Menu

Evropski političari danas u Trstu o budućnosti BiH i ostalih zemalja Zapadnog Balkana Istaknuto

trstEvropski političari danas će u Trstu raspravljati o budućnosti Zapadnog Balkana, a delegaciju BiH predvoditi će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.


U Trstu će biti održano četvrto okupljanje predstavnika zemalja zapadnog Balkana, kao dio Berlinskog procesa. Cilj ovog sastanka jeste dati doprinos integraciji regiona u Evropsku uniju.

Infrastruktura, transport, energija i mogućnost povezivanja zapadnog Balkana s ciljem ekonomskog oporavka regije teme su o kojima će biti govora na samitu u italijanskom gradu. Austrijski mediji prenose da će samitu prisustvovati i austrijski kancelar Christian Kern, kao i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz.

Na četvrtom samitu zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici BiH, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova sastat će se s evropskim zvaničnicima uključujući predstavnike vlasti Austrije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Francuske, a također se očekuje dolazak i delegacije Velike Britanije te visoke predstavnice Evropske unije (EU) Federice Mogherini.

Inače, Berlinski proces je 2014. godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi poslala jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana u vezi s politikom proširenja Evropske unije. Prvi samit održan je 2014. godine u Berlinu, zatim 2015. godine u Beču i prošle godine u Parizu.

Strani mediji navode da će ove godine u centru rasprave biti povezivanje ekonomija zemalja regije, odnosno promocija i dinamiziranje saradnje država. Naravno, bit će govora i o važnim infrastrukturnim projektima koji bi trebalo da omoguće povezivanje regije i na taj način potaknu ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje stranih investicija. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) spremne su učiniti dostupnim 500 miliona eura za buduće investicione projekte.

Na samitu bi trebao biti potpisan ugovor o osnivanju Transportne zajednice, koji prema svemu sudeći, zbog unutrašnjeg nejedinstva BiH jedina neće potpisati.

Austrijski kancelar Kern već ranije je kazao da EU neće dozvoliti stvaranje vakuuma u regiji, a mediji navode kako se to posebno odnosni na politički vakuum, navodeći da u BiH sve više raste utjecaj Turske i arapskih zemalja.

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH na samitu o zapadnom Balkanu kandidovat će sedam projekata u vrijednosti blizu 120 miliona eura. Više o projektima možete pročitati ovdje.

Samit u Trstu osiguravat će blizu hiljadu vojnika i policajaca uključujući i podršku iz helikoptera i dronova.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474