Menu

“E4U” u Brčkom: Studenti Ekonomskog fakulteta informisali građane o reformama i EU Istaknuto

U okviru projekta Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR-a) „E4U“ danas su studenti Ekonomskog fakulteta iz Brčkog, kao jedan od timova u BiH, održali druženje i interaktivne aktivnosti sa građanima u “Konzum Family Centru” u Brčkom s ciljem informisanja građana o reformskim agendama i putu BiH ka Evropskoj uniji. Ovaj projekat angažuje 14 javnih univerziteta/fakulteta i oko 56 studenata i akademika iz cijele zemlje u BiH.

 

Studenti će uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, izraditi javne kampanje koje ilustriraju percepciju mladih i njihovo mišljenje o društveno-ekonomskim reformama, posebno u području obrazovanja, prvog radnog iskustva, zapošljavanja i poduzetništva.

 

Edin Bečić, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Brčkom kazao je da je za BiH važno sprovođenje reformi i ako se ne sprovedu BiH neće moći dobiti kredit ni od MMF-a, a ni od Svjetske banke. Nova vlast će morati iznijeti kompletne reforme, prvenstveno u lokalnim zajednicama, pa i na nivou BiH, kazao je Edin.

 

“Mi smo u timo sa Filozofskim fakultetom u Tuzli, Odsjek za žurnalistiku i zadatak je da radimo promociju reformskih agendi u našoj lokalnoj zajednici, odnosno promovišemo važnost reformi za BiH i želimo da upoznamo javnost šta će reforme, reformske agende, da donesu BiH kao npr. reforma penzionog sistema, smanjivanje poreskih opterećenja na plate itd. Takođe, ovo je i jedan od uslova za ulazak u EU. BiH neće moći dobiti niti jedan novi kredit ni od MMF-a, a niti od Svjetske banke dok se ne sprovedu sve reforme. Dobra stvar je što su se lokalni izbori završili, tako da će i ova nova vlast morati iznijeti kompletne reforme, prvenstveno u lokalnim zajednicama, pa i na nivou BiH”, kazao je Edin.

 

U spovođenju reformi najviše od svega će patiti javni sektor kaže Edin napominjući da BiH ima najmanji BDP u regionu i Evropi gdje od toga 64% BDP-a se troši na plate u javnom sektoru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Najviše će da pati javni sektor. Poznato je da BiH ima najmanji BDP kako u regionu tako i u Evropi. 64% BDP-a se troši na plate u javnom sektoru i postoji već priča da će se otpustiti oko 15% ljudi. Neće moći dolaziti do povećanja plata, da se zapošljavaju novi ljudi, znači više nema rodbinskog zapošljavanja u slučaju sporvođenja reformi. Problem je dokazati ljudima da će ove reforme donijeti dobro za našu državu, jer svi problemi koji su se nakupili u prethodnih 20 godina i koji su se stavljali pod tepih otežali su današnju situaciju, ali sada je došlo vrijeme da se rješava. Pred nama je turbulentno razdoblje u naredne tri godine”, kazao je Edin.

 

Kada je u pitanju javnost Edin naglašava da su nedovoljno informisani o značajnosti spovođenja reformi u BiH.

 

“Javnost nije upoznata baš sa ovim reformama. Ovaj projekat vezan je i za mlade ljude, prvenstveno zbog odliva mozgova. Cilj nam je i pokazati da ima nade za BiH. Ove reforme treba da doprinesu poboljšanju socio-ekonomske situcije u BiH”, kazao je Edin.

 

Stefan Trninić, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Brčkom kazao je da se odlučio priključiti ovom projektu zbog važnosti sprovođenja reformi u BiH koje se odnose i na podizanje kvalitetnog obrazovanja.

 

“Nama studentima je jako bitna tema kvalitetno obrazovanje i odlučio sam se priključiti ovom projektu kako bi podigao svijest građana o nedostajećoj vezi između tržišta rada i obrazovanja. Reforme treba sprovesti i obrazovanje podignuti na viši nivo. Da li ćemo mi ući u EU je pitanje, ali bitno je da reforme sprovedemo. Ulazak u EU neka bude kao svojevrsna nagrada”, kazao je Stefan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Stefan je mišljenja da građani još uvijek nisu dovoljno informisani o EU i reformama ističući da je potrebno poznavati tu oblast ako želimo biti dio te zajednice.

 

“Mislim da građani, prije svega studenti, nisu dovoljno informisani o EU, reformama. Trebamo učiti o EU ako želimo da budemo dio te zajednice. Takođe, treba povečati i svijest poslodavaca, te predstavnicima vlasti u Distriktu o značajnosti EU. Svako od nas treba da krene od svoje lokalne zajednice i ako uredimo lokalnu zajdnicu lako je preći na viši nivo. Da bi bilo zanimljivije postavili smo i  “Photo Booth” gdje građane fotografišemo i poklanjamo sliku, ali i evidentiramo njihove vizije vezane za reforme i EU”, kazao je Stefan.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com