Menu

Brčko: Devastirani objekti prijetnja stanovnicima MZ Centar 3 Istaknuto

naslovna-centar-3-642x336Nekoliko desetaka stanovnika brčanske mjesne zajednice Centar 3, uglavnom starijih osoba, liječi se u Domu zdravlja Brčko umjesto u lokalnoj ambulanti, u krugu bivše kasarne, dok većina stanovnika iz susjednih i udaljenijih naselja, poput Grčice, ima obiteljskog liječnika upravo u ovoj ambulanti.

 

Predsjednik MZ Centar 3 Mirsad Nišić, kaže da će vrlo brzo problem korištenja ambulante biti osnovno pitanje, koje će morati biti riješeno. "Ići ćemo u smjeru načina organiziranja prijema tih ljudi, što ćemo pokrenuti preko institucija kako bismo našli rješenje bar za starije i nemoćne", poručuje Nišić, napominjući da stanovnici Centra 3, također svakodnevno vode bitku s devastiranim i napuštenim objektima, u blizini lanca stambenih zgrada, za čije se vlasnike ne zna ni gdje su. Zbog toga su, kaže, kontaktirali inspekciju, te dobili odgovor da je proces uređenja u tijeku.

 

"Imamo nekoliko kuća koje su napuštene i čak se urušavaju u dvorišta komšija. Mjesta su podložna pojavama zmija i pacova. To je dugoročan problem koji se mora riješiti, zbog čega apelujem na ustanove da se to uradi o trošku Brčko distrikta, a da se vlasnici pronađu", ističe Nišić.

 

U mjesnoj zajednici Centar 3 smješteno je više srednjih i osnovnih škola u koje svakodnevno autobusima pristiže veliki broj učenika iz prigradskih naselja. Cestovni prilaz od autobusne postaje do škola je makadamski, pa u jesenskom i zimskom razdoblju redovito plavi, te djeca nerijetko u škole ulaze mokra. Nišić ističe da su predložili amandmane da se taj dio puta uredi, međutim odgovor je bio negativan.

 

Od ostalih aktualnosti u mjesnoj zajednici Centar 3 doznajemo da je kanalizacija uređena, ali nije zanovljena stara predratna vodovodna mreža, te se nerijetko u slavinama pojavljuje voda sa puno mulja. U ovom gusto naseljenom području izražen je i nedostatak igrališta, zelenih površina, kao i parkirnih mjesta.

 

Sredstva iz proračuna od 5.000 maraka mjesnoj zajednici su nedovoljna za redoviti rad i održavanje, požalili su nam se još stanovnici MZ Centra 3.

 

Piše/foto: Ivana Pirić / Radio Brcko

 

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com