Menu

Voliš li ti Brčko? Istaknuto

8"Pa, ne vole oni bolan Brčko, a ni tebe, hehehe. Ti misliš da on misli na tebe, a ustvari on ne misli. Oni i hoće da ti samo misliš tako. Dok ti misliš tebi prođe život i ostade bez puta, pravca. Sve si propustio dok ti samo misliš, a ništa ne radiš. Oni ne vole Brčko, oni samo pišu "I love Brcko", stoji u jednom zapisu građanina Brčkog zazidanog u kamenu.

 

Piše: Adnan Murselović

 

To se zove "ljubav nazor" ili kazano riječima građanina otvorenih očiju "ljubav iz koristi".

 

"Volit ću te dok te "muzem", a kad mi prestaneš davati i izvor ti presuši ,"arrivederci baby". Ovo je istina subliminalnih porukama brčanske čaršije.

 

"Zazidani Brčak"

 

Na pitanje šta je subliminalna poruka Brčaci odgovaraju pogrešno, što je možda i opravdavajuće, jer kreirani sistem je i napravio da ne zna i ne misli kako treba s ciljem izazivanje još veće konfuzije i nerazumijevanja informacija i poruka koje šalju. "Zazidani Brčak" jedino što zna to je da nikad teži život nije imao.

 

"Kakve poruke? Ja ne znam šta sam jutros jeo, a da znam šta su subliminalne poruke".

 

"To je nešto sigurno vezano za mobitele i internet"!

 

"Ne znam ti ja drago dijete ništa. Danas je sve opićeno...".

 

Kad oni "subliminalno plaču"

 

Brčaci sa pognutom glavom znaju šta se dešava sa njihovim životima i znaju zašto ne žive kako bi trebali. Za sobom na nogama i rukama vuku teške lance. A, šta je sa onima drugima, Brčacima? Oni drugi plaču da bi podijelili emocije. Takvi nam godinama "subliminalno plaču".

 

"Vidiš ti ovaj narod, ništa on ne vidi, niti zna o pravom svijetu. Oni samo pišu iz sobe svojim znojavim prstima po tastaturi. Ništa više i ne mogu, ustvari, ne znaju, ma, neće ili ne mogu. Jedini znoj napora koji učine je znoj na prstima. Dok mu se prsti znoje oni im preko ekrana govore i pišu "I love Brcko". Dok mu se prsti znoje od klikova oni mu preko ekrana subliminalno plaču".

 

Sanjao sam noćas da te volim

 

Jedan od starijih Brčaka, penzionera, kazao je da je sanjao da "oni" vole Brčko i kada se probudio odmah povratio.

 

"Znaš, proživio sam svašta i vidio razne ljude. Ali, vjeruj mi da ovako vrijeme kao danas nisam nikada zapamtio. Nisam nikada vidio ovakve ljude. Nema više osjećaja, nema više ljubavi, nema više iskrenih očiju, ustvari ima ih, ali kao da su uronjeni u svu tu bol, pa im se i oči promijenile. Da vole ovaj grad ne bi ni ti, ni ja i svi ostali živjeli u ovakvom okruženju razvrati, nemorala, laži. Znaš šta je kazao Ljubiša Samardžić u prvoj epizodi serije "Vruć vetar" dok su kolege igrali šah: "Tako ti je i sa čovjekom. Kada nije na pravom mjestu ni konj nije konj, a ni čovjek nije čovjek". Mnogi danas nisu više ljudi", kazao je penzioner.

 

Nije Brčko krivo, krivi su...

 

Kako Brčaci srednjih godina doživljavaju današnju ljubav prema gradu potvrđuje da ljubav prema mjestu nikada ne može nestati. Gdje si rođen, tu ti je i prvi pečat ljubavi.

 

"Nije nama Brčko krivo. Krivi su ljudi. Nikada neću prestati voljeti svoj grad, svoje mjesto i mislim da kod svih normalnih ljudi je isti osjećaj prema svom rodnom mjestu. A, da li su krivi ljudi? Naravno da su krivi. Kako neko može voljeti Brčko, a da mu istovremeno iscrpi dušu i duše u ljudima? Kako neko može voljeti Brčko, a da "tjera" građane? Kako neko može voljeti Brčko, a da krade građane? Kako neko može voljeti Brčko, a da ne zaplače srcem? Ako oni kažu "I love Brcko", lažu te bolan. I mene i tebe. Brčko nije krivo, krivi smo i mi što smo dozvolili".

 

Gdje kotiraš?

 

Kadar 10, scena 17. Djeca se igraju kidajući latice cvijeta i govore:

 

- Volim, ne volim, volim, ne volim, volim, ne volim, volim, ne volim...

 

Probaj i ti. Vidi gdje kotiraš.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com