Menu

Uroš Vojnović: Donirana oprema i mini bus od Vlade Japana je značajna za Distrikt” /F/ Istaknuto

kamionic Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa prošle sedmice uručio je tri specijalna vozila za spašavanje civilnoj zaštititi RS i FBiH i Odjelu javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH.

Tehnološki napredna vozila koja su proizvedena u Japanu mogu biti korištena kao komandni centar za upravljanje operacijama spašavanja od poplava i opremljena su gumenim čamcima, led lampama, zračnim kompresorima i kompletnom opremom za ronjenje.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost za "infobrcko" kazao je da je donirana oprema i mini bus od Vlade Japana značajna za Distrikt.

"Pored minibusa koji ima kompletnu opremu za sve pripremne radnje i ostatak oprema je vrlo značajna u segmentu zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom. Donirana oprema i mini bus od Vlade Japana je značajna za Distrikt. Po procjeni donatora vrijednost ove opreme koju je dobio Distrikt je oko 300.000 eura. Uz pomoć Policije Distrikta mi smo juče uspjeli mini bus dovesti do Brčkog", kazao je Vojnović.

japan vozila 2

Odjeljenje za javnu bezbjednost još uvijek nema zaposlene spasioce na vodi i pod vodom i Vojnović kaže da se nada da će se uskoro i to riješiti.

"Nažalost, ono što nije za nas dobro je da mi kao Odjeljenje za javnu bezbjednost, iako smo planirali, još nemamo zaposlene spasioce na vodi i pod vodom, ali zahvaljujući našoj saradnji sa nevladinim sektorom imamo odgovore na date izazove. Uspjeli smo da razvijemo vrlo jako saradnju sa nevladinim sektorom koji nam bukvalno sada krpi rupe u našem sistemu, a dobru saradnju imamo i sa međunarodnim organizacijama. Godina je pred nama i u 2016. trebali bi da zaokružimo kompletan sistem zaštite i spašavanja, barem sa nekim osnovama, i nadam se da će se do polovine sljedeće godine završiti. Sada smo dobrim dijelom osposobljeni, i nadam se da ćemo do marta popuniti i nedostatak kadrova", kazao je Vojnović.

U narednom periodu odjeljenje očekuje još pomoći za odbranu od poplava i sl.

mini bus 2 odjeljenej bezbejd brcko

"Očekuje nas i drugi paket gdje bi dobili oko 40 hiljada eura tj. višekratnih vreća za odbranu od poplava. Takođe, ima još jedan treći dio koji još nismo definisali sa kolegama iz ostale dvije civilne zaštite RS i FBiH, tako da i na tom polju očekujemo određenu pomoć", kazao je Vojnović.

Izgradnja tri isturena vatrogasna doma na području Distrikta i Zakonom o zaštiti i spašavanja koji je u nacrtu Vojnović naglašava da će Distrikt sa tim potezima napraviti dobar iskorak u odnosu na ostale dijelove BiH.

mini bus 3 odjeljenej bezbejd brcko

"Došli smo i do priče o izgradnji domova gdje smo riješili građevinske dozvole na tri tačke u Distriktu što bi dovelo do toga da se intervencije koje se vrše, pogotovo zaštite od požara, na području Maoče, Rašljana, Bijele, Sandića, Brezovog Polja bile smanjene od sadašnjih 25 min na vrijeme do 10 min. Mislim da najmanje možemo da se oslonimo na naše snage, međutim ono što vjerujem da ćemo usvajanjem Zakona o zaštiti i spašavanju, koji je već u nacrtu i trebamo još da dobijemo samo saglasnost, napraviti jedan dobar iskorak u odnosu na ostale dijelove BiH", kazao je Vojnović.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com