Menu

Federica Mogherini: Tenzije na Balkanu zabrinjavajuće rastu, ali svi žele u EU Istaknuto

federica mogherini credit eu commissionVisoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je Balkan jedan od prioriteta Unije.
Mogerini je na otvaranju konferencije ambasadora EU istakla da su na Balkanu ove godine tenzije zabrinjavajuće rasle, ali da su partneri u regionu uvijek uspijevali da potvrde želju i sposobnost da napreduju na putu ka Uniji jer to "traži njihovo stanovništvo".

Ona je navela da im je Unija pomagala na tom putu, ali da je to bila njihova zasluga jer mladi to traže od svojih lidera.

"Možda će biti teško, možda će biti izazov, možda će biti bolno sa vremena na vrijeme raditi na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima, ali ako na kraju dana to ljudi traže od vas, to morate da obezbijedite. Mi smo tu da omogućimo da to obezbijede", rekla je Mogerinijeva.

Ona je navela da Balkan nije dvorište Evrope, već sama Evropa, te je istakla da se naljuti svaki put kada se "prijateljima Unije na Balkanu" kaže da su "na putu ka Evropi".

Mogerini je je podsjetila da će uskoro sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem kako bi bio nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

"Treba da postavimo kao naš cilj do kraja ovog mandata da vidimo značajne korake za svakog balkanskog partnera na putu ka EU", rekla je Mogerinijeva.

Ona je navela da slijedi još posla, kako unutar tako i izvan EU, ali da smatra da je to realan i ambiciozan, ali moguć i potreban cilj u narednim godinama.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474