Menu

Vlada Distrikta o kolektivnim centrima: Na Prutačama najteža situacija Istaknuto

prutace infoVlada Brčko distrikta BiH okončala je danas 28. redovnu sjednicu na kojoj je primila k znanju Informaciju o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II projekat".

 

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić podsjetio je da je Vlada prije šest godina započela spomenuti projekat koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, s ciljem zatvaranja kolektivnih smještaja za izbjegla i raseljena lica i uspostavljanja koncepta socijalnog stanovanja.

 

„Godine 2011. urađena je procjena da je za zatvaranje kolektivnih smještaja u Brčkom neophodno 1.470.000 eura. U međuvremenu je Evropska banka za obnovu i razvoj pooštrila kriterije u smislu kvaliteta gradnje i komunalne infrastrukture, što je poskupilo izvođenje radova i prva procjena sredstava je sada nedostatna. Shvatili smo da samo za Prutače treba duplo više sredstava nego što smo odobrili, a da bismo na ostalim lokacijama mogli početi raditi. To je postao problem i predmet rasprave na Vladi iz razloga što se cijeni da su Prutače važne iz razloga što je tamo najteža situacija. Imajući u vidu da treba što prije ući u posao Vlada Brčko distrikta BiH je donijela zaključak da se hitno obavi razgovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i zatraže dodatna sredstva kako bismo u isto vrijeme pokušali rješavati sve centre, a riječ je o Prutačama, Bukviku, Brki i Ceriku. Nadam se da će nam banka izaći u susret i prihvatiti naše razloge i specifičnu situaciju te da ćemo dobiti novac, s obzirom da su sredstva povoljna", pojasnio je zamjenik gradonačelnika.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com