Menu

Ismet Dedeić oslobođen u prvostepenoj presudi Istaknuto

Ismet Dedeic jan 2016Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio je oslobađajuću presudu u prvostepenom postupku za bivšeg šefa Odjeljenja za prostorno planiranje Vlade Brčko distrikta BiH Ismeta Dedeić.

 

Podsjećamo, Ismet Dedeić optužen je za krivično djelo protivzakonitog posredovanja i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vremenu kada je u svom prvom mandatu obavljao funkciju šefa Odjela za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Tužilaštvo Brčko distrikta Dedeića je teretilo za nezakonitosti u izdavanju lokacijskih uslova u više pojedinačnih slučajeva i izdavanje dokumenta podnosiocima zahtjeva bez ispunjenih zakonskih uslova, kao i zahtijevanje od službenika da protivzakonito postupi kako bi se jednom od njih izdalo nezakonito rješenje.

 

Dedeiću je 2007. godine tadašnji supervizor za Brčko distrikt Raffi Gregorian zabranio i vršenje javne dužnosti u Distriktu i smijenjen je sa dužnosti. Zabranu je ukinuo supervizor Tamir Waser 2014. godine.

 

Ulaskom SBB-a i formiranja prve vlasti bez direktnog uplitanja supervizije u Distriktu Dedeić je ponovo postao šef Odjela za prostorno planiranje.

 

Nakon održanih lokalnih izbora 2016. godine Ismet Dedeić postavljen je na poziciju savjetnika gradonačelnika da bi sa te pozicije prije više od mjesec dana smijenjen od strane gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića nakon čega je uslijedila i jednomjesečna politička kriza u ovoj lokalnoj zajednici.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com