Menu

U Brčkom obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Istaknuto

Zasto-je-radni-terapeut-neizbjezan-u-domu-i-zajednici-starijih-osobaTreći decembar je Svjetski dan osoba sa invaliditetom. U Brčko distriktu su udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom, ali i ostali građani u znak solidarisanja sa svojim sugrađanima, obilježili ovaj dan.

 

Progovorivši o svojim problemima, a usput i aktivnostima, iz brčanskog udruženja oboljelih od distrofije tradicionalno su obilježili ovaj, njima veoma važan datum.

 

"Taj dan izađemo iz svojih čaura, da se čujemo, ljudi pričaju o nama i ravnopravni smo građani. A sutra već dolazimo u onu stalnu kolotečinu" rekla je Enisa Rendić, predsjednica Udruženja distrofičara.

 

Prirodno, osobe sa različitim vrstama invaliditeta žive i funkcionišu u društvu i preostalih 364 dana u godini, stoga je potrebno i češće razgovarati o njihovim problemima i imati više sluha za njih.

 

"Da vam iskreno kažem, ta velika priča o osobama sa invaliditetom – meni se čini da što se više priča da mi sve lošije živimo na koncu. To je surova istina. Najveći problem sa kojim se invalidi susreću jeste zapošljavanje i to nam je nekakav prioritetni problem. Vi znate – onaj ko ne radi taj i ne živi u principu. Što se tiče ostalih stvari koje su vezane za osobe sa invaliditetom u Brčko distriktu, to ide nekako postepeno i u zadnjih pet godina ima tu nekog pomaka, ali ni izdaleka onako kako bi trebalo" rekao je Jasmin Hemze, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

 

Osobe sa invaliditetom, iako se na tome radi u nekim segmentima, još uvijek se ne osjećaju kao ravnopravni članovi društva u kome se svakodnevno donose značajne odluke. Oni bi, kažu, željeli da u tim odlukama više učestvuju. Iz tog razloga je, u povodu ovog međunarodnog dana, organizovan Okrugli sto sa temom "Položaj žena sa invaliditetom u Brčko distriktu BiH – nasilje nad ženama sa invaliditetom".

 

1204daninvalida-678x381

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jedna od tema koja je nažalost bila pomalo zapostavljena s obzirom da je pri kraju donošenje zakona protiv nasilja u porodici u Brčko distriktu. Po našem saznanju, zakon se nalazi u Vladi i trebalo bi uskoro da bude upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje" rekla je Lidija Ljubojević, predsjedavajuća skupštinske Komisije za ravnopravnost polova.

 

Ukoliko nekim slučajem osobe sa invaliditetom u tom zakonu budu previđene, težiće se da se one svakako uvrste u njega.

 

"Sam zakon kao zakon, ne budu li sve relevantne institucije koje su obavezne sutra da vrše nadzor nad sprovođenjem tog zakona, ne očekujem neko poboljšanje, ali zakon će omogućiti svim onim koji institucionalno budu djelovali da svako djelovanje bude što ranije, što ekspeditivnije, što brže kako bi žrtve bile zaštićene."

 

Ana Kotor Erkić, aktivistkinja u oblasti prava osoba sa invaliditetom je prokomentarisala kako položaj osoba sa invaliditetom u BiH nije povoljan. Ona je kazala da je najveći problem ovog fenomena što je nevidljiv, što naravno ne znači da nije prisutan. Sa ovom pojavom se prvenstveno treba upoznati i težiti ka razumijevanju, kako bi se dostigla tolerancija i otvorenost ka svim ljudima, koji svakako imaju pravo na jednakost u društvu.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com