Menu

IMG 8960

Švajcarska uložila u opremu i edukaciju sestara i tehničara u Zdravstvenom centru Brčko Istaknuto

1205JZU-678x381Zdravstvenom centru Brčko danas je uručena medicinska i nemedicinska oprema čija vrijednost iznosi preko 53 hiljade KM, a donacija je Vlade Švajcarske. Takođe su dodijeljeni i sertifikati medicinskim sestrama i tehničarima koji su prošli njihovu obuku za patronažni rad.

 

Ova donacija dio je projekta "Jačanje sestrinstva u BiH", a dobijena oprema će služiti za pružanje unaprijeđenih usluga zdravstvene njege. U edukaciju i osposobljavanje 20 medicinskih sestara i tehničara u okviru ovog projekta je uloženo 79.187 KM, dok dobijena oprema vrijedi 53.324 KM.

 

"Mi se nadamo još boljoj saradnji s njima, stigli su od opreme: patronažne torbe, auta, EKG aparati, defibrilatori koje možemo mi nositi na teren i koji će nam uveliko pomoći da u nekim hitnim slučajevima ukažemo pomoć pacijentu koja mu je potrebna" rekla je Svjetlana Pavić, medicinska sestra.

 

Kroz edukaciju se, kažu njeni učesnici, poboljšao pristup pacijentima u patronažnoj službi, postiglo se bolje upoznavanje pacijenta kroz sam rad i slično.

 

"Želim se iskreno zahvaliti predstavnicima švajcarske ambasade i švajcarske Vlade na donaciji koju su nam pružili, a prije svega na znanju i vještinama koje su pružili kroz edukaciju našim medicinskim sestrama, odnosno tehničarima da usavrše svoja znanja, da ih preferiraju i što bolje obavljaju svoje obaveze i na neki način pridruže i približe svoje usluge građanima Brčko distrikta" rekao je Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

 

Projekat jačanja sestrinstva u Brčkom od strane Švajcaraca nije novina, nego traje već pet godina, a planira se nastaviti i naredne četiri godine.

 

"Projekat se bavi unapređenjem kvaliteta usluga koje pružaju medicinske sestre i tehničari, prvenstveno koje su usmjerene na najranjivije grupe stanovništva. U Domu zdravlja Brčko podržano je unapređenje polivalentnih patronažnih usluga medicinskih sestara i tehničara. Ovom današnjom ceremonijom mi završavamo rad na ovome projektu, međutim, nastavićemo sarađivati sa Domom zdravlja u Brčkom i u narednom periodu" rekla je Maja Zarić, koordinatorka programa u oblasti zdravstva u Ambasadi Švajcarske u BiH.

 

Ulagači vjeruju da će ovaj projekat biti od izuzetnog značaja, a prioritet je rad sa najugroženijim grupama – starim i nepokretnim osobama, bolesnicima sa hroničnim ili teškim oboljenjima, porodilje, bebe i ostali kojima je usluga dolaska zdravstvenih radnika kući najpotrebnija.

 

"Ja mogu samo izraziti zadovoljstvo da smo mi jedan od deset gradova u kojima je ovaj projekat implementiran. Mogu da zahvalim Vladi Švajcarske na donaciji. Takođe i fondaciji Fami na trudu koji su uložili u provođenje ovih aktivnosti i na kraju da se zahvalim sestrama i tehničarima koji su prošli kroz ovu edukaciju i koji će biti nosioci tih poboljšanja u procesu pružanja zdravstvenih usluga polivalentne patronaže" rekao je Borislav Đulabić, rukovodilac Doma zdravlja Brčko distrikt BiH.

 

U Zdravstvenom centru se takođe nadaju da ovo neće biti samo formalnost, nego korak naprijed za pomoć građanima kojima je usluga patronaže, odnosno obilazak kod kuće neophodan.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com