u zemljama EU i prema njihovim izjavama sistem elektronskih usluga im je olakšao uveliko gdje jednim klikom iz sobe sve riješe. Zbog ovakvog društvenog uređenja i političkog sistema taj kompletni sistem koji oni koriste mi ćemo još čekati”, kazao je Mahir.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com