Menu

U prigradskim naseljima tanji mlaz u česmama Istaknuto

voda838Uslijed ektremno visokih temperatura prethodnih dana, na području Brčko distrikta ukupna potrošnja vode je povećana za 30%, što je izazvalo određene probleme u distribuciji vode, naročito u prigradskim naseljima.

 

Vršilac dužnosti šefa radne jedinice „Vodovod i kanalizacija", Nataša Katanić nam je potvrdila da su trenutno najveći problemi na izvorištu Islamovac, sa kog se snabdjevaju naselja, Brka, Palanka, Boće, Boderište, Gornji Zovik, Donji Zovik i Šatorovići.

 

"U petak 04.08. došlo je do kvara na jednoj od pumpi na ovom izvorištu, uslijed čega je količina vode koja se distribuira u sistem smanjena. Određenim tehničkim rješenjima mi smo izvršili preusmjeravanja, tako da smo juče uspjeli da obezbjedimo vodosnabdjevanje ovih naselja", rekla je Katanić.

 

Katanić je pojasnila da su u naredenom periodu neophodna nova ulaganja u sistem vodosnabdjevanja.

 

"Razvoj vodovodnog sistema vrši se u okviru zakonskih propisa na osnovu urbanističkog plana Brčko distrikta, i potrebe stanovništva za pitkom vodom. Evidentno je da se iz godine u godinu ove potrebe povećavaju s toga su neophodna nova ulaganja u sistem vodosnabdjevanja od strane Vlade Brčko distrikta kako bi se podmirile potrebe stanovništva za pitkom vodom", rekla je Nataša Katanić i još jednom pozvala građane na solidarniji odnos i racionalnu potrošnju vode jer su kapaciteti izvorišta ograničeni i nedostatni da zadovolje povećane potrebe za vodom.

 

/Dražen Ristić/ Radio Brcko/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com